tiistai 9. huhtikuuta 2019

Polvivaivat saivat hoitosuunnan

Tänään käytiin taas Wiiman kanssa eläinlääkärissä. Se alkaa olla meille jo harrastus, joskin aika kallis sellainen. Kävimme tapaamassa kolmatta ortopedia saamassa vahvistusta Wiimalle annettuun diagnoosiin. Ongelmanahan meillä oli, että olimme saaneet vastakkaiset diagnoosit, joiden toisen mukaan Wiimalla on ristisiteen repeämä, mutta polvet kunnossa ja taas toisen diagnoosin mukaan ei ole repeämää, mutta polvissa propleemaa, ks aiempi polvijuttu.

Ortopedisen tutkimuksen tuloksena todettiin, ettei repeämiä ole, mutta polvet ovat löysät (oikea 2/4 ei oireile, ja vasen, oireileva, 1/4), mutta kumpikaan ei vaadi välitöntä leikkaushoitoa. Nivelpinnat siistit, ei nivelrikkoa. Huh, helpotuksen huokaus, vaikka polvilöydökset ihan vietävästi harmittaa! Leikkauspöytä saattaa Wiimaa siis jossain vaiheessa kutsua, mutta ei nyt sitten tässä kohtaa, eikä toivottavasti ollenkaan.

Lisäksi löydöksenä oli lonkankoukistajien tendiniitti, pahempi vasemmalla, ja oikean (etu) supraspinatusjänteen tendiniitti, johtuen sen kuormittumisesta ristikkäisen, oireilevan takajalan painovarauksesta.


Edellisessä tekstissä kerron, miten Wiima tällä hetkellä oireilee - aiemmin usein toistuneet takaosan venytykset ovat jääneet pois sekä portaiden nousu ja kahdella jalalla seisominen on Wiimasta vaikeaa.  Ortopedin mielestä lonkan koukistajien tendiniitti selittää tämän, ja niin kyllä minustakin. Eli pääongelma Wiiman tilanteessa olikin nyt lihasten tulehdustilassa eikä itse polvissa!

Saimme hyvän hoitosuunnitelman, jota lähdemme noudattamaan - ensin 5 krt laserhoitoa ja vasta sen jälkeen venytyksiä. Lenkit pidetään edelleen lyhyinä (mutta sen sijaan toki useammin), kun olin jo ehtinyt niitä pidentämään, ja vältellään hyppyjä, äkkiryntäyksiä ja liukastumisia, jotka voisivat lonkankoukistajan tulehdustilaa ärsyttää.

Laserhoidon jälkeen voimme alkaa passiivisesti venyttää takajalkoja ja vasta kun tilanne on saatu kivuttomaksi, on aika alkaa vahvistaa lihaksia. Eli varaamani vesiallastreenit joudunkin nyt vielä perumaan.

Saimme jo tällä lääkärikäynnillä ekan laserhoidon ja loppuviikosta toinen. Sekä samalla hoitui myös kohta umpeutuva rokotus. Eli täyden palvelun lääkärikäynti :) !

Wiima on rentoutuneena laserhoidossa

Ai niin, merkataan myös paino tähän, kun tuli ELLillä taas punnittua - Wiima painaa 19,0 kg ja oli eläinlääkärin mielestä hyvässä kunnossa, kylkiluut tuntuivat ja selän ranka. Säkä nousee Wiimalla 49 senttiin ja se on isokokoinen lapinkoiranarttu. Luulen kuitenkin, että sata - parisataa grammaa koitetaan vielä neidin elopainosta karistaa. Olisi tärkeää, ettei paino nouse kun polvissa on ongelmaa, mutta toisaalta neitosen ruokahalu on vähän korostunut sterkan jälkeen, jonka vuoksi taisimme talvella käydä 19 kilon "paremmallakin" puolella.

Sellainen tilanne siis tällä hetkellä. Ja parasta on nyt tunne siitä, että homma on hanskassa ja järkevältä tuntuva hoitosuunnitelma on seurattavana. Kyllä se tästä vielä iloksi muuttuu!
2 kommenttia:

  1. Ikävää, kun koirakaveri on kipeänä, mutta hyvä, että diagnoosi varmistui ja onhan aina kivempi, jos ei tarvitse leikellä. Lucy sai aikanaan myös laseria selkäkipuihin ja taisi se hyvältä tuntua, kun hoidon jälkeen se aina villiintyi hyppelehtimään, vaikkei tietenkään samana päivänä olisi vielä saanut riehua. Yritä sitä sitten selittää hihnan päässä riekkuvalle pikku koiralle...

    Toivotaan, että Wiima toipuu entiselleen mahdollisimman pian! :)

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti Wiiman olo alkaa helpottamaan!

    VastaaPoista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku