perjantai 8. joulukuuta 2023

Tihkun nosetreenit

Tihku aloitti tänä syksynä nosetreenit vakiryhmässä. Nose work on Tihkulle tuttu laji entuudestaan, mutta treenaaminen (ohjatusti) on ollut kurssiluonteista siis pätkämuotoista, sekä olen myös ostellut yksittäisiä treenikertoja Facebookin ryhmistä.

Huomasin kuitenkin, että liian helposti laiskistun, kun ei ole säännöllistä rutiinia ja nenähommat jäivät välillä pitkiksi ajoiksi heitteille. Vakiryhmän avulla varmistuu treenien jatkuvuuden lisäksi myös siitä, että treeniin saa riittävästi vaihtelua, paikkojen ja piilojen muodossa - itse voi omatoimisesti olla vaikea olla niin kekseliäs, minun ainakin. 
Treenit on joka toinen viikko, joten tilaa on omatoimisellekin treenille ja nyt se pysyy paremmin mielessä. Hajutreenit on hyvää aktivointia Wiimallekin, joka nauttii etsintähommista. Tihkulla on paljon hyviä ominaisuuksia etsijänä:

🎯 Tihku on sinnikäs - se kyllä saattaa hieman turhautua, jos piiloa ei löydy, mutta ei ala tarjota valeimaisuja, kuten riski tuossa tilanteessa olisi. 

🎯 Tihku on ketterä, se ei epäröi nousta erilaisille alustoille, ja etsii oma-aloitteisesti matalien alueiden lisäksi myös korkealta

🎯 Hyvät ja selkeät ilmaisut: ilmaisuna kuono-osoitus, jonka Tihku oikeastaan valitsi itse, ennen kuin olin edes ehtinyt aloittaa sen kanssa ilmaisutreenit. Kuono-osoitus ja sen myötä jähmettyminen on hyvä tyyli, ja sitä ryhdyin sitten vahvistelemaan. 

🎯 Tihku pitää nenänkäytöstä, ja on osoittanut taitoa ja työskentelyhaluja noseworkin lisäksi myös mm verijäljellä ja omatoimisilla makkarajäljillä.


Myös kehitettävää löytyy:

📍 Ohjattavuus. Tihku on itsenäinen tekijä ja sen on vaikea pysyä ohjauksessa, jos haluan, että jokin tila tai kohta etsitään ohjaukseni tahdissa. Se tekee mieluummin päätelmät itse ja voi irrota ohjauksesta omia aikojaan. Etsintäkoiran tulisi pystyä itsenäiseen työskentelyyn, mutta myös ohjattuun.

📍 Vire. Tihku innostuu etsinnästä välillä ja aika useinkin vähän liikaa. Etsinnässä vireen tulisi olla matalampi - tai näin itse ajattelen - jotta kaikki kulmatkin maltettaisiin etsiä. Korkeassa vireessa hommasta on riski tulla huolimatonta. 

Edelliskerralla treeneissä Tihkulla nousi vire niin, että se alkoi haukkua ja riehua innosta, ja etsiminen kärsi, vaikka tulostakin tuli. Hän jotenkin innostuu niin siitä, mitä tietää tulossa olevan, kun treenipaikassa tapaa tutun nenätyöohjaajamme ja muista asiaan kuuluvista rutiineista. Se on tietenkin aika hellyttävää, mutta ei varsinaisesti edistä oppimista :) . Tästä seurasi sitten se, että
A) samana iltana huomasin ilmoituksen vireenhallintakurssista, jonne ilmottauduin otamaan uutta lähtöä niihin taitoihin ja
B ) nyt viime kerralla otin taukomaton mukaan, ja aloitettiin treeni rauhassa taukomatolta, sekä olin päättänyt ohjata Tihkun matolle, jos tilanne sitä vaatisi. 


Viimeiset treenit olivat nyt kuluvan viikon keskiviikkona. Kouluttajamme Katja oli järjestänyt treenit hajukoulun omiin tiloihin. Kyseessä sisäetsintä ja hajut kuulemma voisivat olla "missä vaan".

Alkuhaju oli ulkoeteisessä. Tihku ei meinannut osata siellä ulkoeteisessä työskennellä kun hän vaan halusi ovesta sisään. Kierrokset olivat siis nousussa. Saatiin kuitenkin lähtöhajut haisteltua ja sitten päästiin sisään. Pyysin Tihkun heti taukomatolle sisäpuolella, kun riisuin kenkiäni ja haastattelin kouluttajan tulevasta tehtävästä. Tämä olikin hyvä tyyli ja kierrokset selvästi laskivat. Näin minun täytyy toimia jatkossakin.

Ekalta alueelta löytyi yksi jemma. Tästä sellainen huomio, jonka videolta myöhemmin näin, että Tihku oli varsin alkuvaiheessa jo hajulla, mutta ei vielä niin alussa malttanut tarkentaa, vaan lähti eteenpäin. Palasi sitten hajulle uuden kierroksen myötä ja hoiti homman kotiin.

Toinen alue olikin oppitunti itselleni. Nimittäin siinä ei ollut hajua ja tätä en tiennyt. Niinpä painostin vaan Tihkua etsimään ja etsimään, ja koluamaan nurkkia yhä uudelleen ja uudelleen. En osannut lukea koirasta, ettei hajua ole, vaan olin varma, ettei Tihku vaan löydä sitä. Tästä oppina, että TYD = Trust Your Dog. Wiiman elekieltä olisin osannut luultavimmin lukea, koska se on rauhallisempi etsijä. Tihku on etsiessään niin aktiivinen, että luulin, sen vain hosuvan, ja siksi löytäminen ei onnistu. Kuitenkin: minun pitäisi jo tässä vaiheessa tietää, että Tihku on taitava etsijä, ja olisi pitänyt osata päätellä, ettei hajua ole.

Tyhjien alueiden etsinnästä itselle Note to self: näitä täytyy itsellekin ottaa repertuaariin omatoimisesti ja palkata pelkästä etsinnästä. Nyt treeneissä tilanne pääsi yllättämään, kun tyhiä tiloja ei oltu vielä harjoiteltu.

Tokan alueen jälkeen pidettiin tauko, ja sitten päästiin kolmannelle.

Kolmas alue olikin jännittävä, sillä siinä oli häiriöhajuja. Eikä mitä tahansa hajuja vaan mm. käärmeennahka.
Jemma oli korissa muiden hajupurkkien joukossa, ja tuo käärmeennahkapurkki ja muut häiriöhajut siinä vieressä. Käärmeennahka vei nyt Tihkun kaiken huomion, se ei pystynyt keskittymään eucalyptukseen. Pitkin jaloin kaukaa, pitkällä kuonolla se otti vainua käärmeestä ja koko elekielestä näki, että koira on singahtamassa vauhdilla, jos tarve tulisi.
Eucalyptuksen ilmaisu onnistui vasta kun käärmeennahka poistettiin korista, muut häiriöhajut eivät Tihkua häirinneet, enkä tullut itse asiassa niistä kysyneeksikään. 
Tämä oli oikeastaan ihan hyvä havainto kesän mahdollisia käärmekohtaamisia silmällä pitäen, kaikesta näki, että Tihku tiesi käärmeen olevan vaarallinen, joten ehkäpä se ei syöksy elävänkään käärmeen kanssa lähituttavuuksiin.

Neljäs alue - peruskamaa, hyvää etsintää, tarkennus ja nopea löytö.

Sellaiset oli ne treenit ja yhdet vielä odotettavissa ennen joulu-ja uudenvuoden taukoa :) .Treenivuoron odottelija - "Koska mennään?"
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku