sunnuntai 10. elokuuta 2014

Taas sitä saa..

... tumppumateriaalia nimittäin =) Eli Wiiman karvanlähtö on alkanut!

Olen sitä jo tovin odotellutkin ja kuvittelin typykän pääsevän eroon villoistaan jo heinäkuun helteille, mutta niin ei käynyt vaan vasta nyt kesän alkaessa pikkuhiljaa kääntyä syksyksi, päätti Wiimukka aloittaa takinvaihdon.

Kirjoittelin tuolla aiemmassa tekstissä (http://wiimansivu.blogspot.fi/2014/05/karvoihin-katsomista.html), etten ole ihan kärryillä siitä, milloin Wiiman karvanlähtö tapahtuu suhteessa juoksukiertoon, kun en ole tullut ajankohtia panneeksi merkille. Karvanlähtöhän on siis sidoksissa (nartuilla) juoksuihin ja hormonitasoon, ei siis esimerkiksi lämpötiloihin, kuten voisi luulla ja kuten itsekin pitkään arvelin.

Listaanpa tähän alle muistin tueksi tilastoa (sen vähän verran kuin minulla sitä nyt on..) kalenterimuodossa miten juoksut ja karvanlähtö on tähän mennessä toteutuneet:

Marraskuu 2013: juoksut
Helmi-maalis 2014: karvanlähtö
Toukokuu 2014: juoksut
(Heinäkuu 2013: valeraskausoireita)
Elokuu 2014: karvanlähtö
Marraskuu 2014: juoksut (lisäys)
Maalis-huhti 2015: karvanlähtö (lisäys)
Toukokuu 2015: juoksut (lisäys) 
Marraskuu 2015: juoksut (lisäys)

Mitä johtopäätöksiä tästä voisi vetää? Karvanlähtö näyttäisi sijoittuvan tuohon kierron puoliväliin. Ja juoksuja voinee ehkä odotella loka-marraskuussa? Aika sen sitten näyttää =)

Neiti otti kuvaa varten oikein arvokkaan ilmeen, lahjoitettuaan tuollaisen kasan arvokasta villaansa :)

Ja tosiaan, kuten jo alussa totesin, että tumppumateriaalista on kyse. Innostuin kun luin jostakin että myös lapinkoiran villa soveltuu kutomiseen ja on itse asiassa lämpöarvoltaan esim. lampaan villaa parempaa.
Niinpä olen säästänyt edellisten juoksujen "villasadon" paperipussissa ja tämä nyt irtoamassa oleva satsi päätyy sen jatkoksi. Kun villaa on tarpeeksi, kehräytän sen "jossakin" langaksi. 
Siitä sitten toivottavasti saamme lämpöiset villatumput isännälle ja minulle =)

Olisi kiva kuulla, jos lukijoilla on kokemuksia lapinkoiranvillatumpuista sekä myös tuosta karvanlähtökierrosta?5 kommenttia:

 1. Oi miten ihana kasa hyvää villaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu Sirpa, eikös olekin. Kätevää kun on tuollainen kävelevä tuotantolaitos täällä kotona :)
   Vielä kun se oppisi kehräämään itse villansa niin olisi kiva - sitä odotellessa :D

   Poista
 2. Nallemaista-blogissa (löytyy mun linkkilistalta) on joskus esitelty itse kehräämäänsä koirankarvalankaa ja lapaset muistaakseni siitä kutoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Minäpä kävin kurkistamassa ja heti heräsi muutama kysymys. Eli kiitos kovasti vinkistä =)

   Poista
 3. Pystyyköhän tänne kommenttikenttään lisäämään kuvan..? Mä olen nyt muutaman vuoden ajan kerännyt Juuson kasvattajalle poikien karvat talteen, ja viime vuonna Erja kehräsi niistä sekä jo edesmenneiden koiriensa irtokarvasta lankaa. Parkkia väriä hänellä ei ennestään ollutkaan, joten Jeren karvan Erja keräsi erilleen ja teki siitä tehdystä langasta lapaset. Niistä tulikin vallan söpön ja lämpöisen näköiset. Pistän sulle Terhi kuvan s-postiin, jollei tähän voi sitä liittää.

  VastaaPoista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku