lauantai 21. toukokuuta 2022

Punkkihäädön aika ja kevään merkkejä katsomassa

Tänä vuonna meillä venähtikin vähän pitkäksi punkkihoidon aloittaminen. Jotenkin en hoksannut miten pitkällä kevät oli ja toisaalta tulihan se vähän myöhässä tänä vuonna. Asumme Turunmaan saaristossa ja koska täällä on paljon peuroja, kauriita ja hirviä, niin on sitten punkkejakin. Olen siksi ottanut tavaksi häätää niitä koirilta ihan keväästä syksyyn, tänä vuonna vähän myöhästyin normiaikataulusta, mutta vain ihan muutaman olemme joutuneet nyt käsin poistamaan, koirilla tosin on tuota turkkia, joten havaitseminen voi olla vaikeaa - siksipä se punkkilääkitys onkin tärkeää!

Toukokuun alussa ajelin eläinlääkäriasemalle ja hain paketin Bravectoa, josta riittäisi tabletti molemmille koirille. Olen vallan pitäytynyt Bravectossa sen löydettyäni, sillä olen todennut sen niin erinomaisesti toimivaksi. Aiemmin käytin liuoksia, ja niiden kanssa vaikutuksen alkaminen kesti noin viikon ja vaikutusajan lähetessä loppuaan, alkoi vaikutuskin vähetä, mutta silti piti ohjeen mukaisesti odottaa, että sai lisätä liuosta.

Tällaisen (linkki tuossa alempana) melko kattavan tekstin kirjoitin kokeiluistani vuonna 2015, jolloin eka kertaa tuota Bravectoa kokeilimme.Se oli tullut markkinoille vuotta aiemmin 2014, mutten uskaltanut olla ihan eturintaman testaaja, vaan odottelin käyttökokemuksia ekan vuoden. Kun vielä keskustelin tutun eläinlääkärin kanssa, joka kertoi "kaikkien" eläinlääkärienkin siirtyneen Bravectoon, uskaltauduin kokeilemaan sitä itsekin. Enitenhän siinä jännitti se, että kun tabletti on nielty, niin se on mahassa, vaikka haluaisinkin käytön lopettaa. Pelko oli kuitenkin turha, tabletti on toiminut kuten pitää. Linkki tuohon aiempaan kirjoitukseeni - aukeaa uudelle sivulle:  Lapinkoirat Wiima ja Tihku: Punkkitorjunnasta jutunalkua (wiimansivu.blogspot.com). Vuoden 2015 jälkeen Bravecton käyttö on ollut jokavuotista Wiimalla ja nyt myös Tihkulla.

Tihku syntyi marraskuussa 2020, joten kesään mennessä silläkin oli jo sen verran kokoa, että eläinlääkärin mielestä Bravectoa oli turvallista käyttää. Niillä on sitten menty ja toimii erinomaisesti - tabletin jälkeen punkit jotenkin vain kaikkoavat, eli kuolevat, enkä ehdi niitä edes havaita. Mitään sivuvaikutuksia meillä ei ole Bravectosta koskaan ollut. 

Bravectohan toimii siis niin, että se ei varsinaisesti karkota punkkia koirasta pois vaan tappaa kiinnittyneen punkin. Tämä on mielestäni hyvä juttu, sillä en tahdo myöskään niitä "karkoitettuja" punkkeja möyrimään kotimme tai mökkimme lattioille ja sieltä kiinnittymään meihin ihmisiin. Parempi on, että jos sellainen koiran kyytiin nousee, kuolkoon siihen. Vähän raakalaismaista punkkien kannalta😃, myönnän, mutta näin se menee.

Ja onneksi tuli nuo Bravectot sitten jokin aika sitten otettua, sillä piipahdin Tihkun kanssa kotikylän luontopolulla, jossa runsaan kaurispopulaation vuoksi on myös punkkeja ja jokaisella vierailullani niitä on koirien kyytiin noussut. Niin tälläkin kertaa. Näin kaksi kiipeilemässä Tihkun naamalla ja ne kohtasivat taholtani loppunsa heti. Kuitenkin jos joku vihulainen oli turkkiin asti päässyt, niin sekin on jo punkkien päätepysäkillä.

Kuvia luontopolkureissultamme, Paraisten Munkviken

Kielot jo hyvässä vauhdissa toukokuun puolessa välissä


Tihku ei oikein ymmärtänyt, miksi hänen piti näyttää söpöltä valkovuokkojen keskellä, kun olisi ollut paljon kivampaakin tekemistä :D
Nämä ovat metsäkortevauvoja. Metsäkorte on yksi lempikasveistani. Tämä on maanpeitokasvi, mutta ulkomuodoltaan sellainen, että se saa mielikuvitukseni juoksemaan ja pystyn sielunisilmin näkemään pienet menninkäiset ja pikkupeikot juoksemassa varjoisassa metsäkortemetsässä :)

Aina on hyvä hetki kiipeillä ja tasapainoilla!

Meri siintää. 


Sellainen oli se reissu. Tuli iloinen kevätfiilis, kun oli niin vihreää ja vehreää🌱. Valkovuokkomeriä ja sinivuokkomeriä, puhkeamattomia kielomeriä. Hiirenkorvat lehtipuissa. Tästä se lähtee!

5 kommenttia:

 1. Ihastuttavia keväisiä kuvia!

  Olen juuri miettinyt tuota että entä jos tabletista tulisikin jotain reaktiota, haittavaikutusta..Into reagoi suht herkästi, ja yhden punkkiliuoksen antaminen jouduttiin juuri sen takia lopettamaan, kun sain siitä oireita..
  Mutta hyvä että teillä on sujunut hyvin tabletin kanssa ja vaikutus juuri se mikä pitääkin, kun punkkeja paljon esiintyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, se oli vähän jännittävää, se ensimmäisen tabletin antaminen. Nykyisin pidän sitä turvallisena punkkilääkkeenä, kun sitä niin laajasti käytetään ja on jo pitkän ajan dataakin, etten Tihkun kohdalla enää miettinyt (paitsi pentujen ikäsuosituksen tarkistin), mutta toki jos tietää koiran olevan herkkä tai jokin altistava sairaus, niin tilanne on toinen.
   Kivaa, että olet Intollekin sopivan häätöaineen löytänyt niin on kivampi samoilla metsissä 😊. Viheliäisiä nuo punkit!

   Poista
 2. Meilläkin on tänä vuonna ensimmäistä kertaa Bravecto kokeilussa. :) Ei tullut tabletin antamisesta mitään sivuoireita, eikä ole näkynyt punkkeja (ei tosin ennen lääkkeen antoakaan kuin yksi satunnainen ohikulkija. :D ) Ronin vatsaa pelkäsin, mutta nyt kun sille on joutunut jos jonkinlaisia troppeja antamaan erinäisten kapitapausten johdosta, eikä niistäkään lääkkeistä ole mitään sivuoireita tullut, niin uskalsin kokeilla tätäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että Bravectonkin kokeilu on teillä sujunut kommelluksitta. Tai ehkä paremminkin voisi tässä sanoa, että ikävyyksittä.
   Olen nykyisin itse varsin vakuuttunut sen turvallisuudesta terveelle koiralle, vaikka muunlaisiakin kirjoituksia näkee, kun tietää miten laajaa sen käyttö on ja miten vähän siitä raportoidaan ongelmia. Harmillisesti on sen verran eroavaisuuksia ihmisen ja koiran elimistössä, niin ettei Bravectoa voi itse nielaista, ihmistablettia vielä odotellen 😀.

   Poista
 3. Suurin miinus tänne rannikolle muuttamisessa on kyllä punkit, en meinaa millään tottua niiden määrään. :(

  VastaaPoista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku