torstai 11. kesäkuuta 2020

Paraisten kuntopolut koiralenkkeilyssä

Paraisilla on kaksi hyvää kuntopolkua. Ja nyt tarkoitan siis ihan oikeasti kuntopolkua, en luontopolkua tai vastaavaa. Toki molemmat kuntopolut kulkevat kauniissa ympäristöissä luonnon keskellä, ja siksi minunkin tulee niitä koiralenkeillä toisinaan käytettyä :) .

Ne ovat hyvä vaihtoehto metsäfiiliksen saamiseksi, jos ei ole mahdollisuutta lähteä varsinaisesti "oikeille poluille". Kuntopoluilla on metsän tunnelmaa, ei ole ruuhkia, mutta välillä joku muukin luontolenkistä innostunut tulee vastaan. Molemmilla Paraisten poluilla on hyviä ylämäkiä, joissa saa myös pulssia koholle 😊.

Itseni tulee usein liityttyä kuntopoluille osana muuta lenkkiä, mutta varmaan se käyttötapa lähtee käyttötarkoituksesta - jos "vain" kuntoilisin, niin ehkä minusta riittäisi, että hölkkäisin kuntorataa riittävän monta kertaa ympäri, mutta kun harrastan koiralenkkeilyä, niin tahdon, että myös maisemat vaihtuvat.

Paraisten kaupungin omat sivut kertovat reiteistä aika vähän ja siksi ajattelin kertoa niistä sanasen.
Kuntopolut tarjoavat koiran ulkoiluttajalle kuntoilun lisäksi mahdollisuuden metsäulkoiluun, ja molemmilla poluilla on mahdollisuus käyttää myös muita risteäviä luontoreittejä, jolloin reippailusta saa monipuolisemman ja myös pidemmän - varsinaiset kuntopoluthan eivät ole kovin pitkiä, kun tarkoitus on, että niitä kierretään useamman kertaa.
Itse keksin tuon monipuolisuuden vasta kun koiran myötä lenkkeilyni muuttui. Aiemmin toimin juuri noin kuin yllä kuvasin, kiersin haluamani kierrokset samaa kuntorataa ja that's it. Toivottavasti näistä ajatuksistani on jollekin lähialueen lukijalle ideaksi ja inspiraatioksi. 


Tennbyn kuntopolku

Tätä kuntopolkua tuli kierrettyä hyvinkin paljon aikanaan kun poikani pelasi jalkapalloa. Pojan treenatessa futista, kiersin viikoittain kuntopolkua muiden vanhempien kanssa. Sen jälkeen reitti vähän unohtui, kunnes keksin sen uudelleen. Tämä Tennbyn kuntopolku on näistä kahdesta polusta käytetympi, johtuen sen keskeisemmästä sijainnista.

Jos tulet autolla, se kannattaa ajaa Tennbyn jalkapallokentän edustan parkkipaikalle (Metsätie). Kuntopolku kulkee ihan parkkipaikan edestä ja voit valita kumman tahansa kulkusuunnan. 

Taustalla näkyy futiskenttä, autolla saapuvan kannattaa aloittaa reitti kentän edustalta.

Kävellen reittijärjestelmään pääsee liittymään myös esimerkiksi Valoniemen peltojen puolelta tai Valoniemen omakotitaloalueelta (leikkikenttä).



Tennbyn kuntoradan perusreitti on aika lyhyt, noin kaksi kilometriä - kuvan kartassa näkyy kiertämäni kaksi kierrosta, jonka jälkeen mittarissani oli täsmälleen 4 kilometriä, ilmoitustaululla lukee kylläkin reitin pituutena 2,5 kilsaa. 
Peruslenkin lisäksi kuntopolulta lähtee metsiin paljon kiinnostavia polkuja, joista iso osa on itseltänikin vieä tutkimatta ja reittiä voi hyvin pidentää esimerkiksi Valoniemen suuntaan, jossa risteilee kivoja polkuja peltojen ja metsän äärellä tai Muddaisten suuntaan.

Tämän lenkin kuvat ovat toukokuun alusta. Valkovuokkoja oli todella runsaasti, vaikka kuvassa näkyy vähän harvalukuisempi ryhmä.

Pian kielokin jo kukkii.

Tässä ollaan Valoniemen peltojen kohdalla. 

Valoniemen peltojen välissä kulkee kiva reitistö

Valoniemen peltoteille ja metsiin pääsee kuntopolulta siirtymään pellon vasemmassa laidassa kulkevaa polkua pitkin taikka sitten pellon toisessa reunassa olevan punaisen ladon kohdalta siirtymällä sen edestä kulkevalle tielle (näkyy yllä karttakuvassakin).

Kuntopolun reunassa löytyi muutama kanto, jotka eivät tavanihmiselle juuri mitään merkitse paitsi kaadettua puuta, mutta koiraihminen toisinaan innostuu ja näkee mahdollisuuden pieneen takapään treeniin - koiralle siis, tai toki vaikka itselleenkin - tyyli vapaa :) .

Tennbyn kuntopolulla tulee toisinaan koiria vastaan, mutta ei kovin usein, eli kauhean aktiivisessa käytössä se ei koiranomistajilla ole. Usein saan kulkea pitkät pätkät näkemättä ensimmäistäkään ihmistä, ja silti tämä Tennbyn kuntorata on kahdesta kuntoradasta se suositumpi.
Koiranomistajan täytyy tietenkin täytyy kuntopoluilla tietenkin, kuten aina, varautua keräämään jätökset ja pitää koiransa hallinnassa, mutta ne ovat ihan normi säännöstöä, eikä siitä sen enempää. 


Finbyn kuntopolku

Finbyn kuntopolku on minulle kuntoreiteistä tutumpi, koska se sijaitsee lähempänä ja minun tulee lenkkeiltyä siellä siksi useammin. Lisäksi reitillä on vielä harvemmin vastaantulijoita, josta tykkään. Koirakkoja polulla tulee vastaan toisinaan.
Reitti kulkee Paraisten Golfin (Archipelagia Golf Club) suunnalla ja jos saavut autolla onkin kätevintä lähteä kiertämään juuri Golfin parkkipaikalta. Reitistöön voi myös kävellen sukeltaa esimerkiksi Veckalintien päästä (tai sulkeltaa sieltä ulos, kuten itse usein teen, ja jatkaa patikointia esimerkiksi Bläsnäsin niemen suuntaan koiraa uittamaan).

Virallinen tieto kertoo, että varsinainen kuntorata on pituudeltaan n. 2 kilometriä. Pituutta saa kuitenkin helposti lisättyä, kun kurvaa pois peruslenkiltä poluille tai risteäville reiteille. Lisäksi golfsesongin ulkopuolella myös itse golfkenttä tarjoaa hyvät lenkkimaastot.
Lumisina talvina Finbyn kuntopolku on hiihtäjien käytössä, tällöin hiihtäjien käytössä on niin itse pääpolku, kuin noita lisäreittejäkin sekä lisäksi myös golfkentän alueet. Pisin hiihtolenkki taitaa olla n 8 km ja variaatiota löytyy.
Laduille ei tietenkään tule koiran kanssa mennä, paitsi koirahiihtovuoroissa jos sellaisia on tarjolla.

Kuvassa näkyy eräs kiertämäni lenkki (punainen viiva), jolle kepsin perusteella tuli pituutta noin 5,5 km. Kuntorata kulkee myös sinisen vaakaviivan kohdalla, ja sininen pystyviiva näyttää yhden vaihtoehtoisen reitin kuntopolulle päästäksesi. Reitistöön pääset liittymään myös esimerkiksi Hoggaisten suunnasta (peltoalue kuvan yläkulmassa).
Ylitä golfkenttä sesongin aikana vain määriteltyjen väylien kohdalta ja nopeasti (sinistä reittiä pitkin et joudu ylittämään golfkenttää vaan kuljet sen vierellä).

Reitistö kulkee metsän keskellä, sen virallinen osuus on normaalia kuntorataleveyttä ja muut reitit kapeampia kevytväyliä tai polkuja.


Hyvä ylämäki! Näitä riittää kosolti, jos haluaa pulssiaan nostatella. Tämä kuva on muuten otettu tammikuun lopussa vuonna -20. Ei näytä järin talviselta!

Kesäkuun alussa vihertää jo kesä! Mollukka taivaalla on kuu, myöhäislenkkien kaveri :) .
Kuntorataosuudella on kuunvalon lisäksi myös tolppavalaistus.


Kuntoradan pohjoispuolella löytyy vaihtoehtoispolkuja



Kielot kukkivat kesäkuussa..

.. kuten myös kalliokielot :)


Pohjoisreitillä matka kulkee hevostallin ohi, joten valkoisen nauha-aidan takana voi sinua joskus olla kurkistelemassa humma!








Tervemenoa Paraisten kuntopoluille, jotka on hyvin hoidettuja, monipuolisia reittejä luonnon helmassa 😊.



2 kommenttia:

  1. Todella kauniita kuvia kuntopoluilta! :)
    Mukavaa, että on erilaisia vaihtoehtoja lenkkeilylle!

    VastaaPoista
  2. Juu, minustakin reitit kulkee kivoissa maisemissa. Ja parastahan on se, että on tuo karvakorva, joka pakottaa ulos liikkumaan silloinkin kun itse ei oikein jaksaisi :) .

    VastaaPoista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku