Tihku

 "Tihku"


Nimi:                     Erimoone Läpimurto   
Rotu:                     Suomenlapinkoira (paimensukuinen)
Syntynyt:              6.11.2020
Sukupuoli:            Uros
Väri:                       Musta vaalein merkein
Rekisterinumero:  FI57051/20 (linkki Koiranet)
Vanhemmat:          i: Tessu FI36648/10, e: Erimoone Taivaanlahja FI52698/15 
Kasvattaja:            Kennel Erimoone


Tihku pentuna:
Tihku on toimelias, itsenäinen, kiihkeä ja utelias pentu. Tihku pitää ihmisistä eikä vierasta ketään - tervehtii iloisesti kaikkia, mutta toisaalta ei sitten varsinaisesti jää vieraiden ihmisten viereen pitemmälti siliteltäväksi.
Toiset koirat kiihdyttävät Tihkua jonkin verran, mutta arvioni mukaan ei pelosta, vaan halusta päästä luokse ja leikkimään.
Tihku on rohkea pentu, joka on kaikenlaisilla alustoilla kotonaan, myöskään erilaiset äänet, paukkeet ja ukkoset eivät Tihkua hätkähdytä.

Ääntään Tihku käyttää jonkin verran, mutta ei häiritsevästi. Pihalla ollessaan Tihku konsertoi, jos ohi kulkee koirakko tai naapurin kissa. Lenkillä vastaantuleville koirille Tihku haluaisi konsertoida, mutta harjoitusten myötä kohtaamiset sujuvat nyt useimmiten melko hiljaisesti. Muuten Tihku on hiljainen kaveri, kotona äänetön, kuten myös kaverin kanssa leikkiessään. 

Tihku on vapaanakin melko lähellä pysyvä, ja esimerkiksi mökillä vapaanapito on tontillakin sujunut toistaiseksi ongelmitta. Toisaalta kuitenkin varsinainen kontaktinpito on itsenäisen pennun kanssa ollut haasteellista opetella, ja siinä meillä on edelleenkin työsarkaa. Tihku on vilkas ja vauhdikas, kiihtyy sekunnissa nollasta sataan, ja se tuo haastetta keskittymiseen ja rauhoittumiseen, ja näitä taitoja vahvistankin aina kun mahdollista.
Koulutuspalkkana namit ovat Tihkulle päivästä riippuen heikko tai keskivahva vahviste, lelut toimivat paremmin, mutta aina eivät nekään riitä, vaan ympäristö voi viedä voiton. 

Tihkulla on myös erikoinen tapa toimia assistenttina, nimittäin Tihku ilmoittaa äänistä: Kun vaikkapa ruokaa laittaessa uunin kello soi, niin Tihku loikkaa pystyyn, tulee tökkäämään minua ja vie minut keittiöön hellan ääreen. Tämä tapahtuu muidenkin tiettyjen äänien kuuluessa. Hän on siis luontainen kuulokoira!

Tihku on iloinen, avoin ja onnellinen optimisti, jonka häntä heiluu alati ja, joka hyppää kotiväen syliin ja pussaa, ja työntää kuononsa paidankauluksesta sisään. Tihku käyttää kuonoa ja tassuja kommunikointiin ja hellimiseen - tökkii ja työntelee hellästi tai merkitsevästi ihmisiään ja Wiimaa. Nukkuessaan hän vetäytyy mielellään omaan rauhaansa, kuitenkin niin, että näkee, mitä tapahtuu - ja on myös heti paikalla kun tapahtuu 😀, kultainen pikkumies!


Terveys:

Geenitestit
Pompen tauti: terve polveutumisen perusteella
DM: terve (n/n)
prcd-PRA  kantaja (n/PRA)

Luonnetesti:


Paimennustaipumustesti Paim-T: Suoritettu hyväksytysti arvosanalla Erinomainen
Linkki testin yhteenvetoon.


SmartDog Pentutesti: Puuhakas, itsenäinen, sinnikäs pentu. Erinomainen keskittymiskyky ja niin ikään erinomainen eleidenlukutaito. Linkki yhteenvetoon 


Tihkusta todettua:
 • "Sillä on sydän nenussa"
 • "Vau, miten hieno rintalasta", eläinkaupan myyjä valjaita sovitettaessa (8 vkoa)
 • "Hieno juoksijan rakenne", sanoi ravintolatarjoilija 6 kk ikäisestä Tihkusta
 • "Kato äiti! Susi!"
 • "Hei, onko tämä porokoira?", kysyttiin 8 kk:n ikäisestä Tihkusta, eikä ollut eka kerta
 • "Onpa kaunis koira!"

Puuhailuja
 • Pentukurssi 8.1.-19.2.21 Pawsiteam
 • Pentujen hajukoulu 1.4.21 Vainuvoima (4 kertaa)
 • Arkitaitokurssi 3.5.21 ParHau, kotiyhdistys
 • NoseWork alkeiskurssi alk 28.5.21 (Vainuvoima)
 • Kesäpaimennuksia lampailla muutama kerta 2021
 • Kesäagilityhömpöttelyä alk 23.6.2021 (Paula Leino, Agi-Ilo)
 • Rallytoko alk 12.8.2021 (All4Dogs)
 • Arkitaitoja kertaillaan alk 24.8.2021 (ParHau)

Katselmukset ja näyttelyt

12.9.21 Kaikkien kotujen koiranäyttely, Porvoo. Tuomari Harri Lehkonen: JUN H
"Vielä kesken kehityksen oleva, kevytrunkoinen nuori uros. Pään ja rungon tulee vielä vahvistua ja kallon leventyä. Riittävät kulmaukset, mutta jyrkkyyttä lantiossa. Hieman alaskiinnittynyt häntä ja lyhyt taka-askel. Oikean laatuinen, tänään lyhyt turkki. Saisi kantaansa häntäänsä liikkeessä korkealla. Esiintyy iloisesti, tarvitsee kehätottumusta ja aikaa.".