lauantai 17. syyskuuta 2022

Katselmuskuulumisia

Paimensukuisten lapinkoirien katselmus pidettiin 10.-11.9.22 Tuomarinkartanon Vinttikoirakeskuksessa Helsingissä ja olin ilmoittanut katselmukseen niin Tihkun kuin Wiimankin. 

Katselmus on kaksipäväinen tapahtuma, mutta koiramme mahtuivat samaan päivään lauantaille, sillä lauantaina esiintyivät pennut, junnut ja nuoret koirat sekä seniorit (8-10 v) ja veteraanit (yli 10 v), ja sitten kaikki AVO-luokat sunnuntaissa. 

Arvostelu katselmuksessa menee niin, että kaikki luokan koirat esiintyvät ensin kehässä samaan aikaan, seisoen ja sitten kehää kiertäen. Sen jälkeen alkavat yksilöarvostelut, ja tässä koira sai arvostelunsa joko heti tai sitten sai sinisen nauhan ja pääsi jatkokehään. Jatkokehässä taas seistään ja kierretään kehää ja tästä jatkokehästä tuomari valitsee loppukehään viisi parasta paimensukuisen lapinkoiran edustajaa, ja loppukehässä laittaa valitut viisi koiraa järjestykseen palkintosijoille 1-5.

Koiria ei verrata suomenlapinkoiran rotumääritelmään, vaan Paimensukuisen Lapinkoiran Seuran laatimaan arvosteluohjeeseen, jossa huomioidaan entisaikojen tunturien poropaimenen monimuotoisuus. Lisäksi huomioidaan seikat, jotka vaikuttaisivat koiran työskentelyyn vanhassa 'ammatissaan', kuten terve rakenne ja puhtaat liikkeet, säätä kestävä turkki ja rohkeä, ystävällinen luonne. 

Katselmus ei ole koiranäyttely vaan tarkoituksena on saada käsitys senhetkisestä koirakannasta. Parasta on rento meininki ja, että mukana on ihan tavallisia "kotikoiria", joille kaikille ei esimerkiksi näyttelyhommat ole tuttuja.
Itsekin hylkäsin ajatuksen ikävistä näyttelypannoista ja olin ajatellut esittää koirani nahkapannassa ja ohuessa nahkahihnassa. Kävi kuitenkin niin, että nahkahihnat jäivät kotiin ja jouduimme esiintymään paksuissa lenkkihihnoissa, joissa isohko (mutta kevyt) kiinnityshaka. En joutunut ilokseni ollenkaan häpeilemään varustustamme, sillä tavallisia hihnoja näkyi joka puolella. Oikeassa koiranäyttelyssä olisin hävennyt silmät päästäni :D.


"Koska on meidän vuoro?"


TIHKU vir. Erimoone Läpimurto

Tihku esiintyi koiristamme ensimmäisenä aamupäivällä luokassaan NUOret urokset, luokassa osallistujia 14 koiraa. Tihku esiintyi kehässä todella kivasti. Koitti kehässä vähän kehää juostessamme haistella, mutta luopui siitä pyytäessäni. Mieheni kertoi jälkikäteen, että yksilöarvostelussa tuomari oli sanonut kehäsihteerille lähetettyään meidät kehää kiertämään, että "siinä on kivannäköinen koira".

Kuva J.Pettersson

Kuva Minna Rinne, kennel Erimoone

Kuva Minna Rinne, kennel Erimoone

Kuva Minna Rinne, kennel Erimoone

Tihku pääsi alkukehistä jatkokehään ja vielä loppukehissä viiden parhaan joukkoon, sijoitus 5.
Yksilöarvostelu, tuomari Outi Pikkarainen:
"1v 10kk, kevyt ja kapea. Tyyppi hyvä. Hyvä pää ja ilme. Hyvät kulmaukset. Hyvä häntä. Hyvät liikkeet edestä ja takaa. Eturinta voisi olla kehittyneempi. Esiintyy hienosti". Nuoret urokset loppukehä sij.5.


Kuva J.Pettersson

WIIMA vir. Villi-Joikhu Lumihohto

Wiiman vuoro koitti iltapäivällä, hän oli mukana yli 10-vuotiaiden narttujen veteraaniryhmässä. Luokassa esiintyi 24 koiraa. Kävi aika hauskasti, että myös Wiima pääsi jatkokehiin ja oli lopuksi arvosteluluokkansa loppukehän viides, ihan kuten Tihkukin. Kuva J.Pettersson


Kuva J. Pettersson

Yksilöarvostelu, tuomari Marjo Vierikko:
"10,5vuotias. Erinomainen pää, kaunis ilme. Hyvät kulmaukset. Paimenkoiramainen tyyppi. Hyvä rintakehän malli. Hieman pitkä lanne ja hieman pysty lantio. Tyypillinen häntä. Oikea karvanlaatu. Liikkuu tasapainoisesti. Tasapainoinen sivuprofiili. Miellyttävä, iloinen luonne. Esitetään erinomaisesti. Ok purenta.". Veteraaninartut loppukehä sij.5Semmoinen katselmuspäivä se oli. Tosi kiva päivä! Ja koirailun lisäksi tapasin paljon kivoja ihmisiä, molempien koirien superihanat kasvattajat, muita tuttuja ympäri Suomen ja vielä samanhenkisiä tuntemattomiakin, joiden kanssa tuli vaihdeltua lapinkoirakuulumisia. Seuraavaa katselmusta odotellessa, joka taitaa etukäteistietojen mukaan sillä kertaa olla jossain päin Keski-Suomea.

4 kommenttia:

 1. Mukavan päivän muistoilla jaksaa taas pitkään. :) Tuli tuosta koirien esitysremmeistä mieleen muutaman vuoden takaa, kun olin Lumeksen kanssa messarin näyttelyssä silloin Suomi100-vuonna, kun kotimaiset rodut maksoi vain 10e ja oltiin muutenkin jo paikalla. Juoksin kehään myöhästyneenä (tämä kerrottu etukäteen tuomarille) suoraan koiratanssiesityksestämme nahkatossuissa, mustissa legginseissä, isossa hupparissa (jonka alta pilkotti säkkikankainen hame) ja hiukset pystyyn takutettuina. :D Kaikilla muilla oli toki parasta päällään jakkupuvuissaan, joten onneksi saatiin olla vaan ihan yksin kehässä, vaikka eipä se tuomari minun asustani piitannut, kun koiraa katsoi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, olit varmasti piristävä näky näyttelykehässä! Kuvaamallasi tavalla lapinkoira oikeastaan pitäisikin esittää, kun eivät ole lapinkoiratkaan mitään hienostelijoita... lieneekö mikään rotu, me ihmiset sellaisia hienostelijoita taidetaan olla.
   Saisi tuonne näyttelymaailmaankin vähän rentoutta levitä, kuten sanot - koiraahan siellä pitäisi arvostella eikä korkokenkiä tai jakkupukua. Onneksi lapparikehät on kyllävähän rennompia tälläkin hetkellä, luulen :) .

   Hauska muisto sinulla ja ilostutit ihan varmasti kaikkia läsnäolijoita. Taidat löytyä monen kännykkäräpsystäkin tuolta päivältä :) .

   Poista
 2. Kiva, että on järjestetty tuollainen oma erityinen katselmus. :) Ja ihanaa, että koirasi pärjäsivät noin hyvin. Sellaisesta tulee aina hyvä mieli. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvän mielen koiratapahtumat on kivoja❤. Yksi kivoimmista asioista on kun näkee vuosien varrella kertyneitä samanhenkisiä tuttuja, joita tapaa vaan tämmösissä kokoontumisissa.

   Koirien menestyksen suhteen oli rehellisesti sanoen yllättynyt - Wiimallehan leikattiin kesäturkki, eikä se ole vieläkään ihan "peruskunnossa", joskin hyvin pystyy toteamaan karvan laadun ja alusvillat, mutta silti.
   Tihkun kannalta oli mielenkiintoista kuulla, että miten suhtaudutaan sen tuollaiseen vähän porokoiramaiseen ulkonäköön, ja vähän vielä toistaiseksi rimpulaankin ulkonäköön, mutta ei sitä näköjään miinukseksi luettu ja samaa alkuperäähän ovat :) .

   Poista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku