sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Koiranpäivän juhlintaa saaristokaupungissa

Kotikaupungissani Paraisilla vietetään vuosittain loppukesällä kulttuuriviikkoa nimeltään Kulttuuriparlamentti. Kulttuuriviikko sisältää erilaisia tapahtumia - musiikkia, tanssia, markkinoita, erilaisia esityksiä pitkin kaupunkia ja pitkin viikkoa.
Tänä vuonna kun kaupungin kulttuuriväki suunnittelivat mitä teemoja mukaan otettaisiin, olivat he huomanneet, että A) viikolle osuu sopivasti koirien päivä (the Dog Day) ja B) koiraihmisiä on kaupungissa paljon, mutta heitä ei ole ennen ryhmänä huomioitu.
Niinpä kaupungilta oli otettu yhteyttä edustamaani täkäläiseen koirayhdistykseen, että josko haluaisimme hoitaa käytännön järjestelyt, niin voisimme kulttuuriviikolla saada koirille oman teemapäivän. Ja mehän halusimme :) !
Teemaillan lisäksi kaupunki toimitti tyytyväisyyskyselyn, jossa kaupungin koiranomistajat saivat kertoa mihin asioihin he olivat tyytyväisiä ja mitä asioita kaupungissa piti vielä koiran ja koiranomistajan näkökulmasta parantaa.

Kyseessä oli arki-ilta, joten kauhean paljon emme iltaan saisi sopimaan, mutta koska kaupunki toivoi, että koirat myös näkyisivät katukuvassa, niin päätimme aloittaa kokoontumalla kaupungin keskuspuistossa.
Ja niin kaikki kaupungin koirat ihmisineen olivat kutsutut puistotapahtumaan. Puistossa puhui kaupunkimme kaupunkisuunnittelusta vastaava henkilö, joka kertoi mm. tyytyväisyyskyselyn tuloksia. Koiraihmiset olivat vastauksissaan olleet tyytyväisiä muun muassa luonnon läheisyyteen, rauhallisuuteen, koirapuistoon ja ilokseni myös koirayhdistykseen (jonka hallituksessa siis toimin)!
Parannuksia kaivattiin siinä suhteessa, että mm. koirapuistoja toivottiin enemmän, kakkapussiroskiksia pitäisi joillakin alueilla lisätä, harrastustoimintaan sisätiloja kaivattiin (yhdistyksellä on ulkokenttä) sekä lisää erilaisia merkittyjä reittejä maastoon ja kaupunkiin.Keskuspuistoon kerääntyi laskujemme mukaan n 60-70 koiraa, joka oli hurjasti enemmän kuin odotimme. Minulla ei ole valokuvia kuin tuosta alkuvaiheesta, koska sitten kun kokoontuminen sai ison vaihteen, olin liian kiireinen kuvatakseni (jaoin sponsorointitavarana saatuja ruoka- ja herkkunäytepusseja).
Olin etukäteen jännittänyt, että millainen meteli ja melske puistossa mahtaa olla, kuulemmeko ollenkaan mitä puhujalla on sanottavana, kun paikalla olisi niin paljon toisilleen vieraita koiria - suuri osa ehkä tottumattomiakin ihmisjoukkoihin.
Mutta puistossa oli ihmeellisen rauhallista ja äänetöntä, kyllä asuu ihmeellisen fiksuja koiria Paraisilla :) ! (oikeasti taisi olla kyse siitä, että kun ärsykkeitä on liikaa, niin koira ei niitä enää noteeraa..).

Puistossa oli esillä myös paikalliset koira-alan yrittäjät ja täältä omasta kaupungistamme saa hankittua niin trimmaus- kuin hierontapalveluitakin, hampaidenpuhdistusta sekä koirahotelli- ja dogsitterpalveluita. Ja tietenkin koirayhdistys oli tiskin takana myös!Kokoomakuvassa koiranpäivän juhlijoita. Vas alareunassa oma Wiimani isäntänsä seurassa .) .
Tälläänpä tuohon viereen neidistä vielä ihan oman kuvan myös!

Puistokokoontumisen jälkeen koirat vietiin kotiin ja kaupunkilaiset olivat myöhemmin illalla kutsuttuja kaupungintalon valtuustosaliin luennolle:
Luennoitsijana oli eläinkouluttaja Tanja Karpela, joka kertoi koiran oppimisesta, koirien kommunikoinnista (rauhoittavista ja karkoittavista signaaleista), koiran stressistä ja sen vaikutuksesta oppimiseen ja muista koiran oppimisen liittyvistä avaintekijöistä.
Luento oli hyvä ja mielenkiintoinen. Toivottavasti se antoi ajattelemisen aihetta ja asioita käytäntöön sovellettavaksi myös kuulijoillemme.
Oli kiva ja onnistunut päivä! Erityisen iloinen olin siitä, että kaupunkilaiset, koiranomistajat olivat niin monilukuisesti mukana!
Sekä olin erityisen iloinen myös siitä, että Paraisten kaupunki antoi meille tämän päivän ja siten nosti koiraharrastajien profiilia. Tyytyväisyyskyselyn toteuttamisen kautta kaupunki näytti olevan myös kiinnostunut ajatuksistamme. Toivottavasti parannusehdotuksemme vielä johtavat johonkin, niin kaikki olisi - etten sanoisi - täydellistä :) !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tulen hurrrjan iloiseksi kommentistasi! Terv Wiima