sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Kuusiston linnanraunioilla ja sananen valokuvamallin ammatista

Tässä eräänä iltana olin lähdössä iltakävelylle. Koko päivän olin istunut sisällä etätöissä ja ollut muutenkin kotiympyröissä, ja nyt teki mieli saada vähän vaihtelua. 

Pakkasin Neiti Koirasen autoon ja päätin, että tehdään iltaulkoilu jossain muualla. Harvinaista kyllä, siinä vaiheessa minulla ei ollut vielä ajatusta mihin päätyisin, kun vastoin tyypillistä minääni toimin vähän impulsiivisesti lähtemällä reissuun tietämättä vielä minne :) - ajattelin, että kyllä päämäärä siinä matkalla valkenee, pari vaihtoehtoa oli toki jo lähtiessä mielessä.

Ajaessani ja fundeeraillessani putkahti mielen syövereistä mieleen Kuusiston piispanlinnan rauniot! Nehän olisivat melko lähellä ja edellisestä vierailustani oli jo useita vuosia. Sinne päätin siis suunnata!

Piispanlinnan rauniot sijaitsevat rannassa Kuusiston saarella (Kaarinan kaupunki), joka oli saari siihen aikaan kun rauniot olivat loistossaan, mutta nykyisin maa on jo kohonnut, niin etten itse asiassa tiedä, onko enää kyseessä saari vai ei. Ympäröivä luonto on todella kaunis, lehtomainen,  ja sitä suosivat myös mm. lintubongaajat.

Tällä reissulla minua hieman harmitti, etten ollut tullut ottaneeksi mukaan oikeaa kameraa vaan jouduin näpsimään kuvat puhelimella, mutta enhän arvannut lähtiessäni, miten hienoon paikkaan päädyin.
(Samalla törmäsin kuvia tähän lataillessani pieneen ongelmaan, että uusi puhelimeni lataa kuvat HEIC-muodossa eikä JPGnä. Sain ne nyt konvertoitua JPGksi, mutten vielä löytänyt puhelimesta sellaista namiskaa, jonka avulla olisin voinut muuttaa save as -asetuksia, niin, että kuvat latautuisivat JPGformaatissa. Anna vinkki kommenttikentässä, jos sinulla on asiaan liittyvää tietoa :) )


"Kirkon ylimysten hulppea linna Kuusistossa oli täynnä aikansa arjen ylellisyyttä ja uudenaikaisia ratkaisuja maailmalta. Keskiajalla piispan palatsi oli katolisen Suomen hengellisen elämän ja poliittisen vallan keskus. Linnan tarina päättyi, kun kuningas Kustaa Vaasa määräsi piispanlinnan purettavaksi uskonpuhdistuksen jälkeen. Loiston päivistä jäi jäljelle vain raunio." kohteesta kertoo sivu luontoon.fi (LINK), josta löytyy paljon muitakin tietoja ja vinkkejä tästä kohteesta.

"Kuusiston keskiaikainen piispanlinna rakennettiin Suomen katolisen kirkon piispojen turvapaikaksi Piikkiönlahden rannalle. Se palveli heidän turvapaikkanaan uskonpuhdistukseen asti. Kaikkiaan Kuusiston linnan isäntinä ehti olla 15 katolista piispaa. Linnaa rakennettiin, korjattiin, lisärakennettiin ja käytettiin parisen vuosisataa. Linna oli ainutlaatuinen rakennus Suomessa. Se purettiin Kustaa Vaasan käskystä vuonna 1528. Tänään linnasta on jäljellä vain sen pohjakerros." kohteesta kertoo puolestaan VisitKaarina.fi -sivusto (LINK).

Raunioiden takana siintää kauniisti meri. Ennen vanhaan sitä liikuttiin enemmän vesireittejä kuin maanteitse, tieverkkohan oli hyvin vaatimaton jos sitä edes oli, josta syystä tällaiset kohteet sijaitsevat usein rannan läheisyydessä. Tuolta vetten puolelta ne piispat henkilökuntineen saapuivat linnaan, melkein voi kuvitella venheensä tuonne ulapalle lähestymään rantaa.

Wiima joutui tietenkin taas toimimaan valokuvamallina


Portaat, jotka eivät johda mihinkään..

Jos tätä kuvaa tarkkaan katsoo, niin voi nähdä valkoisen purjeveneen, sen purjeen, tuolla puiden välissä.
Jos jonkinmoista holvikaarta :) 


Tuossa yllä vielä pari kuvaa linnan rannasta ja sitä kiertävältä polulta


Kuusiston linnanraunioiden vieressä kiertää myös luontopolku
Olemme kiertäneet luontopolun joskus vuosia sitten, mutta tällä kertaa jätimme sen välistä, kun aika ei iltakävelyllä riittänyt niin pitkään lenkkiin. Tuolloin vuosia sitten muistan, että reitti oli myös vähän huonosti merkitty, joka osaltaan hillitsi hinkuani lähteä ilta-aikaan polulle.

Laitoin kuitenkin reissumme jälkeen vähän kuvia sivulleni Facebookiin ja siellä ystäväni kertoi vastikään lenkin kiertäneensä ja nyt merkinnät olivat oikein hienossa kunnossa! Siispä notetoself - reitti on kierrettävä kesän mittaan :) !

En voinut vastustaa kutsuvaa luontopolkua ihan kokonaan ja teimme polulla pienen 'svengin' rantaan ja sitten takaisin.

  

Luontopolun kiertämisen jälkeen voi olla kiva vielä keittää nokipannukahvit tai grillata makkarat (hännänheiluttajien osasto antaa äänen jälkimmäiselle). Linnanraunioiden alapuolelta löytyykin kiva grillipaikka yleisön käyttöön.


Grillipaikalta aukeaa hienot näkymät rantaan. Kaislikossa oli joutsenen pesä.

*****


Wiima Walokuvamalli Wimpelsson

Tuli mieleen näitä tässäkin jutussa nähtäviä kuvia räpsiessä, että Wiiman harrasteluetteloon pitäisi varmaan rallyn ja nosen perään lisätä myös valokuvamallius!

Minulla kun on se vika, että mielelläni kuvaan näkemääni, maisemia ja muita luontokohteita ja tietenkin Wiimaa. Ja homma on vähän sellainen win-win, kuten nykyisin on tapana sanoa, sillä hän puolestaan saa tietenkin palkkaa poseerauksistaan. 

Viime aikoina olen huvittuneena huomannut, että Wiimasta on tullut todella taitava noissa mallin hommissa ja hän poseeraa vaikkei häntä kuvattaisikaan. 
Vaikkapa siis kun kuvaan maisemaa yhdessä suunnassa, niin samalla hetkellä Wiimakin on ammattimaisesti omalla tahollaan jähmettynyt kuvattavaksi ja sitten tietenkin killittää tarkkana kiitosta ( = palkkaa) odottaen, vaikka kuvausaihe sillä kertaa olikin muualla.

Se on aika hassua, ja toisaalta kääntöpuolena on, että jos haluan kuvata Wiimasta muita kuin poseerauskuvia, niin minulla on oltava suunnitelma tai sitten minun on oltava hyvin nopea 😄!

Valokuvamallin ammatissa voi joutua poseeraamaan kummallisissa paikoissa. 
Esimerkiksi puussa.
Onneksi Wiima suhtautuu kärsivällisesti ja ilon kautta emäntänsä kotkotuksiin!

1 kommentti:

  1. Meillä Lucy on myös niin ehdollistunut kameraan ja kännykällä kuvaamiseen, että se hakee itsekin paikkoja ja asentoja, joissa häntä voisi kuvata (ja sitten tietenkin palkata!) :D

    VastaaPoista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku