sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Wiiman biorytmeistä ja koruistakin asiaa

Wiima oli vähän vetämättömissä koko loppuvuoden. Vetämättömissä tarkoittaen sitä, että kotona koiruus lähinnä koisi ja lenkeillä tuntui välillä, että itse jaksaisin tehdä pitemmän lenkin kuin Wiima.
Taikka ei se mitään täysstoppia koskaan tehnyt, mutta alkoi lenkin puolivälin jälkeen tökkiä pohkeeseeni ilmoittaen, että "keskeytetäänpä patikointi, nyt olisi pikku halihetki poikaa"!
Wiiman olemuskin oli ulkoillessa jotenkin vaisu; sen sijaan, että se olisi tapansa mukaan kiinnostuneensa seurannut ympäristöään, Wiima kulkikin vain korvat luimussa sivullani katse eteenpäin suunnattuna.

Olihan tuossa vaisuudessa etunsakin, ehdin jo onnitella itseäni hyvinkoulutetusta koirasta, jonka kanssa muiden koirien ohitukset sujuivat kuin leikkiä vaan. Mutta samalla myös ihmettelin, että aika äkkiä ja yllättäin se Wiima sitten aikuistui, ja hieman ikävöin sitä vallatonta höppänä tylleröä :)

Kirjoitin tuolta ajalta blogitekstinkin (linkki), vietyäni Wiiman eläinlääkäriin terveydentilan tarkistamiseksi, mutta eipä sielläkään mitään löytynyt.

Sitten tuli pakkanen ja lumi maahan. Samalla kellonlyömällä muuttui Wiiman käytös. Siitä tuli yhtäkkiä iloisempi ja energinen, jopa hieman vallaton, kuin se olisi kerännyt energiaa akkuihinsa ja nyt sitä pursuaa vähän yli. Wiima lapinkoiramaisesti rakastaa lunta ja pakkasta, joten arvelin typykän nyt vain iloitsevan keleistä, sekä lisäksi arvelin sen olleen toisaalta vain masentunut lumikelejä edeltävistä sadekeleistä ja se selittäisi alkutalven vaisuutta.

Kunnes aloin pohtia tarkemmin ajanjaksoja sekä sitä millainen Wiima oli edellisten juoksujen yhteydessä keväällä. Tajusin täsmälleen saman kuvion toistuneen tuolloin. Wiimalla näyttääkin olevan sellainen biorytmi, että juoksuista lähtien kahden kuukauden ajan tyllerö matelee vain ykkösvaihteella.
Tuo pari kuukautta on juuri se aika, kun jos se olisi tullut juoksuista tiineeksi, olisi vauvat asustelleet massussa. Se on kovin järkeenkäypää, että koira on tuona aikana rauhallinen ja keräilee voimia mahdollista synnytystä silmällä pitäen.
Nyt kun tuo pari kuukautta juoksuista oli kulunut sai Wiima energiatason noususta päätellen  jonkinlaisen uuden energiaa-antavan hormoonipurskeen ja koirassa onkin yhtäkkiä vauhtia kahden edestä! Ja sekin on kovin luontevaa, sillä jos niitä pentuja olisi, tarvitsisi mammakoira extravoimia hoitourakkaansa. Kyllä luonto tietää!

Wiimalla tuo juoksujen jälkeinen aika on tosiaan extra vauhdikas. Se on taas paljon äänekkäämpi; haukahtelee enemmän (nyt yhtäkkiä on alkanut myös vahtihaukkua tonttimme ohikulkijoita, ei onneksi räksyttäen, mutta muutamalla täsmällisellä ilmoitushaukulla) kuin tuossa juoksun jälkeisellä aikajaksolla. Myös piippailua ilmenee - etenkin ulkona; se ei esim nyt oikein esim kestäisi lenkillä pysähtelyä ollenkaan, vaan piippailee ilmoittaen halustaan jatkaa matkaa.
Muiden koirien ohituksiin on taas tullut vauhtia; Wiima bongaa ne jo kaukaa ja koiran lähestyessä aloittaa pentuhyppelyt, joiden luulin jääneen jo taakse, hihnakin vähän kiristyy. Hassua, sillä tämä ohittamisentaito oli täydellisesti hallussa vielä syksyllä tuona 'vaisukautena' (jolloin se koiran nähdessään otti heti kontaktin minuun ja sai siitä namipalkkaa). Eli harjoitukset silläkin saralla alkavat ja jatkuvat, taas :)

Wiima on eka oma koiramme, ja ympärilläni on aina ollut lähinnä uroskoiria. Siitä syystä Wiiman kanssa eläminen on yhtä seikkailua ja oppimista :) Nyt olen tajunnut taas vähän lisää narttukoiran juoksusykleistä - minä kun kuvittelin, että juoksut ovat vain ne kolme viikkoa kun koiralla on vuotoa, mutta nehän heijastavat käytökseen vielä viikkoja juoksujen jälkeen. Seuraavalla kerralla mun ei enää tarvi kiikuttaa Wiimaa eläinlääkäriin epänormaalin vaisuuden vuoksi, se kun kuuluukin asiaan! Tulee olemaan mielenkiintoista seurata, toistuuko syklit aina samanlaisina. Ja onneksi Wiimaa ei varsinaisesti kuitenkaan vaivaa juoksumasennus, kuten tiedän että joillakin nartuilla, se on ihan iloinen koko ajan, vähän väsyneempi ja 'vaisumpi' vain.
Hormoonit ne on vaan jännä juttu =)



Perjantaina kolahti postiluukku ja sieltä tupsahti paketissa tilaamani koru! Korussa aiheena lapinkoira, eikä kuka tahansa lapinkoira vaan Wiiman isoisoisoisä Riska eli Risukarhin Yltiö (linkki).
Koiran nimestä johdetusti on tämä korusarja saanut nimen Riska ja siitä löytyypi tällainen kaulakoru, rintarossi sekä korvikset. Itselleni tilasin vain tämän kaulakorun.


Ja vielä loppuun kuva tämän päivän metsälenkistä, jonka teimme kolmen bordercollien, yhden löwchenin ja yhden lapinkoiran voimin sekä kolmin nais- ja kaksin miesvoimin.
Ihana lenkki, ihanissa maisemissa (no, alla näkyvä sorakuoppa ei ollut niitä kauneimpia :) ), kivassa seurassa - puitteet olivat siis erittäin jees, mutta itselläni tunnelmaa vähän pilasi penikkaoireet! Minulla on sellaisia toisinaan, nyt taas ei ole ollut pitkään aikaan, kuukausiin, mutta lumen tultua vaihdettuani kenkiä ne ovat taas ilmoitelleet itsestään ja tällä lenkillä meni sitten pohjelihakset ihan lukkoon, joka oli varsin kivuliasta. Lienee syytä vihdoinkin hakeutua jollekin askelklinikalle pohjallisia tai muita apuja varten.
^ vasta lenkin loppupätkällä tajusin että Wimpsahduksen valjaat oli ihan vinossa, vatsakappale sivussa; sen jalka oli kai sujahtanut valjaiden läpi - taikka sitten isäntä oli pukenut ne vähän huolimattomasti, mikä sekin on mahdollista =)





8 kommenttia:

  1. Ihana, että tuo Wiiman alakulo osoittautuikin ihan normaaliksi hormonihommaksi!

    Meillä tuo lumentulo aiheutti (hihna)käytöstapojen lähes täydellisen unohtumisen, kaveri meni vissiin sekaisin onnesta. Onneksi pikku hiljaa on tilanne taas normalisoitumaan päin ja ohitukset palaavat taas vanhalle tasolleen eikä sinkoilujen takia tarvitse enää ranteen hajoamista pelätä.

    Niin, ja ihana tuo koru! Hauska, että on ihan sukulaiskoirakin siinä aiheena. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mäkin luulen, että myös Wiimalla tämän nykyisen energiasuihkeen aiheuttaa Sekä tuo Lumi että myös Hormonaaliset jutut, eli tiineysajan päättyminen, joskin kuvitteellisen sellaisen =)
      Tässä täytyy kai alkaa ymmärtää, että mikään kerran opittu (kuten hihnakäytös) ei ole korvien välissä ikuisesti vaan sitäkin asiaa täytyy aina toisinaan vähän muistutella =)

      Poista
  2. Todella suloinen lapinkoira sinulla! Aloin todella seuraamaan sinun blogiasi, koska vaikutti mielenkiintoiselta. Arvostaisin, jos seuraisit minun (se kertoo minun Suomenlapinkoirani elämästä ja saan kohta uuden pennun josta laitan kuvia ja kerron kuulumisia sitten) blogini on: http://jazzuntassut.blogspot.fi/ Kiitos :3

    VastaaPoista
  3. Hei Jasmin! Onnea uudesta pennusta, sinulla on hauska ja jännittävä kevät edessä! Juuri tuolla tavalla tämäkin blogi sai alkunsa. En ollut koskaan kirjoitellut blogin blogia enkä varsinaisesti lueskellutkaan, mutta Wiiman tultua tuli tarve kirjata asioita muistiin, sekä ihan hauskuuden takia että myös hyödyksi (kuten sairauksia, juoksuja, painonkehitystä) yms joita asioita on sitten helppo tarkistaa blogista, kun tulee tarve.
    Varmasti kurkistan aina toisinaan mitä koirallesi kuuluu =)

    VastaaPoista
  4. Hienoa, että löytyi selitys Wiiman käytökselle :) On nuo hormonit jännä juttu tosiaan ja saa pienen pään välillä ihan pyörälle. Onneksi Wiima ei tosiaan ole kuiteskaan mitenkään hirmuisen masentunut. Meillä Okralla on vähän samanlaisia oireita, juoksujen jälkeen alkaa vetämätön kausi. Saa nähdä tuleeko Vilma käyttäytymään samalla tavalla, ainakaan vielä ei veto ole mihinkään hiipunut ;D Pörrötyksiä sinne Wimpulalle ;D Niin joo ja tosi hieno tuo koru, mun piti alkaa tietenkin vilkuilemaan Wiiman isoisoisoisää ja sehän onkin sukua meidän epeleille, Okran isän äidin isän äidin veli :D Nähdäänpä sunnuntaina suunnitelmien merkeissä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, kuulemani mukaan tuo on aika tavallista että juoksujen jälkeen on tuollaista. Jotkut kertovat ( nyt kun olen osannut kysyä) narttujensa voimakkaistakin masennuksista tuona aikakautena, onneksi tosiaan ihan sellaista ei ole ollut.
      Ja korusta, eikö olekin hieno, se on Rinteen Maaritin suunnittelema Riskansa muotoja mukaillen :)

      Poista
  5. Eksyinpä tänne lukasemaan Viehkun siskopuolen elämästä :) Tuo rauhallisuus juoksujen jälkeen on meilläkin niin tuttua. Viehkulla oli joulukuussa juoksut ja tyttö alkaa nyt vasta olemaan oma itsensä. Tuolla taisi mennä jo vähän masennuksen puolelle. Ei huvittanut toisten koirien kanssa leikkiä ja metsässäkin käveli ihan kantapäillä, nakkeja kerjäten. Olin edellisten juoksujen aikaan myös sitä mieltä, että nyt on tyttö aikuistunut, mutta kyllä ne hepulitkin sieltä hetken päästä ilmestyivät. Jos Viehkulla on tarkastuksissa kaikki hyvin, niin seuraavista juoksuista pitäisi tehdä pentusia. Tai ainakin yrittää. Sitten varmaan käyn leikkauttamassa tytön, jotta päästään noista ikävistä naistenvaivoista. Ei ole kiva katsoa toista masentuneena :( Hyvää alkavaa kevättä ja kenties törmäämme katselmuksessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katja! Kivaa että löysit tiesi tänne Wiiman sivuille! Vai on teillä aietta viedä Viehku miehelään? Jännää! Tuleepa olemaan kivaa taas seurata sitä pentutarinaa ja nähdä valokuvia. Pidetään täällä Wiiman kanssa peukkuja, että siskopuolella kaikki sujuu suunnitelmien mukaan!
      Ja katselmuksesta, siellä kyllä varmaan tavataan, sillä tarkoitus on kyllä lähteä mukaan (vaikka tuo pitkä ajomatka vähän hirvittääkin, 5 h..), mutta tapaamisiin siellä :)

      Poista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku