keskiviikko 18. marraskuuta 2020

Koirankoulutuksen perusteiden äärellä

[Kaupallinen yhteistyö kuono.fi -sivuston kanssa] Toivon, että jokaisella koiranomistajalla olisi haluja kouluttaa koiralleen ne perusasiat, joita se tarvitsee ollakseen fiksu koirakansalainen. Koiran kouluttaminen kun on nimittäin hyvinvointiteko - perustaidot hallitsevalle koiralle voi lähtökohtaisesti suoda elämäänsä enemmän valinnanmahdollisuuksia kuin kouluttamattomalle ja peruskoulutettu koira myös ymmärtää ympäristönsä ilmiöitä paremmin, joka vähentää stressiä ja lisää hyvinvointia. 
Lisäksi koulutus on koiran aktivointia, jota koira tarvitsee voidakseen hyvin ruuan, liikunnan, hoidon ja lajityypillisten virikkeiden rinnalla. Perustaitojen hallinta on myös myös portti erilaisiin lajiharrastuksiin. 

Minulle avautui mahdollisuus tutustua Koirankoulutuksen perusteet -verkkokurssiin kuono.fi -sivustolla, linkki verkkokurssiin https://kuono.fi/peruskurssi. Tämä on ensimmäinen koirankoulutukseen keskittyvä verkkokurssi ikinä, mihin olen osallistunut, enkä oikein tiennyt mitä odottaa, mutta kokemus oli positiivinen. 

Koirankoulutuksen perusteet -kurssi koostuu useammasta muutaman minuutin oppitunnista, jotka on selkeästi ja informatiivisesti nimetty. Niinpä unohtuneen tiedon etsiminen on verkkourssin katsottuaan myöhemminkin helppoa, sillä kurssi ei sulkeudu vaan on myöhemminkin katsojan käytössä.Kurssi on esittelytekstin mukaan suunnattu uusille ja myös kokeneemmille koiranomistajille. Uusille koiranomistajille tietenkin kaikki tieto on kullanarvoista, ja kokeneemmille omistajille kurssi lupaa apuja erilaisten ongelmakäytösten korjaamiseen. 

Verkkokurssin oppitunnit on jaettu kolmeen moduliin:
- yleinen koiran oppimista ja palkitsemista koskevia oppitunteja. Tässä osiossa myös oppitunteja naksuttimen käytöstä ja kohdetyöskentelystä. 
- perustaitoihin liittyvät oppitunnit, joissa käydään läpi mm. lähellä pysymistä, rauhoittumisen opettelua ja luoksetuloharjoituksia. Nämä opit sopivat erityisesti uusille koiranomistajille.
- ongelmakäytöksien poistamiseen ja ehkäisyyn liittyviä oppitunteja. Vinkkejä saat, jos vaikkapa koirasi rähjää tai vetää hihnassa - tai miten tällaisia ongelmia voisi ennalta ehkäistä. Myös liiallinen haukkuminen tai puremisongelmat ovat saaneet omat oppituntinsa. Voi olla, että mikäli tällaisia ongelmia olisi, niin verkkokurssi auttaisi ehkä alkuun, mutta luultavasti kaipaisin myös mahdollisuutta tehdä kysymyksiä. Ja mitä jos koirani käyttäytyy koulutuksessa toisin kuin verkkokurssin esimerkkikoira? Miten sitten osaan jatkaa? Verkkokurssi antaa kuitenkin hyvät perustiedot ongelmatilanteista.

Kurssilla kouluttaja Noora Tihtonen antaa aiheista hyvät teoriatiedot ja harjoitusvideoissa on koira mukana, joten filmillä on helppo nähdä, miten harjoitus kannattaa toteuttaa.


Olen siinä onnellisessa asemassa, että Wiima (8 vuotta) on hyvin varsin fiksu tyttö ja pääsääntöisesti käyttäytyy arjessa toivotulla tavalla. 
Asiassa on varmasti ollut apuna itselleni syttynyt kiinnostus ymmärtää koiran käytöksiä sekä erilaiset harrastuksemme ja koulutuksemme, mutta aivan varmasti on ollut merkitystä myös Wiiman ystävällisellä, iloisella ja yhteistyöhaluisella, kuin myös sopeutuvallakin luonteella sekä ennustettavalla käytöksellä! 
Toki haasteitakin on, ainahan niitä on, mutta ne ovat jo niin tuttuja, etteivät oikeastaan nyt enää tunnu varsinaisilta haasteilta 😀.

Wiimakin on kiinnostunut käytöstieteistä


Kurssin sisältö kuitenkin kiinnostaa ihan omakohtaisesti, koska perheeseen on saapumassa uusi pentu. 
Olen toki oppinut Wiiman kanssa monia asioita, mutta pentuajoista on jo pitkä aika, niin on hyvä palauttaa mieleen millaista se olikaan ja miten pennun koulutuksessa kannattaisi lähteä liikkeelle.

Suositan kurssia lämpimästi uusille koiranomistajille. Tärkeimmät perustaidot käydään rauhallisesti ja havainnollisin esimerkein läpi. Lisäksi uusi koiranomistaja saa arvokkaita ja tarpeellisia tietoja koiran oppimisen psykologiasta ja palkkaustaidoista.
Jos koirallesi on ehtinyt kehittyä joitakin ongelmakäytöksiä, niin kurssi on avuksi tällöinkin - opit esimerkiksi miten vastaehdollistaminen hyödyttää poisoppimisessa ja miten se käytännössä tapahtuu. 

🐶🐶🐶🐶🐶2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä! Nallen kanssa oltiin koirakoulussa ja sen opit kantavat nyt hedelmää erityisesti muiden koirien kohtaamisessa ja tapaamisessa. Mutta aina on asioita, joita parantaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulee niin kiva fiilis kun huomaa, että opetellut asiat kantavat arjessa hedelmää. Mutta kuten sanot, asioissa on aina parantamisen varaa😃.

      Poista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku