torstai 15. huhtikuuta 2021

Paraisten Siltakierros - merellinen ulkoilureitti pikkukaupungin ytimessä

Saaristokaupunki Parainen sijaitsee Turun kupeessa, Turun saaristossa. Autolla Turusta Paraisille ajaa vajaassa puolessa tunnissa, noin 25 kilometrin matkan. Parainen rajoittuu mereen kaikilta osiltaan ja kaupunkiin saavutaan kaunista Kirjalansalmen siltaa pitkin. 

Paraisten keskustaa kutsutaan Malmiksi, Paraisten Malmi (Pargas Malm). Malmin vierellä ihan kaupungin keskustassa sijaitsee edelleen 1700-ja 1800 -luvuilta peräisin oleva elävä puutalokortteli, nimeltään Vanha Malmi (Gamla Malmen). Kaupunki on kaksikielinen, ruotsinkielisten ollen edelleen muutaman prosentin verran runsaslukuisempia ja siitä johtuen paikannimetkin yllä tietenkin myös toisella kotimaisella :).


Siltakierros - Brorundan

Mitä tänään tekisit? Tule Paraisille! Paraisten Malmin maisemaa hallitsee kaupunkilaisten olohuone, laaja ja kaunis keskuspuisto. Puiston läpi juoksee Suntti, eli virallisemmin Kirkkosalmi, halkaisten kaupungin keskustan keskeltä halki, josta syystä keskustassa on paljon kauniita siltoja.  .

Sunttia kiertää suosittu kävelyreitti Siltakierros, jonka hyviä puolia on, että se sijaitsee helposti ihan pikkukaupungin keskustassa palvelujen äärellä, mutta silti puistomaisesti etäällä autoteistä.  


Suntti, jota koko pituudeltaan kiertää paraislaisten rakastama ja paljon käyttämä kävelyreitti.Siltakierros kiertää sillalta sillalle - Saaristotieltä kaupungin läpi Kalkkitielle,
ja sitten toista rantaa pitkin takaisin. 
Jos saavut autolla, sen voit parkkeerata vaikkapa liikenneympyrän viereen linja-autoasemalle.

Oman merellisen lisänsä tuovat Suntissa kesäkautena eri suuntiin lipuvat paatit, joita on reitillä paseeratessaan kiva seurata.


Paraisten keskuspuisto on kutsuva paikka!


Keskuspuistossa on useampia tällaisia istumaan kutsuvia kiviryhmiä, joiden äärellä voi vaikka syödä eväänsä tai istahtaa pitämään taukoa ja katselemaan ohilipuvia paatteja.
Lue eväspaikkaehdotuksesta huolimatta ravintolavinkkini tekstin lopussa. 


Reitin varrelle osuu tunnelmallisia siltoja, kuten tämä pieni runollinen kävelysilta.


Tässä toinen edellistä vähän isompi kävelysilta, jonka ylittämällä aukeaa reitti Vanhalle Malmille, vanhaan, edelleen elävään puutalokortteliin. Keskuspuiston jumppalaitteita, joita on molemmin puolin Sunttia.

Vanhalle Malmille suosittelen poikkeamaan, jos aika riittää, sen kujat ovat ihania
ja siellä voi aistia menneen ajan. 

Syystunnelmaa Vanhalla Malmilla


Vanhalla Malmilla elelee myös lampaita


Perustiedot:

- Siltakierros-reitillä on pituutta noin 2,7 kilometriä, jos seuraat tiukasti Suntin varren kävelytietä.
- Lisää pituutta reittiisi saat piipahtamalla esimerkiksi Vanhan Malmin kujilla (googlaa Finnberginkatu) tai vierasvenesatamassa. Eksymisen vaaraa sinulla ei varsinaisesti kaupungissa ole.
- Siltakierrokselle voit liittyä oikeastaan mistä Suntin kohdasta vaan, mutta helpointa on ehkä parkkeerata auto linja-autoaseman vierellä olevalle parkkipaikalle, sujahtaa siitä puistoon ja lähteä kiertämään rannanviertä. Linja-autoasema on keskustassa, puiston vieressä (Saaristotien ja Rantatien risteys). 

Muuta tekemistä?

- Keskuspuistossa on kesäkautena avoinna myös minigolfrata Centris Golf, jossa voit ottaa matsin kaverisi kanssa ja nauttia sitten vaikka jäätelöt (Linkki FB-sivulle)

Lenkin jälkeen syömään?

Lenkin jälkeen voi olla kiva haukata myös ruokaa. Tällöin suosittelen seuraavia ravintoloita, ja näillä kaikilla on myös mukava ja rento terassi ulkona syömistä varten.

- Lähiruokaa pohjoismaisella twistillä tarjoava MatMalmen Eva (LINKKI FB-sivulle)

-  Rento ja kehuttu A'la carte -ravintola Restaurant Kamu (Linkki FB-sivulle)

- Ainutlaatuinen livemusiikkiklubi Jazz Cafe Axo tarjoilee myös lounasta ja iltapalaa (linkki FB sivulle)

- Rantaravintola Hunger och Törst (Linkki FB-sivulle

 

Muuta nähtävää:

-  Rannalla Suntin leveimmässä kohdassa Hortensia-puisto, nimeltään Mattopyykillä. Luonnonvarakeskuksen hortensialajikekoe.

- Kaupungintalon edustalla: runoilija Viola Renvallin ruusupuisto ja Viola Renvallin muistomerkki

- Vanhan Malmin puutalokortteli 1800-luvulta

- J.L. Runebergin kotitalo Suntin varrella sekä niinikään hänen ja vaimonsa Fredrikan muistomerkki kotitalon edustalla.

- Fredrikastugan Vanhalla Malmilla - kesäkahvilana toimiva tupa, jossa Fredrika Tengström (myöh. Runeberg) asui äitinsä kanssa vuokralla paettuaan Turun paloa Paraisille.

- Vierasvenesatama ja sen kahvila

- Pohjoismaiden suurin avolouhos (kalkkikivi) on lyhyen kävelymatkan päässä, Koulukadun yläpuolella, ja sen maisema on kuin kuussa! Kannattaa käydä ihmettelemässä ja ottamassa kuva!

Lisäreittivinkki:

Kävelyreitti jatkuu samaa Suntin vartta myös Saaristotien toisella puolella, vaikka se ei enää olekaan osa virallista siltakierrosta. Reitti on kuitenkin edelleen hyvin helppokulkuinen, joskin sinun tulee tällöin ylittää Saaristotie ja jatkaa kävelyä S-marketin rannasta lähtevää reittiä pitkin, liitän oheen karttakuvan.

Tämän pidennetyn lenkin varrelle osuvat koirien uimaranta niemen kärjessä sekä myös meidän ihmisten uimaranta lahden pohjukassa. Tälläkin reitillä pääset kulkemaan polkuja ja kävelyteitä, autotien vierustalle joudut poikkeamaan vain pieniä pätkiä.
Kuvan starttipaikka on S-Marketin parkkipaikka ja suositan kiertämään reitin vastapäivään.
Poikkea kylään! Ei kannata haaveilla Pariisista kun voi tulla Paraisiin 😉!

#parainen #pargas #siltakierros #brorundan #paraistensiltakierros #pargasbrorundan #paraistenmalmi #pargasmalmen #vanhamalmi #gamlamalmen2 kommenttia:

 1. Ihana blogikirjoitus Paraisilta. Piipahda joskus Fredrikantuvalla, olen pitänyt kesäkahvilaa.
  Ensi viikonloppu tosin vimppa. Sitten taas kesäkuussa 2021. Terkuin Tarja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tarja, hauskaa löytää kommenttisi täältä :)! Kiitos kutsusta Fredrikantuvalle, se onkin idyllinen ja perinteikäs paikka - ja viime vierailustani on vierähtänyt tovi. Katson aikataulujani, mutta ainakin tajuan nyt, että tupa on lisättävä kirjoitukseeni listalle.

   Paraisten Keskuspuisto ja Vanha Malmi ovat niin viehättäviä vuoden ympäri, ja hyvät liikuntamahdollisuudet, että ajattelin tässä blogissani levittää ilosanomaa muillekin, jotka eivät kenties vielä tiedä :).

   Poista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku