maanantai 16. toukokuuta 2022

Tihku paimennuksen alkeiskurssilla

Tihkun kanssa kävimme neljän kerran kurssilla oppimassa lammaspaimennuksen alkeita. Se olikin hyvä päätös, sillä kurssilla tuli harjoiteltua asioita järkevässä järjestyksessä ja kurssi auttoi erityisesti itseäni järjestämään palikoita päässäni.

Kurssilla ei juuri ole tullut kuvia otettua, pari kuvaa vasta sitten kun Tihku oli jo autossa tai vuoron jälkeen pellolla. Itse treenin aikana ajatukset olivat 100%:sti tekemisessä.

Kurssi käytiin Koirataidolla Hilskan tilalla ja kurssikerrat olivat hyvä yhdistelmä teoriaa ja käytäntöä. 
Kurssin teemoina olivat lauman kuljettaminen ja samalla opeteltiin tunnistamaan lauman tärkeitä pisteitä, kuten pakopiste ja vetopiste, ja missä kohtaa koiran olisi oltava, jotta lauma pysähtyy tai kulkee eteenpäin tai kääntyy. 

Lisäksi harjoiteltiin ymmärtämään lauman tasapainopistettä ja opetettiin koiraakin siihen hakeutumaan. Tai siis sehän on paimenkoiralla usein vaistonvaraista ja niin oli Tihkullakin, tasapainottaminen tulee Tihkulta itsestään. Lampaat olivat tässä harjoituksessa aitauksessa ja harjoittelimme kiertämään lampaita, pysähdyimme ja katsoimme hakeutuuko koira tasapainottamaan tai katkaisemaan vetoa kohti vetopistettä.

Koiraa ohjattiin olemaan kuulolla ja tekemään työtä ihmiselle eikä "itselleen". Harjoiteltiin tärkeitä taitoja, kuten lampaista luopumista (tämä tietysti vasta sitten kun koira oli jo syttynyt paimennukseen) tehtävän päättyessä, tai koiran käskyttämistä lampaista kauemmas, sekä suunnan vaihtoja laumankierrossa. Opeteltiin myös käyttämään paimennuskeppiä.

Teemat toistuivat eri kerroilla, mutta olosuhteet vaihtuivat. Alussa lampaat olivat pienaitauksessa tai koirat kiinni liinassa, mutta jatkokerroilla oltiin jo koirat irti lampaiden seassa. 

Tihkulla on selvästi taipumuksia paimenkäytöksiin, se näkyi tälläkin kurssilla selvästi. Olin hänestä oikein ylpeä, ja itsellenikin tuli niitä kuuluisia oivalluksia.  Ehkä suurin ilonaihe minulle on ollut nähdä, miten Tihku on oppinut lampaiden äärellä malttamaan itsensä ja jollain tasolla ymmärtämään, ettei homma ole yksilösuoritus vaan meidän kahden yhteistyötä, ja lisäksi hän on ollut hienosti kuulolla. Se on iso muutos esimerkiksi viime kesän paimennuskäynteihin, jolloin oli kyllä kiinnostusta ja hinkua, mutta korvat ja etenkin kaivattu jarru usein puuttuivat.

Tämä kuva on otettu viimesen kurssikerran lopuksi laitumella monta kokemusta rikkaampana. Tihku on kuvassa kovin pätevän näköinen :D


Sen verran taas tästä paimennushommasta innostuin, että varasin samaan paikkaan tunnin ensi viikolle. Lisäksi pääsemme pari kertaa tässä alkukesästä täällä kotikylässä paimennusta harrastavan ystäväni pelloille kun heidän kesälampaansa saapuvat - ihanaa, että on tällainenkin mahdollisuus!

Aina välillä päätän, että paimennusta en ala varsinaisesti harrastaa. Se on vaikeaa, aikaavievää ja kallistakin. Mutta jonkinlainen into minulla on tähän nyt syttynyt. Katsotaan mihin se kantaa, päätöksiä ei onneksi tarvitse tehdä suuntaan eikä toiseen, vaan mennään fiilispohjalta - se on hyvä mittari moneen asiaan!


1 kommentti:

  1. Kiva, että olette päässet Tihkun kanssa paimentelemaan. :) Minulla on vähän samanlaisia ajatuksia, laji on hyvin koukuttava, kun huomaa, miten koira nauttii ja osaa, mutta sitä melkein pitäisi treenata säännöllisesti, jotta edistyy, ja se taas tosiaan tyhjää kukkaroa tehokkaasti ja nyt kun polttoaineen hinnat ovat niin korkeat, meillä myös pitkä matka nostaa hintaa vielä ihan liikaa.

    VastaaPoista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku