maanantai 25. toukokuuta 2020

Nauvon Hiidenkivikallio eli Jetukastberget

Eräänä kauniina keväisenä päivänä pari viikkoa sitten pakkasin Wimpelssonin autoon ja hurautettiin Nauvon puolelle. Tai siis pitäisi varmaan sanoa, että 'purjehdittiin', sillä Nauvohan on saari (rykelmä saaria, kuten Parainenkin) ja osa matkasta tapahtui lossilla meriteitse.

Olin ajatellut piipahtaa katsomassa miten Nauvon vierasvenesataman uudistustyöt edistyvät sekä käydä uudelleen kiertämässä Nauvon keskustan ulkoilureitin Westerholmin polun, mutta tällä kertaa niin, että kiipeäisin myös vuorelle. Viime kerralla (LINK) vuorikiipeily jäi tekemättä, kun Wiima oli silloin vastikään toipumassa sterilisaatiosta. HUOM, vinkki: lue myös edellinen, yllä linkattu postaus jos aiot vaeltaa Westerholmin reitin, siinä lisätietoja reitistä.

Westerholmin polku on tehty taidemaalari Victor Westerholmin (1860-1919) muistolle. Se sijaitsee kätevästi Nauvon keskustassa, eli ennen tai jälkeen patikoinnin on helppo vielä istahtaa jonnekin Nauvon useista vierasvenesataman terasseista ja nauttia ruokaa tai virvokkeita. Koiran saa ottaa mukaan käytännöllisesti katsoen kaikille Nauvon terasseille, ainakin omien kokemuspohjaisten tietojeni mukaan.

Näkymä pikkusillalta ennen kirkonkylää. Westerholmin polku starttaa juuri ennen tätä siltaa ja pitkospuut näkyvät tielle.

Auton parkkeerasin Nauvon keskustaan kirkon edessä olevalle parkkipaikalle, koska siitä löytyi autolle varjoinen paikka. Sen jälkeen suuntasimme tulosuuntaamme - juuri ennen Nauvon keskustaa ja sitä edeltävää pikkusiltaa lähtevät pitkospuut tien vierestä vasemmalle ja siitä alkaa reittikin.Reitti on hyvin merkitty ja polku on helppokulkuinen. Reitin voi kiertää kiipeämättä Jetukastbergetille, tai sitten kiivetä sinne reitin alkupäässä tai myös loppupäässä, sillä erolla, että kallion toisella puolella reitin loppupäässä nousu on hieman helpommassa maastossa.
Kallionlaelle kannattaa kuitenkin ehdottomasti nousta - sieltä löytyy pronssiaikainen hautakiviröykkiö, ja lisäksi ihanat sileät kalliot ja näköala merelle. 

Kallion nimi Jetukast tarkoittaa "jättiläisen heittoa", suomenkielinen versio nimestä on Hiidenkivikallio. Paikkakuntalaiset kuitenkin vissiin käyttävät kalliosta nimitystä Ernholmsberget. Rakkaalla lapsella on monta nimeä :) .

Pronssiaikainen hautakiviröykkiö nauvolaisen Jetukastbergetin laella

Wiima Jetukastbergetillä


Mustikka kukkii huhti-toukokuun vaihteessa

Oli aika lämmin päivä. Toisten oli helpompi hörpätä vettä matkan varrella kuin toisten :) .
Tällainen hieno koiran juomakuppi oli muodostunut kallioon ja se oli täynnä raikasta sadevettä.


Westerholmin polku on lyhyehkö, noin kolmisen kilometriä. Loppuosa kulkee hiekkatietä takaisin Nauvon keskustaan. Sain kuitenkin kokoon ihan mukavan mittaisen lenkin (5,5 km) vaeltaessani lisäksi Nauvon Framnäsin uimarannalla ja vierasvenesatamassa. Pikkuteitä ja metsiä kyllä riittää pidempäänkin lenkkiin. 


Vierasvenesataman laiturit on tulevaa kesää varten uusittu. En tiedä tuliko myös paikkoja enemmän, mutta näkyvin muutos on laiturien toinen suunta.

Huhti-toukokuun vaihteessa työt olivat vielä hieman kesken. Laitureille ei päässyt kävelemään, enkä myöskään tiedä mikä uusi rakennus laiturille on tulossa - tai nyt jo varmaan tullut. 

Laitureita vastapäätä on mm. merkkivaatteiden myyntikojuja ja rannalla on useita erilaisia ravintoloita.

Veneitä ei vielä kuvaa otettaessa montaa näkynyt, mutta nyt toukokuun lopussa kun tätä kirjoittelen, on veneitä jo runsaasti vesillä.

Vielä kurvasin uimarannan kautta. Uimaranta löytyy rantaviivaa seuraamalla Framnäsin kylärakennuksen takaa. 
Siellä oli tällainen uusi pöytäryhmä. Ihan hieno minusta, eikä lennä tuulen mukana :) .

Wiima halusi vielä tsekata uimarannan laiturin, ja niin sitten tehtiin.
Tuosta olisi voinut patikoinnin päätteeksi myös pulahtaa mereen.1 kommentti:

  1. Kiitos, kiva, että pidät! Helppo kuvailla, kun on kauniit maisemat :).
    Ja juu, Wiima on minunkin puolueellisen mielen mukaan varsin söpö <3.
    Kiitos vierailusta!

    VastaaPoista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku