keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Karvoihin katsomista..

"Ei ole koiraa karvoihin katsomista". Niin sanoo sananlasku, ja olen tainnut tuota vanhaa ohjetta itsekin noudattaa, sillä tajusin tässä jokin aika sitten, että minulla ei ole mitään käsitystä siitä, millainen kierto Wiiman turkin uusiutumisessa on.
Koitin näitä Wiiman päiväkirjamerkintöja selata sillä silmällä, että olisin löytänyt jonkin punaisen langan aiemmista turkinvaihtoajoista, mutta huomasin kirjoittaneeni vain yhden turkkiaiheisen tekstin koko aikana, eikä siitä siis paljon apuja löytynyt.
No, päätin sitten tietty, että alan tarkemmin seurata milloin turkki jatkossa putoaa ja milloin se taas palautuu ja muutenkin, että miltä se milloinkin näyttää ja tuntuu. Ehkä siten pääsen kärryille Wiiman turkkirytmistä - ja tässäpä sitten ensimmäinen aiheeseen liittyvä kirjoitus:

Wiimallahan lapinkoirana on kaksikerroksinen turkki, eli alla pehmeä lämmittävä aluskarva (-villa) ja päällä pitempi ja säänkestävä peitinkarva. Wiiman turkki on suomenlapinkoiran turkiksi aika kevyt, sekä paimensukuisille lapinkoirille tyypillisesti (joskin vaihtelua yksilöissä on) laadultaan makaava, eli laskeutuu kehoa myöden sileästi, kun tavallisimmin suomenlapinkoiralla on tuuhea ja pörröinen turkki.
Päällä olevan peitinkarvan tulee lapinkoiralla olla laadultaan karheahkoa, jottei lumi tarttunut turkkiin kun koira alkuperäisessä työssään paimensi poroja tunturilapissa.
Mutta Wiimalla sattumoisin on luultavasti lapinkoiraksi hieman liian pehmoinen turkki. Se ei kylläkään varsinaisesti minua harmita, sillä se on ihanan pehmo käden (ja posken) alla, eikä siihen kuitenkaan lumi oikeastaan tartu. Eikä se myöskään satellakaan heti kastu, joten siinä on kuitenkin säänkestävyyttä hienoisesta pehmeydestä huolimatta.

Asiaan kuuluu myös, että aluskarva irtoaa koirasta aika ajoin, koira on sitten vähän aikaa aluskarvaton, kunnes uutta aluskarvaa on taas kasvanut tilalle. Karvanlähdön kierto, aikaväli karvanlähtöjen välillä, on yksilöllistä, mutta useimmiten (narttujen kohdalla) turkin kierto liittyy juoksuihin.
Esitin Facebookissa lapinkoiraryhmässä kysymyksen, miten muiden lapinkoirien karvanlähtö ajoittuu ja enemmistö vastasi, että turkki lähtee pari kuukautta juoksujen jälkeen. Eli siis siinä vaiheessa kuin pennut syntyisivät maailmaan, jos koira olisi kantava. Se olisi varsin luontevaa, sillä tarvitsisihan emäkoira kaiken energiansa sitten pentujen hoivaamiseen. Jotkut tosin vastasivat, että turkki lähtee hieman ennen juoksuja, eli että yksilöllistä lienee.

Wiimalla oli aiemmat juoksut marraskuussa 2013. Ja muistan, että keväällä typykällä oli karvanlähtö, en pysty ihan sormella osoittamaan, että milloin, mutta haarukoin sen helmi-maaliskuun vaihteeseen.
Eli noin runsaat 4 kuukautta juoksuista... tuo pentuajankohdan teoria ei täsmännyt tässä kohtaa.

Juoksuväli oli 6 kuukautta marraskuun alusta tähän toukokuun alkuun. Ja näiden juoksujen aikana yhtäkkiä havainnoin, että Wiiman turkki on taas pullahtanut 'villalle', eli alusvillaa on taas yllin kyllin.
Jos turkki nyt irtoaa, kun "pennut syntyisivät" niin neiti pääsisi bikinikuntoon heinäkuun helteillä, eli n 2 kk päästä toukokuun alusta laskien.
Mutta jos tuo alkuvuoden rytmi toistuu, niin lämpöturkkia kannetaan koko kesä, eli tuo 4 kuukautta. Tokkopa sentään näin, mutta nähtäväksi jääpi.

Ai niin. Olen nyt ehkä noin kuukauden ajan lisännyt Wiiman ruokaan Full Life -merkkistä lohiöljyä, ja saattaa silläkin olla osuutensa siihen, että Wiiman turkki kiiltelee vielä paremmin kuin ennen ja tuntuu muutenkin nyt jotenkin voimaantuneelta. 

Sattumoisin olen myös aika iloinen tuon turkin nykykunnosta, sillä olen ilmoittanut Wiiman koiranäyttelyyn, joka on tulevana lauantaina. Etukäteen arvelin, että neiti olisi alusvillaton näin kesän kynnyksellä ja varauduin kuulemaan tuomarilta turkkia koskevia huomautuksia.
Mutta nyt pitäisi ainakin alusvillan puuttumiseen liittyvät huomautukset jäädä suurimmalti osin kuulematta :D Toivottavasti. Kerron sitten lauantain jälkeen miten kävi.


Keppi maistuu niiin hyvälle

 Vähän piti kuitenkin pysähtyä tiiraamaan puuhiani

"Siinä sulle ja kameralles..."

Tuore profiilikuva Wiimasta. Uskon, että alusvillan olemassaoloa on vaikea uskoa tätä kuvaa katsoessa, mutta siellä sitä on!
Ja kuten todettua, Wiima on aika kevytturkkinen lappalainen, jopa alusvillaan puettuna :D
(turkin väri shiftaa jostain syystä siniseen kuvassa, vaikka itse kuva on enemmän punaiseen kallellaan, mutta turkki on kyllä pelkästään musta, ei sinisen musta. Taitaa olla tuo valo, sillä turkki näyttää jopa vielä enemmän makaavalta ja 'nuollummalta' kuin se onkaan.).

Sellaisia koiran karvoihin katsomusjuttuja tällä kertaa =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku