sunnuntai 5. tammikuuta 2020

Sairaita koiria ja palautteen voima

Joulukuussa kävin kaupassa ajatuksenani ostaa miehelleni onnittelukortti elonvuosiensa taas kerryttyä. Ja ostinkin, mutta siinä kortteja katsellessani huomioni kiinnittyi sellaiseen asiaan, että kolmesta koirakorttivaihtoehdosta kahdessa oli nenättömiä, sairaita koirarotuja edustavia yksilöitä mukamas vitsikkäästi esitettynä.

Toisessa oli supermiehen asuun puettu lentävä englanninbulldoggi ja toisessa ihan hurjasti ylilihava mopsi, joka oli laitettu istumaan pizzalatikkoon. Mopsikortin tekstissä vielä vihjataan huonoon itsekontrolliin lihavuuden syynä - kuin se muka olisi mopsin vika, että painoa on tullut. Mopsi itse ei näytä kuvassa ollenkaan iloiselta vaan kärsivältä ja huonokuntoiselta - minusta näyttää kuin se kuvassa hiljaa pyytäisi "Apua!".



Minua alkoi suututtaa ja tulin surulliseksi. Kyllä me ihmiset ollaan ihan toopeja ja hyvin itsekkäitä. Ensin jalostamme koirista tällaisia sairaita itsensä irvikuvia, jotka pääsääntöisesti ovat koko ajan tukehtumaisillaan plus kärsivät lukemattomista muista sairauksista, ihan vaan koska ne tällaisina näyttävät meistä "hassuilta ja söpöiltä". Ja sitten pidämme hauskaa niiden kustannuksella tällaisten muka-vitsikkäiden kuvien myötä. Kuka kumma tällaisia kortteja muuten ostaa? En minä ainakaan haluaisi tällaista korttia antaa kenellekään.

Käänsin kortin ja huomasin, että kyseessä oli kotimainen korttitoimittaja ja päätin ryhtyä tuumasta toimeen. Laadin sähköpostin, jossa kerroin ylipäätään brakykefaalisten rotujen terveysongelmista, sekä lisäksi erikseen englanninbulldogin ja mopsin terveystilanteesta - mm siitä, että tuoreen tutkimuksen mukaan enkkubullilla ja kahdella muulla brakyrodulla (ranskanbulldogit ja bostoninterrierit) on geenimuunnos, joka tekee niistä käytännössä kehitysvammaisia.
Eläinlääkäriliitto on kannanotossaan todennut, että kehityshäiriöisten koirien jalostaminen keskenään on kestämätöntä ja epäeettistä. Mopsi ei kuulu tähän "kolmen koplaan", mutta ei se niitä valitettavasti juurikaan terveemmiksi tee.

Lisäksi kerroin  Eläinlääkäriliiton valtuuskunnan tiedotteessa todettavan, että: "Lyhytkuonoisten ja -kalloisten rotujen jalostuksen suuntaa on muutettava ja sairaaksi jalostamiseen on puututtava. Eettisistä syistä myös lyhytkuonoisten koirarotujen kuvien käyttämistä mainoksissa ja markkinoinnissa on vältettävä, koska käyttö lisää rotujen suosiota".
Asiasta on otettu koppi myös mainostajien puolella - julkaisussaan Markkinointi ja Mainonta (linkki artikkeliin) antavat tiedoksi Eläinlääkäriliiton lausuman. Julkaisuun on haastateltu myös Eläinlääkäriliiton puheenjohtajaa Päivi Lahtea, joka kertoo, että myös Eläinlääkäriliitosta ovat olleet yhteydessä mainostajiin, jotka ovat käyttäneet sairaiksi jalostettuja eläimiä mainonnassaan: "Olemme ottaneet aktiivisesti yhteyttä näihin mainostajiin. Meitä on lähes poikkeuksetta kiitetty yhteydenotosta. Yleensä asiaa ei ole ajateltu", Lahti kertoo.".

Sähköpostin lähetettyäni jäin odottamaan vastausta ja pian se jo tulikin. Minulle vastasi kyseisen firman muotoilujohtaja ja vastaus kuului näin:

"Kiitos tärkeästä palautteestasi. Ostamme kuvia kumppaneiltamme ja nämä rodut ovat olleet vahvasti läsnä heidän tarjoamissaan kuvissa viime aikoina, oletettavasti rotujen suosioon liittyen.

Haluamme toimia vastuullisesti - niin ihmisiä kuin eläimiä kohtaan. Välitimme palautteesi kansainväliselle kuvapankille joka meille näitä kuvia tarjoaa, ja lisäksi nostan asian esille seuraavassa tuotesuunnittelun palaverissa."

Tulin vastauksesta iloiseksi. Ei maailmaa kerralla muuteta ja ymmärrän, että kotimainen toimija on ainakin osittain ulkomaisten kuvapankkien armoilla. Mutta pikkuhiljaa voi maailma muuttua jos puutumme asioihin ja kieltäydymme ostamasta tällaisia kortteja tai tuotteita, joita markkinoidaan sairaiksi jalostetuilla koirilla. 


- terveisin koira, jolla on toimivat hengityselimet, ja hänen emäntänsä kirjurina.



5 kommenttia:

  1. Vau! Olipa hienosti toimittu! Asiallisella palautteella on ihmeellinen voima. Asioita saattaa oikeasti tapahtua toisin kuin jos vain riitelisi asiasta somessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :). Joo, mä uskon myös tuohon palautteenantoon enemmän kuin someraivoon. Ja lisäksi enhän toki halunnut kotimaiselle yritykselle tuottaa ongelmia, mutta sen sijaan heitä vähän valistaa :). Liian usein menee reklamaatiot somen kautta ja silloin nousee jo kauhee haloo.

      Toivottavasti noiden rotujen jalostuksessa alkaisi pian tapahtua!

      Poista
  2. Minä olen kans yhteen tai kahteen firmaan antanut palautetta lyttykuonojen käytöstä mainoskuvissa ja pitäisi joskus taas mennä käymään näyttelyissäkin katsomaan, millä perusteella tuomarit koiria arvottavat ja laittaa jälleen palautetta Kennelliittoon, vaikka eipä sillä viimeksikään mitään vaikutusta aiheeseen ollut, mutta jos riittävän moni riittävän usein ottaisi asiakseen näistä palautetta antaa, niin ehkä asiat menisivät pikkuhiljaa joskus eteenpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tuo näyttelypuoli on myös yksi kanava. Onneksi tuntuu, ettänäistä asioista puhutaan nyt enemmmän kuin ennen, toivottavasti se alkaa jossain vaiheessa näkyä myös koirissa - tavalla tai toisella.

      Poista
  3. etsin googlesta mopsikorttien kuvia päädyin tänne ja tulin todella vihaiseksi! Itselläni on omassa kokoelmassani myös tuo supersankari Bulldoggi enkä nää siinä mitään vikaa. Mopseilla ja bulldogeilla on vaan lyttynenä mutta se kuuluu siihen rotuun. Ihan hyvin ne pärjäävät. Niitä rakastetaan kuten muitakin koiria. On ihan turha valittaa roduista korttitaloon! Myös me lyttykuonoja rakastavat tarvitsemme oman rodun tuotteita! Vai pitäisikö kaikki koira-aiheiset jutut kieltää. minusta ei. Ärsyttää ja vihaksi pistää niin suuresti tämä ihmisten sota lyttykuonoja vastaan. eivät ne ole tehneet mitään. emmekä me niitä rakastavat ole sen huonompia ihmisiä kun muutkaan. ja kuvan `´lihava`` mopsi on ihan normaali. kuvaa on taatusti käsitelty vähäsen. kortti on Avantin sarjaa itse asiassa molemmat ovat. ja niitä usein muokataan että saadaan se vitsi paremmin esille. olisiko siinä sitten pitänyt olla suomen ajokoira istumassa pitsalaatikossa? ei voi kun ihmetellä joidenkin asennetta koiria kohtaan. Aito koirarakas rakastaa kaikkia koiria olipa ne mimmoisia tahansa eikä syrji toisia. joillakin on sydämen paikalla kivenmurikka kun noin lyttykuonot ärsyttää. ja kyllä itse laitan lyttykuonoista puolustuspuheita kaikkiin paikkoihin missä niitä mollataan! Katsoppa ryhmää mopsi aiheisia tuotteita facebookissa. meitä on monta jotka keräämme <3 ja vaadimme lisääkin!

    VastaaPoista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku