tiistai 18. heinäkuuta 2017

Möksä- NoseWorkia laakerintuoksulla ja kisauutisia

Kulunut kevät ja kesä ollaan harjoiteltu hajunetsintähommia säännöllisesti. Kerroinkin edellisessä päivityksessä - vai kerroinko 😊 - että kuulumme joka toinen viikko kokoontuvaan treeniryhmään. Siinä välissä sitten harjoittelemme miten milloinkin, joskus itseksemme, toisinaan porukassa. Treenit on lähes säännönmukaisesti joitakin poikkeuksia lukuunottamatta olleet eucalyptuksen hajulla, joka siis on NW 1 luokan haju.

Alkuvuodesta esittelin Wiimalle myös 2 luokan hajun eli laakerinlehden (http://wiimansivu.blogspot.fi/2017/01/) ja tuolloin koiruus ilmaisi laakerinkin ilman minkäänlaisia ongelmia. Sen jälkeen on laakerintuoksu on kuitenkin enimmäkseen jäänyt hyllylle, lukuunottamatta niitä paria kertaa keväällä kun treeniryhmämme vetäjä ujutti myös laakeria hajukätköihin.

Kesäloman alkaessa keksin napata laakerintuoksun mukaan ja eilen tein sitten koiraneidille pienet harjoitukset. Tein ensin itse etsintäalueen metsämaastoon. Ensimmäisen löydön kohdalla kävi sitten niin, että neiti kyllä löysi hajun, haisteli sen tarkkaan, mutta jätti ilmaisematta. Uusi tuoksu ja maastoetsinnän metsänpohja taisi hieman sekoittaa neitikoiran päätä. Mutta palikat oli kohdillaan heti sen jälkeen, sillä toisella löydöllä ilmaisu jo tuli tavalliseen tapaan. Wiima löysi hajut maastosta todella nopeasti - vähän liian nopeasti, koska olisin halunnut harjoitella samalla myös maastoetsintää itseään.

Isäntä oli sillä välin tehnyt vielä toisen etsintäalueen mökin taakse. On aina parempi päästä etsimään toisen tekemiä piiloja, koska itse tehdessä ne omat kätkönsä tietenkin tietää ja kehon kielellä saattaa koiralleen tulla etsintävaiheessa jotain paljastaneeksi.
Lisäksi tietenkin toisen tekemillä kätköillä tulee varmistettua se, ettei Wiima esimerkiksi etsi hajulähteitä, jotka tuoksuvat minulta vaan se etsii nimenomaan niitä etsittävän hajun tuoksuisia piiloja.
Tämä pieni filminpätkä on tuolta mökin takana olevalta alueelta. Wiiman ilmaisu on istuminen, se on aavistuksen verkkainen, kuten filmillä näkyy, mutta onneksi varsin selkeä 😅 :
Jos ei filmi näy, niin se näkyy tällä linkillä (linkki vie Wiiman googlealbumiin) : https://photos.app.goo.gl/BdBlKxVGua52Qug53)


Mutta vaikka ilmaisu on tuollainen verkkaisen oloinen, niin välillä ollaan kyllä tosi nopeita!
Osallistuttiin Wiiman kanssa pari viikkoa sitten epävirallisiin NW-möllikisoihin täällä Turun seudulla. Virallisia kisojahan*** ei täällä päin ole vielä ollutkaan - yhdet on tulossa elokuussa, mutta en mahtunut mukaan, paikat olivat menneet ensimmäisen tunnin sisällä! Höh ja pöh :) !
Mölleissä oli neljä osa-aluetta, joista laatikoilta saatiin Wiiman kanssa kisan paras aika ja voitettiin se osakilpailu! Hyvä Wiima!
Wiiman kanssa odotellaan vuoroamme.
Paikalla oli muistaakseni 15 koirakkoa vaikka kuvassa näkyy vain yksi nelijalkainen.

Laatikkoetsintä oli sisäetsintä, kuten tietysti itse sisäetsintäkin. Sisäetsinnöistä Wiima sai kovasti kehuja ja tuomari kehui ilmaisua hyväksi ja selkeäksi, sekä etsintätyöskentelyä ylipäätäänkin hyväksi ja järjestelmälliseksi. Saimme etsinnöistä täydet pisteet.

Ulkoetsinnät ei sujunut ihan niin hyvin. Ajoneuvoetsinnässä oltiin kyllä nopeasti hajulla, mutta aikaa söi kun en itse ollut ihan varma Wiiman ilmaisusta - tiesin sen olevan hajulla, mutta en oikein heti osannut siitä lukea, että missä haju tarkkaan ottaen sijaitsi. Tästä osakilpailusta saimme täydet pisteet, mutta aikaa kului hieman ja tuomarin kommentti oli, että Luota Koiraasi. 
Ja sitten ulkoetsintä oli maastossa, jossa oli tiukka aikaraami. Aika moni koira missasi kätkön, mutta olisin tietenkin itse halunnut olla löytäjien joukossa! Paikalla oli kova tuuli, ja aluenauhat rätköttivät tuulessa. Ne veivät hieman Wiiman huomiota. Emme ehtineet tutkia koko aluetta sallitussa ajassa, joten jäimme pisteittä tässä etsinnässä. Tuomarin kommentti tästä etsinnästä oli, että Koira kaipaa harjoitusta maastoetsintään.

Kiva ja opettavainen kokemus!

***edit: kirjoittelen tuolla yllä Nose Work -lajin virallisista ja epävirallisista kisoista. Niin sanottuja oikeasti virallisia kisojahan lajissa ei vielä järjestetä. Tulokset eivät esim tule Koiranettiin.
Laji on niin uusi ja hakee vielä muotoaan. Virallisilla kisoilla Nose Workin osalta tarkoitetaan sellaisia kisoja, joiden tulokset merkitään NW -kisakirjaan, jonka koirakko saa suoritettuaan kyseisen kisaluokan hajutestin. Ehkäpä NW jonain päivänä on myös Kennelliiton hyväksymä laji ja kisat saavat silloin ihan oikeastikin virallisen statuksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku