keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Testiä pukkaa ja juhannuskin meni

Keskikesän juhlaa vietettiin viime viikonloppuna. Kelien puolesta ei tuntunut keskikesältä vaan enemmänkin syystalvelta, kylmän pohjoistuulen puhaltaessa suoraan mökkirantaan eikä sateen ropsauksiltakaan vältytty. Joskin mahtui juhannussäähän myös aurinkoa, ja jos silloin tuli hakeutuneeksi tuulen suojaan, niin tuntui ihan lämpöiseltä =)

Wiima vietti juhannusta perinteisesti mökillä, koirakavereiden borderi Nemon ja löwchen Bonon kanssa. Koirien juhannus koostui veneilystä, rannalla telmimisestä ja kahlailusta, metsälenkeistä, grilliherkuista ja pihamaalla löhöilystä.
Nyt juhannuksen jälkeen päässä pyörii tulevan viikonlopun lauantai, sillä silloin Wiima-hempukka pääsee LUONNETESTIIN!
Tulee olemaan jännä nähdä miten pimu siellä selviää. Wiima on meidän perheen arkeen täydellinen koira, sopeutuvainen, ystävällinen ja hyväkäytöksinen - sen kanssa voi mennä mihin vaan ilman että pitää hävetä tai selitellä. Mutta toisaalta Wiima myös on vähän herkkis sekä käsittääkseni aika pehmeä. Wiima ei ole ääniherkkä (ukkonen tai ilotulitteet eivät hätkäytä), mutta toisaalta se saattaa hieman paineistua halliolosuhteissa, jos niissä on kova haukkumeteli. Esimerkiksi sisätiloissa pidetyt koiranäyttelyt eivät ole Wiiman lempipaikkoja, mekkala ja tungos saavat sen korvat lerpalleen ja ulkonäkö muuttuu "anteeksi että olen olemassa" -tyyppiseksi.
Wiima ei tosin minusta aina ole jännittänyt kaikuvia halliolosuhteita, vaan luulen taustalla olevan erään viime syksyisen treenikerran 'haukkuisassa' rallytokohallissa, jossa kehän reunalla odotteleva hovawart pääsi hyökkäämään rataa suorittavan Wiiman kimppuun. Itse tapahtumassa ei mitään vahinkoa sattunut, paitsi Wiiman korvien väliin - sen jälkeen tyllerö on hieman arastellut vastaavia tiloja. Vaihdoimme koulutuspaikkaa tuon tapahtuman jälkeen ja uudessa hallissa (ja tutumpien koirien kanssa) halliarkuus on kyllä mielestäni helpottanut.

Joten tulee olemaan kiinnostavaa nähdä miten nämä ominaisuudet näkyvät testissä, vai näkyvätkö ollenkaan. Eli paineistuuko Wiima paineistumistaan testiosioiden edetessä vai palautuuko se nopeasti. Arjessa lenkin varrella tapahtuvat "yllätykset" eivät aiheuta ongelmia: esim viimeisin "pressuautokatoksen helman irtoaminen tuulessa juuri kun olimme kohdalla" sai Wiiman kyllä hyppäämään sivuun, mutta sitten se jo uteliaana tarkasteli mikä kumma siellä lepatti ja liihotti.

Kaivoin esiin paimensukuisen lapinkoiran suojeluohjelman LINKKI ja sen sivulla 22 kerrotaan paimensukuisten lapinkoirien saamista testituloksista, sekä testitulosarvoista jotka vähintään olisivat toivottavia. Testin jälkeen on jännä verrata Wiiman tuloksia näihin keskimääräisiin lapinkoirien saamiin tuloksiin.

Olen tullut myös tavanneeksi tätä Jorma Lankisen kirjoittamaa tekstiä 'Luonnetesti- Mitä ja Miksi'. Kirjoitus käsittelee lyhyehkösti luonnestestin taustoja sekä sen eri testiosioita ja niiden tarkoitusta.
Sekä tietenkin olen katsonut juutuubista testausvideoita nähdäkseni miten tuo testaustilanne oikeasti etenee. 
Ohjaajallehan luonnetesti lienee varsin helppo paikka, sillä tehtäväni on ilmeisesti aika passiivinen. Joskin sekin voi olla vaikeaa, koska Wiiman kanssa liikkuessani juttelen sille aika paljon, ihan höpöhöpöä tietenkin, mutta myös että mistä käännytään ja mihin mennään, niin nyt minun pitäisi muka pystyä olemaan ihan hiljaa?? :D

Lauantaina sitten testataan ja palaan asiaan pian sen jälkeen testaustuloskuulumisin.
Hyvää kesän jatkoa siihen asti (ja siitä eteenpäinkin :) )
5 kommenttia:

 1. Luonnetesti on hauska ja parhaimmillaan opettavainenkin kokemus, mukavaa kun Wiimakin menee testattavaksi. :) Mie jouduin ainakin keskittymään hiljaa olemiseen, etten alkanu normaaliin tapaan höpöttää Saivalle, mutta hyvinpä se passiivisuuskin sitten sujui kun piti sitä omana "tehtävänään". Meidän testissä kyllä näkyi se, että ruukaan jutella koirille suhtkoht paljon. Tuomari sanoikin, että tää taitaa olla vähän mamman koira, joka on tottunut ohjeisiin. ;)

  VastaaPoista
 2. Hei ja kiitos tsemppaamisesta :)
  Luulen, että Wiima Wimpulakin on vähän sellainen 'mamman koira', mutta lauantaina se sitten nähdään :)

  VastaaPoista
 3. Onpas mukavaa, että Wiimankin luonne pääse testailuun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläs muuta sano, ja vähän jännää myös ! :)

   Poista

Tulen hurrrjan iloiseksi kommentistasi! Terv Wiima