perjantai 14. maaliskuuta 2014

Testaussuunnitelmia ja metsäilyä

Wiiman päänmenoksi on suunniteltu - ja toteutumassa - tälle vuodelle parit testit:

Ensiksikin virallinen luonnetesti. Tämä on ollut ajatuksissa, mutten ollut kovin toiveikas suunnitelman toteutumisesta juuri tänä vuonna, kun tiesin niihin olevan välillä vaikea mahtua - enkä toisaalta ollut halukas ajelemaan testin perässä kovin pitkiä matkoja. Mutta kävipä sitten niin, että tuossa naapurikunnassa järjestetään kesällä testi ja tulin kysyneeksi järjestäjältä, että A) saako siihen jo ilmoittautua ja B) mahtuuko mukaan.
Sain myöntävät vastaukset molempiin kysymyksiin ja niinpä meillä on nyt luonnetestaus sitten alkukesästä! Tosi kivaa ja jännittävää. Ja jännintä on se, kun minulla on tietenkin omat käsitykset siitä, miten Wiima testiosioista suoriutuu, mutta tulee olemaan tosi kiva nähdä, että olenko vielä hieman kokemattomalla "koirasilmälläni" osannut panna merkille oikeita asioita ja tehdä oikeita johtopäätöksiä Wiiman luonteesta ja kyvyistä. Mutta lisää siitä sitten myöhemmin lähempänä testiä =) .


Ja lisäksi toinen, epävirallinen testi, nimittäin petotesti! Petotesti suoritetaan konekarhun ja/tai -suden avulla (oikea täytetty peto kauko-ohjattavan kärryn päällä), sekä paikan päälle tuodaan aitoja suden ja karhun hajuja. Koira ohjataan ensin tälle hajujäljelle, jotta se yhdistää esiin tulevan otuksen karhuksi / sudeksi. Koirathan eivät ole seuranneet telkkarin luontodokumentteja eivätkä siksi tiedä, että karhun kuuluisi oikeasti liikkua neljällä jalalla eikä neljällä pyörällä - pedon haju tekee tilanteesta koiralle todellisen, näin kertoo testaaja.
Koiran käytöstä havainnoidaan testin aikana (Kuten kiinnostuuko koira pedon hajujäljestä, ja mikä on reaktio, kohti vai poispäin? Kiinnostuuko koira itse karhusta/sudesta ja mikä on reaktio, pako, valehyökkäykset ja väistely vai mahdollisesti hyökkäys? Koiran toimintakyky pedon liikkuessa, lähestyessä? Koiran rohkeus, jatkuva silmäkontakti, ohimenevä silmäkontakti vaiko silmäkontaktin väistely? Kiinnostavaa on myös koiran palautuminen testitilanteen päätyttyä, onko koira pedon hävittyä heti oma itsensä vai kestääkö rauhoittuminen 'normitilaan' pidempään?) ja havainnoista saa testaajan kirjallisen sekä laajemman suullisen arvion testin jälkeen.

Sain ajatuksen toimittaa Wiiman tällaiseen susi- ja karhutestiin kahden kimmokkeen kautta:

Ensiksikin sain kuulla tuollaisesta petotestistä kun muutama koiratuttuni oli sellaiseen osallistunut. Kaikkien näiden koirien omistajat kertoivat, että testissä saatiin aikaan aitoja reaktioita koiralta ja että miten mielenkiintoista oli nähdä koiran käytös petokohtaamisessa. Lisäksi koira saattoi yllättää, ujona ja hieman varovaisena pidetty koira olikin toiminut varsin fiksusti ja viileähermoisesti kohdatessaan karhun - ja päinvastoin etukäteen rohkeana pidetty koira olikin asettunut omistajan taakse piiloon.
Minuakin alkoi kiinnostaa asia ja nähdä se, että hyppäisikö ystävällinen Wiima myöskin ystävällisesti suoraan suden suuhun vai ymmärtäisikö se pitää etäisyyttä tai vaikka paeta. Mielenkiintoisia asioita yrittäessäni opetella ja ymmärtää Wiiman mielenliikkeitä ja käytösmalleja.

Lisäksi viime syksynä meillä oli Wiiman kanssa niin kummallinen kohtaaminen, että petotesti alkoi tuntua vielä mielenkiintoisemmalta. Oltiin iltakävelyllä pimeän aikaan ja ohitettiin villiintymään päässyt iso autiotalon puutarha. Yhtäkkiä Wiima pysähtyi niille sijoilleen, alkoi tuijottaa puutarhan puita kohti ja murisi kuuluvasti. Wiiman murinaa, paitsi leikkitarkoituksessa, en ole kuullut ikinä ennen enkä jälkeen tuon tapahtuman. Sitten murina vaihtui haukuksi, hälytyshaukkutyyppiseksi sekä näin että Wiimaa pelotti todella kovasti. Se olisi luultavasti sännännyt viereltäni karkuun ellei olisi ollut kytkettynä. Ja koko ajan koira tuijotti tiiviisti puustoa kohti, mutta itse en pimeydeltä nähnyt mitä siellä piileksi. Alkoi hieman sitten jo itseänikin mietityttää, että mikä sieltä puiden välistä kohta kimppuumme syöksähtää, niin hipsittiin siitä sitten Wiiman kanssa tiehemme. Wiima piti pitkään silmällä, ettei se joka puden välissä lymyili, tullut peräämme.

Wiiman tuntien uskon, että ihminen ei aiheuta Wiimassa noin voimakasta reaktiota, etenkin kun meihin ei siis kohdistunut mitään itseni havaitsemaa uhkaa. Olenkin siksi vakuuttunut, että siellä puustossa piileksi jotain mistä lähti 'villi' tuoksu Wiiman nenään. Susi tai karhu se ei varmaankaan ollut, kuten testissä, mutta ilveksiä näillä seuduilla on, jopa täällä keskustassa kuulemma, taikka sitten vaikka mäyrä, hirvi tai jokin muu - mene ja tiedä.

Niinpä tuo kokemus takataskussa päätin esitellä Wiimalle suden ja katsoa mitä pimatsu on sellaisesta otuksesta mieltä. Tuo kyseinen testi kiertää Suomea ollen lähes joka viikonloppu jossain päin maata, mutta jostain syystä se ei ole (tietääkseni) oikeastaan poikennut täällä Varsinais-Suomessa, paitsi viime kesänä Salossa, jossa kaksipäiväinen testitilaisuus oli kuulemma venynyt nelipäiväiseksi suunnattoman kiinnostuksen vuoksi.

Niinpä tulinkin ehdottaneeksi täkäläiselle koirakerholleni Par-Haulle, että mitäs jos järjestäisimme sellaisen itse, niin muutkin Turun seudun ihmiset halutessaan pääsisivät testaamaan koiransa. Ja niin päätimme tehdä. Sellaista olen nyt sitten puuhannut tänne Paraisille, tapahtuma on syyskuussa ja mikä hauskinta, kyselyitä on tullut paljon ja jopa ilmoittautumisia jo aika lailla vaikka tilaisuuteen on vielä puoli vuotta aikaa.

Tervetuloa Sinä lukijakin mukaan testaamaan koirasi, 13.-14.9.14 Paraisilla. Testiin ovat tervetulleita kaikki rodut koosta ja rodusta (myös monirotuiset) huolimatta.
Tässä on linkki tapahtuman sivuille: Par-Hau Petotesti, linkki
ja tapahtuman event-sivu Facebookissa: FB Event.
Huomaa että pelkkä eventiin osallistuminen ei riitä ilmoittautumiseksi, vaan sähköposti tarvitaan. Ilmoittautumisohjeet löytyy molemmista linkeistä ja ole tarvittaessa yhteyksissä kysymyksin.

Että sellaista(kin) jännää siis tiedossa tälle vuodelle  =)

Ja tietty vähän kuvitustakin. Ei valitettavasti susia tai karhuja, mutta sentään Wiima-kettu metsälenkillä viime viikonloppuna:


^ kömpelömmänkin on helppo liikkua kun on tällaisia apuvälineitä :D^ muitakin kulkijoita samoilla poluilla oli ollut

^ Joku oli rakentanut hienon majan kallion alle

 ^ ja loppuun vielä yksi meriaiheinen kuva samalta reissulta, eikös näytäkin keväiseltä? :)

2 kommenttia:

 1. Mukavia suunnitelmia ja hienoja metsäkuvia teilläkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiitos, juu, se on mukavaa, että on jotain hauskaa tiedossa.
   Kivoja metsäkelejä teillekin =)

   Poista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku