sunnuntai 13. maaliskuuta 2022

Wiiman vauhdikkaat nosetreenit

Wiiman kanssa piipahdettiin ohjatuissa nosetreeneissä. Wiima oli vielä viime syksyyn asti treeniryhmässä, mutta Tihkun myötä aikani ei enää riittänyt treeniryhmän sitoumuksiin, joten jättäydyimme siitä. Olen sen jälkeen ilmoittanut Wiiman aina silloin tällöin yksittäisiin treeneihin ja tietysti kotona omatoimisesti treenailleet. Kotitreenit ovat enemmän olleet aktivointimerkityksessä viime aikoina, eikä niinkään tavoitteellista.

Nose-muija

Nämä treenit, johon ilmoittauduimme olivat sisätilatreenit vanhassa asuntolassa, joka homevaurioiden vuoksi oli tyhjillään. Kouluttaja oli tehnyt monta eri tilaa niin, että ekalla vuorolla oli ajatuksena hakea kolme ensimmäistä aluetta ja loput kolme, vai oliko niitä neljä, sitten seuraavalla kiekalla. Pääosin yhdessä tilassa, alueessa, oli yksi haju, parissa tilassa sitten useampi, ne olivat toisella kierroksella.

Etukäteen arvelin, että Wiima ei ehkä sallitussa ajassa ehtisi niin monta, kun treenaaminen on viime aikoina ollut niin vajavaista. Voi miten väärässä olinkaan!"Löytö!"


"Mitä ihminen heilut sen kameran kanssa??
Täällä odotetaan palkkaa!
"

Wiima syttyi treeneissä aivan liekkeihin ja oli aivan liikuttavan innostunut! Hän etsi todella tehokkaasti ja viisaasti ja paikansi hajut niin, että kolmen hajun sijasta ehdimmekin eka kierroksella jo neljä! 

Kouluttaja kysyi kolmen alueen jälkeen, että tässä se eka kierros nyt oli, miten tehdään - aikaa on vielä, tehdäänkö neljäs vai pidetäänkö tauko. Katsoin Wiimaa, joka ei näyttänyt uupuneelta ei sitten yhtään, vaan oli menossa jatkamaan, joten päätin sitten, että jatketaan.

Hauska huomio oli se, että ekoissa tiloissa oli tosiaan vain yksi piilo per tila. Wiima näytti hoksaavan tämän ja kun teimme neljättä etsintää, niin ekan löydön jälkeen Wiima suuntasi kohti ovea ja oli lähdössä jatkamaan seuraaviin huoneisiin, kuten oltiin jokaisessa aikaisemmassakin tehty. Selvästi Wiima siis käytti älliään varsinaisen etsimisen lisäksi etsimisen rakenteeseen ja ymmärsi kuvion!

Tämä alleviivaa sitä, että treenien pitäisi olla mahdollisimman vaihtelevia, ettei koira ala etsiä vain jollain tietyllä tavalla. Kuten tälläkin kertaa oli mukana sitten tiloja, joissa oli useampia kätköjä samassa tilassa.

Itse tein etsintöjä vähän tyylejä vaihdellen. Joihinkin tiloihin lähetin Wiiman etsimään itsenäisesti ja jäin itse oven suuhun odottamaan. Wiima selviää tällaisesta työskentelystä varsin hyvin, löysi nytkin piilot ja ilmaisi ne. Joissain käytin sitten melko tarkkaakin käsiohjausta, mm alempana kerrotun, vaikean kaappipiilon kohdalla. 

Wiima vähän häiriintyy, jos hänen etsiessään alan jutella kouluttajan kanssa. Selvästi olemme Wiiman mielestä "koirakko", jonka molempien osapuolten on oltava hommassa läsnä.
Tämmöisissä tilanteissa Wiima tulee tuijottamaan minua ja sitten minun pitää hieman osallistua etsintään, ja olla etsivinäni, jotta saan Wiiman etsintämoodon taas päälle. Minun on siis pidäteltävä puhepulinaani etsintöjen ajan ja höpötettävä vasta sitten kun työt on tehty. Ei toisaalta ole minusta mikään liian suuri vaatimus, että olen hengessä mukana :).Tällä kertaa vaikein piilo kohdentaa oli vaatekaapin hyllyyn laitettu kätkö ja ohjaaja oli ajatellut, että haju tulisi koiran nenään kaapin ovien välistä hieman Wiiman kuonon yläpuolelta. Tilassa taisi ilma kuitenkin kiertää eri tavalla kuin me ihmiset ymmärsimme ja haju levisi niin, että se tuntui sekä kaapinoven alaosassa että ylempänä ovien välissä. Wiiman oli todella vaikea päättää, minkä kohdan se ilmaisisi, kun haju oli ilmeisesti yhtä voimakas riippumatta mistä suunnasta sitä haisteli. Päätyi kuitenkin ilmaisemaan juuri sitä oven väliä, jota ohjaaja oli ajatellutkin. Olisin hyväksynyt ja palkannut mistä tahansa suunnasta tehdyn ilmaisun, koska emme voineet tietää, mistä haju voimakkaimmin tulisi.

Olipa kivat treenit ja ihana nähdä Wiima niin innostuneena. Hän oli niin vauhti päällä, ilman, että työskentely vauhdista yhtään kärsi. Taisi tehdä nopeinta työtä, koska muut ryhmän koirat ehtivät eka kierroksella sen kolme, kun me teimme neljä. Wiimahan ei varsinaisesti ole ollut etsinnöissä mikään tykki, vaan ennemminkin hitaampi varmistelija, mutta nyt into siivitti muijaa!


Wiima treenien päätteeksi.
"Mitä, joko se loppui?"


6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä oli! Kiva nähdä koiran ilo :) !

   Poista
 2. Joskus ne koirat yllättää, kiva, että teillä oli mukava treenipäivä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Wiima ei tosiaan ole ollut mikään etsijätykki, vaan ennemmin sellainen varman rauhallinen suorittaja. Mutta nyt kun treenit ei ole olleet ihan jokaviikkoisia kuin ennen, niin taisi into siivittää tylleröä :).

   Poista
 3. Teillähän on mennyt treenit todella hienosti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos,tosi kiva mieli jäi näistäkin puuhista. Ja Wiima oli kuin Naantalin aurinko.

   Poista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku