lauantai 16. lokakuuta 2021

Hui! Lukko joka petti!

Meinasi olla jännittävä tilanne pari päivää sitten iltalenkillä! Teimme lenkin vähän myöhemmin pimeän jo laskeuduttua ja hoidimme samalla kauppaostokset. Tihkun hihna oli minun kädessäni ja Wiiman miehelläni. Lenkin jälkeen saavuimme kaupan parkkipaikalle, jonne auto oli jätetty parkkiin ja ryhdyin availemaan ovia.  

Yhtäkkiä nostin katseeni ja näin kun irtokoira juoksenteli kauempana kaupan ovien edessä! Samalla hetkellä tajusin, että se olikin meidän Tihkumme (11 kk), ja taluttimen hihna roikkui tyhjänä kädessäni😮! Tihku ja sadesään kampaus


Hihnan lukitus oli auennut (!!) niin etten ollut sitä ollenkaan tuntenut kun keskityin auton ovien availuun! Tihku ei myöskään mitenkään tempoillut hihnassa, eli lukko oli avautunut todella helposti!

Onneksi muutun tällaisissa tilanteissa robotiksi, enkä ehtinyt säikähtää, vaan iloisesti aloin kutsua Tihkua. Ja onneksi hän käänsi kutsusta heti suuntansa ja tuli takaisin, ja niin kaikki onneksi loppui onnellisesti.

Tilanteen jälkeen aloin miettiä, että mitäpä jos en olisi nostanut katsettani kun nostin. Toki olisin varmasti sekunnin päästä tajunnut, että hihna kädessäni oli tyhjä, mutta tuossa tilanteessa parkkipaikalla autojen seassa jokainen sekunti oli kallis.
Jos en olisi Tihkua nähnyt, en olisi edes voinut päätellä mistä suunnasta alkaa huhuilla, jos hän ei olisikaan saapunut.
Monta "jossia", mutta huh, onneksi pelottavimmat skenaariot eivät toteutuneet.


VIRATON LUKKO

Kyseessä oli molemmilla koirilla ihan uudet heijastinnauhalla varustetut hihnat, joissa pistoolilukko. Olin vielä ostaessani tarkistanut, että itse lukko oli melko jämerä, sellainen, että se ainakin hyvin kestäisi lapinkoiran. 

Mutta en ollut osannut ottaa huomioon, että lukon kestävyyteen ei vaikuta pelkästään jämeryys ja koko, vaan myös sen mekaniikka 


Pistoolilukko

Julkaisin tästä postauksen myös omalle facebook-sivulleni ja usea koiranomistajatuttuni kertoi näistä pistoolilukoista samanlaisia kokemuksia.  Moni kertoi välttelevänsä pistoolilukolla varustettuja hihnoja, koska koiransa oli päässyt sellaisesta irti. Pistoolilukko saattaa aueta todella helposti, jos lukko joutuu tiettyyn asentoon, katso alla oleva filmi.

Näin huomaamattomasti lukko aukeaa.
Tämä on oma testimme tapahtuman jälkeen ja kylläpä yllätyimme!
Video ei luultavasti näy mobiilissa, joten
klikkaa alta internetversio päälle, niin voit katsoa filmin.

Pistoolilukkoa turvallisempi vaihtoehto on esimerkiksi bgb-lukko. Se ei samalla tavalla voi lipsahtaa auki, mutta FB-sivulleni tehtyjen postausten perusteella sellaistakin oli tapahtunut, eli ihan pomminvarma ei ole bgb-lukkokaan (myös nimellä bgb-haka).

BGB-haka
Kuva poimittu netistä.
Toivottavasti en riko kenenkään tekijänoikeuksia tällä kuvalla.

Vielä turvallisempi lukko on niinsanottu twistlock-lukko, jonka avaamnen on kaksivaiheista. Se ei siis voi aueta itsestään kuten edellä mainitut lukot. 

Twistlock-lukko
Kuva poimittu netistä.
Toivottavasti en riko kenenkään tekijänoikeuksia tälläkään kuvalla.


Lisäksi yksi tuttuni suositti liinoja, joissa ei ole lukkoa ensinkään, vaan liinan päässä on silmukka, joka pujotetaan valjaiden tai pannan kiinnityspaikkaan. Tällainen liina ei sitten tosiaan irtoa, ennen kuin sen irrotat.

Minulle tuli pistoolilukon ikävä ominaisuus täydellisenä yllätyksenä. Ensin ajattelin, ettei minulle ole ikinä ennen näin tapahtunut, mutta kun asiaa tarkemmin mietin, niin Wiima on vuosien mittaan ainakin kaksi kertaa päässyt pistoolilukosta itse irti.
Jotenkin tilanne on molemmilla kerroilla ollut erilainen, koska  Wiima, aikuinen koira, jää vain vierelle kököttämään, jos hihna irtoaa. En siksi ole tullut asiasta hämmentyneeksi tai nähnyt kauhukuvia, vaan uudelleen kiinnittänyt hihnan enempiä miettimättä.

Toivottavasti näistä tiedoista on apua muillekin, jotka hihnan ostoa juuri nyt suunnittelevat. Itse opin nyt kantapään kautta välttämään pistoolilukkoja.1 kommentti:

  1. Meillekin on monesti käynyt niin, että pistoolilukko on auennut. Joskus siellä on hiekkaa sisällä tai koira on rapsuttanut itseään tai kierinyt maassa. Noista bgb-lukoista olen sitten kuullut, että toiset eivät ehdottomasti käytä niitä, koska sellainen saattaa kuulemma uppota vaarallisesti koiran jalkaan, jos se riehuu hihnassa. Varmaan tuo kolmantena esittelemäsi olisi kaikkein turvallisin.

    VastaaPoista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku