maanantai 2. joulukuuta 2019

Wiima, itsenäinen pentu


Tällä kertaa vähän muisteloita - Lapinkoiralehti Reviiri pyysi juttuja paimensukuisista lapinkoirista pentuiässä ja niin ryhdyin itsekin niitä aikoja muistelemaan. Alla oleva teksti on julkaistu Reviirin syyskuun numerossa 2019. 
***
Oli vuosi 2012 ja päivä oli perjantai 8.6. kun Wiima eli virallisemmin Villi-Joikhu Lumihohto haettiin meille kotiin Villi-Joikhulan Anskulta.
Nyt kun Wiiman kanssa on taivallettu jo seitsemän yhteistä vuotta, niin olen oppinut Wiiman olevan vähän niin kuin kaksi koiraa yhdessä paketissa. Wiima on toisaalta hyvin yhteistyöhaluinen ja tykkää olla mukana meidän ihmisten puuhissa, mutta sillä on kuitenkin samalla myös hyvin itsenäinen luonne.
Tämä itsenäisyys ja itsepärjääminen johti pentuiässä välillä vähän hassuihinkin sattumiin, etenkin kun tuo itsenäinen pentu muutti meille perheeseen, jossa ei ollut koskaan ennen koiraa ollut.
Näissä yo kuvissa Wiima on saapunut eka kertaa omalle pihanurmikolle hakumatkan jälkeen. 

"Hengittääkö se?"
Jo ensimmäinen yö oli jännittävä. Siitä noin parin tunnin automatkasta Wiima ei oikein tykännyt, mutta kotiin päästyämme se oli kuin ei olisi muualla ollutkaan. Saavuimme hakumatkalta kotiin vasta kymmenen aikoihin illalla ja jännäsin miten mahtaisi yö niin lyhyen tutustumisen jälkeen sujua. Ensin taisi Wiima vähän leikkiä meidän ihmisten kanssa ja tutki huonetta, jossa sen oli tarkoitus nukkua, söi jotain, mahtoiko tappaa leluhiirenkin ja sitten jo nukahtikin unilleen.
Wiiman unihuone oli oman makuuhuoneemme vieressä ja näköyhteydessäkin, mutta siltä varalta, että sen yö olisi pelkkää itkua ja uikutusta, olin raahannut patjan Wiiman huoneeseen itseäni varten, jossa suunnittelin sen kanssa tarpeen tullen ekoina öinä nukkuvani (olen allerginen, ja päätimme alussa, että koiralla olisi talossa pääsy kaikkialle muualle paitsi makuuhuoneisiin).

Pian kellistyimme itsekin unten maille ja oli tainnut olla sen verran jännittävä päivä, että me ihmisetkin yllättäin nukuimme kuin tukit heräämättä. Muistan vielä kauhistuneen tunteeni, kun aamutuimaan heräsin ja tajusin kuin salamaniskusta, ettei Wiimasta ollut yöllä kuulunut pihahdustakaan. "Onko se kuollut?!" oli eka ajatus, joka päähäni tulvahti, mutta kun syöksyin tarkistamaan tilannetta, niin siellä se Wiima omalla puolellaan tyytyväisenä odotteli, että palveluskunta heräisi. Mikään hätä sillä itsenäisellä pennulla ei ollut yön aikana ollut (paitsi pissahätä ja se toinen, mutta se onkin jo toinen juttu).

Epäonnisia lähelläpysymisharjoituksia

Toinen muisto, joka myös tuota itsenäisyyttä liippaa, on se, että Wiiman kanssa jouduimme hieman tsemppaamaan lähelläpysymisen opettelussa. Nimittäin ei Wiima varsinaisesti karkaillut, mutta nenä on sitä aina vähän vienyt, nuoruusvuosina enemmän.
Lisäksi se itsenäisenä koirana tuntee olonsa ihan tyytyväiseksi ja turvalliseksi, vaikkei koko ajan minua näkisikään, koska se oli jotenkin ihan hellyttävän luottavainen siihen, että myös löytää minut ihan helposti, ja näin se Wiima uskalsi irtoilla minusta vähän liian pitkälle. Ja niinpä mukanakulkemista oli syytä opetella.
Kun Wiima oli pentu, olin kirjoista lukenut, että pennulta kannattaa välillä piiloutua, jolloin sille tulee hätä, että missä se emäntä on ja ryhtyy pitämään tätä paremmin silmällä - eli alkaa pysyttelemään lähellä. Olen myöhemmin ymmärtänyt, että parempiakin tapoja lähelläpysymisen harjoitteluun on, mutta tämmöisillä vähän alkeellisilla opeilla silloin aluksi toimin. 
Siis, kun olimme luonnossa ja Wiima erkani hajuille tai muuten tutkimusmatkalle, niin minä menin piiloon. Ja sieltä puskista sitten yleensä seurasin, kuinka Wiima-pentu tyytyväisenä hoiti rauhassa tutkimuksensa loppuun ja sitten iloisena kipitti luokseni piilolle...hmm, tapahtuiko oppimista?
Kerran meille kävi niin, että metsälenkillä Wiima taas erkani polulta tutkimaan yhtä kannonjuurta ja minä olin niistä samoista kirjoista lukenut, että koiran olisi pidettävä emäntäänsä silmällä eikä päinvastoin, ja niin minä jatkoin matkaani. Kovin pitkälle en edennyt kun olkani yli kurkkimalla huomasin, että Wiima ei ollutkaan tulossa. 
Olimme turvallisessa saarimetsässä, ja niin uskalsin pitkittää tilannetta ja sain taas kerran sen kuningasajatuksen mennä piiloon odottamaan. Siellä sitten istuskelin hetken ajan, mutta kun ei Wiimaa kuulunut, niin palasin lopulta sitä hakemaan - ja voi hyvä tavaton sentään! Wiimahan olikin löytänyt ihmisen ”peetä” kannon juurelta, ja koska minä en ollut sitä sieltä hakenut enkä mukaani kutsunut, niin sillä oli ollut hyvää aikaa siellä "peessä" pelehtiä, kieriä ja vissiin myös herkutella. Joten kun sitten lopulta palasin paikalle ja kutsuin Wiimaa, se saapui iloisena luokseni, mutta turkki haisevassa tuhrussa, että pesulle mentiin ja äkkiä.
Ja niin minä tuore koiranomistaja olin saanut Wiimalta jo ekana kesänä hyvät oppitunnit siitä, että pennulta piiloutuminen ei johda ainakaan sen asian oppimiseen, jonka minä haluaisin sen oppivan, joten hylkäsin sen keinon ja ryhdyin onneksi kaivamaan lisää tietoa koirankoulutusmenetelmistä!


Wiima lähdössä ekalle venematkalleen 8 viikon ikäisenä

Ikuinen futisfani
Mutta toki oli Wiima paljon muutakin kuin itsenäinen. Se oli rohkea, utelias ja toimelias pentu, joka mielellään tutustui vieraisiin ihmisiin ja koiriin.
Ekan kesäkautensa (kevät, kesä, syksy) ja aika monta seuraavaakin kesäkautta Wiima vietti jalkapallokentillä kannatusjoukoissa kun reissasimme perheen juniorin nappulaliigan peleissä ja turnauksissa pitkin Etelä-Suomea. Wiima oli alusta asti hyvää seuraa näillä reissuilla ja sopeutui tilanteeseen kuin tilanteeseen. 
Futisreissuista on jäänyt myös sellainen hauska seuraus, että jalkapallokentän äänet ovat sille edelleen jonkinlainen "sielunmaisema" ja jos futishuutoja kuuluu, niin Wiima haluaisi vieläkin tepsuttaa kohti kentänreunaa, vaikka itseltäni jo on futiskiinnostus laantunut juniorin pelaamisen loppumisen myötä.
Futisreissut olivat hyvää myös sosiaalistamista - kentällä rapsuttamaan tulivat vanhat ja nuoret, kuljettiin ihmisjoukoissa, syötiin ravintoloiden terasseilla, piti osata rauhoittua ja odottaa. 

Wiima tuli meille alkukesästä, joten se pääsi heti veneilemistä harjoittelemaan ja mökille. Ekana kesänään Wiima oli kova uimaan - katsoi kai mallia uimakaveristaan labbiksesta. Sitten tuli syksy ja talvi, ja seuraavaan kesään mennessä Wiima oli vissiin ymmärtänyt, ettei ole labbis vaan lappis, ja siten uiminenkaan ei enää kiinnostanut, mutta kahlaileminen on jatkunut ja sitä Wiima harrastaa mielellään edelleen.

Wiima ja kaverilabbis Fonzi


Friends forever <3 (Wiima on kuvasta päätellen noussut juuri merestä)


Välähdys nykypäivästä: Kaveruus jatkuu edelleen. Wiima suorittamassa ohikiitoa =)


Wiima innostui pentuna ja innostuu vieläkin yhteisistä tekemisistä ja Wiimasta onkin kasvanut mukava harrastelukaveri. Vuosien mittaan ollaan myös harjoittelulla saatu haltuun tuota lähelläpysymistäkin :) .

Lisäksi, vaikka Wiiman itsenäisyys aiheutti pentuaikoina meille vähän harmaita hiuksia, niin olen sitäkin piirrettä oppinut vuosien mittaan arvostamaan, ja mietin, että vaikka se Wiima viihtyy itsekseenkin, niin silti se laukkaa iloisena  luokseni kun kutsun ja haluaa tehdä kanssani kivoja asioita, ja sehän se on suurin lahja minkä rakkaalta ystävältä voi saada!




5 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos! Hauska myös oli palata muisteloihin :) !

      Poista
  2. Kuulostaapa tutulta tämä. Tuo ihmispeessä kieriminenkin on tullut koettua ja vielä ihan samanlaisessa tilanteessa. Kertoisitko enemmän miten harjoittelit lähelläpysymistä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sanna! Kiva, että näihin vanhoihin teksteihinkin vielä joku osuu :). Wiima on tosiaan ollut Camel Boots -muija, ei hän ikinä ole varsinaisesti minnekään karannut, mutta ottaa/otti etäisyyttä enemmän kuin oli minusta turvallista. Se on porokoiralle varmasti tyypillistä - niidenhän on täytynyt uskaltaa emäntä tai isäntä jättää ja lähteä hakemaan poroa kauempaakin.

      Wiima on myös hyvin itsenäinen eikä säikähtänyt vaikkei aina minua näkisikään. Niinpä ohjeet koiralta piiloonmenenemiseksi eivät toimineet ollenkaan. Joka kerta kun yritin, se vaan hoiti hommansa loppuun ja sitten nenänsä avulla etsi minut esiin - mikäs hätä siinä sitten olisi ollut :) ?!

      Luulen, että ikäkin tekee tuohon lähellä pysymiseen tehtävänsä, mutta varmasti sitten harjoittelummekin. Ja harjoittelu oli ihan vaan sellaista, että ensiksikin hakeuduin luoksetulokurssille ja ryhdyin vahvistamaan luoksetuloa ihan ohjelmallisesti. Löydät metodini tästä blogista Luoksetulo-tägin avulla, teksti on kirjoitettu 13.2.2021.

      Sitten aloin muutenkin aina pitää mukanani lelua ja herkkuja, ja myös käytin niitä ulkoillessamme runsain mitoin. Itsenäisyyden lisäksi Wiima on yhteistyömotivoitunut (tai siitä tuli sellainen, en ole varma oliko se synnynnäistä vai opittua), niin lenkeillä tehtiin paljon rallytoko- ja muita harjoituksia, pikkujuttuja kerrallaan, useita toistoja, niin että päästiin paljon herkuttelemaan ja leikkimään. Joten luonani oli varsin kiva olla.
      Lisäksi harrastukset ovat myötävaikuttaneet siihen, että Wiimasta on tullut hyvin tottelevainen koira, joka haluaa tehdä niin kuin pyydetään.

      Ai niin - tärkeä juttu, luopumistaidot! Niitä vahvistan aina kun näemme jotain kiinnostavaa. Tutustu LAT-tekniikkaan, ja tässä blogissa löydät Luopumiskäytös-tägillä 18.10.20 kirjoittamani tekstin "juoruilusta", joka nimi tulee ruotsin "skvallerträningistä", joka on aika lähellä tuota LAT-tekniikkaa.

      Kaikki nämä harjoittelut on tuoneet meidät siihen, että Wiima pysyy nykyisin lähistöllä tai jos hän humpsahtaa jonnekin omille poluille haistelemaan, nin hän tulee pyydettäessä takaisin. Nyt Wiima on jo 9 vuotias, mutta minusta käännekohtaa näkyi siinä kolmen-neljän vuoden huitteissa, ellen väärin muista. Wiiman sielu on kylläkin edelleen tutkimusmatkailijan, joten vieraissa paikoissa olen aina varoivanen, mutta saan nykyisin pidettyä Wiiman lähellä erilaisin vihjein "tästä mennään", "anna olla" jne, ja ne toimivat hyvin kun Wiima nykyisin ja jo viime vuosien aikanakin tahtoo pääasiassa tehdä kuten sille ehdottelen.

      Tsemppiä teille! Jos käyt vielä lukemassa vastaukseni, niin kerro millainen koira sinulla on :) ? Onko pentu vielä vai isompi? Ja minkä rotuinen? MUkavaa alkanutta vuotta!

      Poista
    2. Vielä jatkan sen verran kun en muista tuleeko se noista ehdottamistani teksteistä esiin, että jokainen kerta kun koirasi pääsee toteuttamaan itseään vaikka pupun perään säntäämisessä, käytös pääsee vahvistumaan, ja sitä et varmaankaan halua.

      Siispä esim pitkä liina on harjoittelussa erinomaisen hyvä. Sitä käytin itsekin paljon - ja käytän vieläkin, eritoten tuolla nuoremalla koirallani. Liinasta ei tarvitse edes pitää kiinni koko ajan vaan sen päälle ehtii loikata ennen kuin koira on liian kaukana :).

      Poista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku