lauantai 30. toukokuuta 2020

Hammaskeijuhommia ja starttinappuloita

Wiima kävi hammashuollossa (LINKKI postaukseen) eka kertaa elämässään nyt kahdeksan vuotta täytettyään. Hammaskiveä ei onneksi ollut paljon kertynyt, mutta päätin jatkossa koittaa varmistaa, ettei sitä tulisikaan.

Aloitimme siis hampaidenharjausharjoitukset! Ihan eka kerta tämä ei ollut - olen ostanut Wiimalle hammasharjan ja tahnaa joskus joitakin vuosia sitten, mutta kun se oli Wiimasta hyvin epäilyttävää, eikä ollenkaan hauskaa, niin ei minunkaan intoni sitten kestänyt - tyhmää kylläkin, tajuan.

Tässä filminpätkässä alla on osa meidän toista harjoituskertaamme. Hampaita oli siis pesty edellisenä päivänä eka kertaa ja sitten toka kertaa tässä sessiossa hetken aikaa ennen filmiä. 
Peli menee niin, että Wiima tökkää sormeani, jolloin minä ryhdyn puhdistushommiin ja kun koira alkaa vetäytyä, niin tauotan ja palkkaan, ja tökkäyksestä taas uusiksi. 
Tuossa filmin alussa Wiima tökkää myös tassulla, kunnes sitten taas nenällä - se taitaa siinä hommia hämmästellessään koittaa tarjota HighFiveä, joka myös on yksi sellainen perustemppu. 
Tassulla tökkäys esiintyi eka kerran juuri tässä filmillä, siihen asti Wiima oli käyttänyt kuonoaan, ja myös siitä eteenpäin.
Muuten kai sujuu harjoitteluksi aika hyvin - asiakas ei ainakaan pyri poistumaan paikalta, mutta ei kyllä myöskään vielä halua avata suutaan 😄.

Työvälineenä minulla on tuossa mikrokuituinen sormiliina, ihan siis koiran hampaiden puhdistukseen tarkoitettu. Eläinlääkäriasemalla sellaista suositeltiin vaihtoehtona harjalle ja ajattelin, että se voisi ainakin tähän alkuun olla hyvä, niin tiedän millainen tuntuma minulla on suuhun.


Filmaaminen on hyvä juttu - näen, että ainakin yhdessä kohtaa jatkan liian pitkään sen jälkeen kun koira jo ilmoittaa tauosta. Taisin olla liian innokas - malttia, malttia.. :) 

Hammastahnaa en ole vielä ottanut harjoitteluihin mukaan, toistaiseksi on käytetty vain "oral cleaneria" sellaisenaan.

Katsotaan nyt miten tämä homma kehittyy. En ollut itse asiassa ajatellut tehdä hommaa starttinappulalla (omaehtoinen käsittely -metodi), vaan olin varannut klikkerin välineekseni. 
Mutta huomasin Wiiman eteen istuttuani, ettei minulla kädet riitäkään ja laitoin klikkerin syrjään - jolloin Wiima yhtäkkiä tökkäsi hammasliinasormeani! Kerrankin olin tilanteessa ajan tasalla ja poimin lennosta käytöksen starttinappulakäyttöön!

Olen aika paljon lukenut omaehtoisesta käsittelystä viimeisen vuoden aikana ja olin parilla luennollakin teeman puitteissa. Aihe on mielenkiintoinen ja pidän ajatuksesta, että asioita voisi tehdä eläimen ehdoilla, positivisen kautta - lisätä eläimen tunnetta siitä, että se voi tehdä itseään koskevia päätöksiä. Sehän ei tarkoita, ettei hoitotoimenpiteitä tehtäisi, jos ei koira halua, vaan sitä, että hoitotoimenpiteestä syntyy vuoropuhelu: vaikkapa niin, että ihminen päättää, että toimenpide tehdään ja eläin päättää tahdin.

En kuitenkaan ole normikäsittelyssä lähtenyt oppejani soveltamaan, kun perusasiat kuitenkin meillä jo sujuu ihan sopuisasti ja rutiinilla. Siksi oli aika jännä juttu tuo Wiiman itse tarjoama tökkäisy, sillä ei siis ole aiempaa taustaa starttinappulasta. 
Luultavasti "tarjoilu" oli ihan kohdetyöskentelyn tai sormien tunnistusleikin tulosta, mutta vaikutti siltä, että jo heti ekalla kierroksella Wiima oivalsi, että tässä uudessa leikissä tökkäisylle tuli lisämerkitys. Aika jännä huomata, miten nämä opitut asiat yhdistyvät, kaikesta opitusta on hyötyä, vaikka alkuperäinen tarkoitus on ollut toinen - olin itsekin aika innoissani omasta oivalluksestani tuossa hampaita pyyhkiessäni :) .

Joten nyt me opetellaan yhdessä sekä hampupesua, että myös starttinappulan käyttöä tällä konstilla :) .

Esittelyssä fiinit alahampaat 😃

2 kommenttia:

  1. Hienoa, että koira saa itse vaikuttaa harjauksen kestoon! Hammaspesu on varmasti mukavampi molemmille tuolla tavalla. :)

    VastaaPoista
  2. Juu, katsotaan nyt miten tämä homma jatkuu, kun olen itsekin tässä tyylissä noviisi. Mutta harjoitukset jatkuvat ja hampuja hinkataan, niin voiton puolella ollaan :) .

    VastaaPoista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku