sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Eka Rallytoko- tunti takana

Selvisimme hengissä. Nimittäin ekasta Rally-toko -tunnistamme ikinä. Se ei ollut ihan alusta asti varmaa sillä osallistumme suoraan jatkokurssille koska alokaskurssit olivat täynnä! Wiimalla ei tietenkään päätä kylmännyt mutta Emäntäisellä sitäkin enemmän :D
Mutta paikan päällä osoittautui että kurssilla oli muutama muukin koirakko, joka harjoitteli Rally-tokoa nyt eka kertaa taikka edellisestä kerrasta on paljon aikaa. Niinpä tämä eka tuntimme käytettiin perusliikkeiden opetteluun.
Siis. Sen lisäksi että koiralla pitää olla hallussa
A) Sivu (istuu vasemmalla sivulla ja saapuu sinne etukautta kiertäen; tämän Wiima osaa vallan mainiosti - hakeutuu Sivulle usein pyytämättäkin) , niin nyt pitäisi moinen
B) asento opetella myös Oikealle sivulle. Koiran pitää myös
C) käskystä/käsimerkistä osata vaihtaa puolta vasemmalta Sivulta oikealle sivulle (mietin miksi alan kutsumaan tätä paikkaa Oikealla sivulla - ehkä "Viereen"..) ja vaihto pitää osata sekä minun edestäni kulkien että myös takakautta. Lisäksi Sivulla istuessaan koiran pitää
D) käskystä/käsimerkistä osata nousta Seisomaan liikkumatta kuitenkaan eteen- tai sivulle päin muuta kuin sen mikä anatomisesti on välttämätöntä.
E) Paikkaan Sivu liittyy myös ns Saksalainen käännös, jossa itse käännyn jyrkästi vasempaan ja koira kiertää minut ympäri päästäkseen taas vasemmalle Sivulle.
F) Sen pitää myös oppia uusi paikka istua, nimittäin ihan lähellä edessäni sekä ihan suoraan - pylly ei saa osoittaa koillista eikä kaakkoa vaan suoraan minusta poispäin. En tiedä onko tälläkin asennolla jokin nimitys.. sekä
G) osata seurata minua edellä mainitussa istumasijainnissa^ kun peruutan, ihan lähellä; Wiiman tassun kärjet kiinni minun tassunkärjissäni.
H) Koiran pitää myös osata malttaa 1) istua, 2) maata ja 3) seistä käskystä paikallaan, kun itse kierrän koiran ympäri.
Ja juuri nyt en muista että käytiinkö kurssilla läpi myös muita liikkeitä, mutta kaipa ne palautuvat mieleen, kunhan palaset alkavat loksahdella kohdalleen ennen seuraavia treenejä viikon päästä.

Kotiläksyä tuli siis aika lailla - kääk! Ennen kurssia meillä oli Wiiman kanssa - kuten yllä kerrottu - osaamisrekisterissä tuo Sivu (vasen, yllä A), mutta puolenvaihdot ja Saksalainen käännös (B, C & E, erityisesti E) olivat aika hankalia. Ja, kuten aina, ongelma ei tietenkään ollut koirassa - Wimpsis kyllä työskenteli innokkaasti - vaan ongelma oli minussa, kun en millään oppinut koordinoimaan askeleitani, käsiäni ja käännöksiäni niin kuin kuuluu. Makupala oli aina väärässä kädessä, ohjasin koiran väärältä puolelta ympäri päätyen väärälle puolelle ja ketteryyteni oli muutenkin elefantin luokkaa. Huomasin oman taitamattomuuteni näkyvän myös Wiimassa, siitä tuli välillä vähän epävarma ja alkoi nuuskia lattiaa, koska minä huitelin mennä miten sattui ja meni liian vaikeaksi sille ymmärtää mitä halusin. Mutta sitten helpotettiin asioita, niin sujui paremmin ja pääsimmehän kyllä vähän kärryille ainakin siitä mitä meidän nyt pitäisi oppia ja kotona on siis harjoiteltava ahkerasti.

Kohtaa D harjoitellessamme oli haastetta saada Wiiman pylly irti maasta, sillä olen opettanut sen niin että Sivulla aina Istutaan kunnes lähdetään liikkeelle. Kun Wiimalle sitten kädellä näytin että halusinkin sen nyt seisovan ja kun se nousi seisomaan, niin Fiu samaan aikaan askelsi typykkä heti loittonevia sivuttaisaskelia takajaloillaan ja niinpä se päätyi heti väärään asentoon. Tässä meillä on tekemistä ennen seuraavaa sunnuntaita.

Kohdat F ja G eli istua edessäni ja seurata minua samassa paikassa sujuivat aika hyvin. Tätä olen joskus harrastanut lenkillä ollessamme leikkinä. Ehkä minun olisi hiottava vielä sitä paikkaa, että se istahtaisi vielä lähemmäs minua. Tai ainakin pidettävä huoli ettei se ala jäämään kauemmas. Mutta tämän osalta voin olla rauhallisin mielin.

Ja viimeiseksi kohta H. Ihan jees. Wiima istuu paikallaan kuin tatti vaikka kierrän sen ympäri jos olen komentanut sen Paikka:lleen. Sen pää kyllä kääntyy ja se seuraa kulkuani, mutta vain päällään. Makuuasennossakin se pysyy, mutta vaihtaa kankkua kesken kaiken nähdäkseen minut koko ajan (luvallista R-toko säännöissä?? paitsi ei kai se meillä harrastelijoilla niin tarkkaa, vielä ainakaan :) ).
Seisomisasento sen sijaan - siinä meillä on taas haastetta. Seisomispyyntö on sille ihan uutta, yleensä kun pyydän sen olemaan paikallaan, pyydän sitä istumaan tai makaamaan, niinpä sen korvien väliin ei nyt mene millään, että Emäntäinen onkin saanut päähänsä että nyt sitten pitäisikin jäädä seisomaan! Joten tätä meidän on vähän tulevalla viikolla harjoiteltava :)
Seisomisharjoitukset ovat muutenkin ihan paikallaan nyt sillä suunnittelin vieväni Wiiman alkaneena vuonna yhteen tai muutamaan match showhun ja ehkä jopa näyttelyyn. Ja nyt se on jo niin iso, että seisominen pitäisi olla hanskassa.

Kaikenlaista oppimista ja "hiomista" siis meillä edessä, mutta ilon kautta mennään, sillä emme ole ainakaan näillä näkymin lähdössä kisaamaan tms, kunhan omaksi iloksemme vain jotain yhdessä touhuamme ja kaupan päälliseseksi opimme siinä uusia juttuja molemmat :D

Kivaa oli Rally-tokon ekalla tunnilla ja kiva ryhmäkin. Oli muuten toinen lapinkoirakin, täytyy ensi kerralla tiedustella kuka hän virallisemmin oli. Viikon päästä uudelleen :)6 kommenttia:

 1. Huh, johan onkin opettelemista! Mutta ei voi ainakaan väittää, etteikö riittäisi halu tuohon hommaan, kun heti tosiaan jatkokurssille menitte, vaikkakin eri syystä. Tsemppiä!

  Meilläkin pitäisi ihan tuota perusseisontaa harjoitella, se on ihan totaalisesti jäänyt. En oikein meinaa edes keksiä, miten sen opetan, pitänee itse opiskella Youtubesta se ensin. :)

  VastaaPoista
 2. No voi hyvät hyssykät sentään, mitä taitoja opetellaan. Tuohan on jo Yliopistotasoa! Siinäpä on mukavaa puuhaa ja aivojumppaa, sitähän sinä viisaana koirana tarvitsetkin - ei tule tylsää sinulle eikä emännällesi. Tsemppiä ja onnea vaan tuleviinkin harjoituksiin toivoo harras ihailijasi Annu.

  VastaaPoista
 3. Jenna; heh juu, opettelemista tuli, roppakaupalla voisi sanoa :) Mutta se on hauskaa ja etenemme pikkuhiljaa. Lenkkeihin saa vähän lisäpontta kun matkanvarrella vähän harjoitellaan ja se on Wiiman mielestä kivaa.
  Nyt jo sujuu oikealle sivulle tulo välttävästi :)

  Annuli; vai yliopistotasoa :D Eipä ole Emäntäinen yliopistoon saanut aikaiseksi mennäkään, joten olihan se jonkun järjestettävä :)
  Totta puhuen tuossapa se pähkinänkuoressa varmaan onkin että juuri puuhastelun ja aivojumpan vuoksi tämä on kivaa. Sitä paitsi arvelen, näin meidän kesken, että ilman tämmöisiä oppitunteja aika ajoin emäntä unohtuisi pian möllöttämään ja taantuisi pelkäksi hihnankannattelijaksi :)
  Terkut kissimirreille!

  VastaaPoista
 4. Oij ni är väldigt aktiva, skulle villa ha mera energi, men efter jobbet är man så trött att det bara blir det bara vardagliga sysslor gjorda på v-slutena blir det mera aktivitet.

  VastaaPoista
 5. Nou nou Iika! Inte så aktiv alls än som det kanske låter när man läser texten ovan - att vara trött efter jobbet är väldigt bekant för mig, tyvärr :)
  Kursen vi deltar är på en söndag så då är man ju pigg(are) - och träningarna tilt dessa nya juttun det gör vi delvis hemma förstås men ganska ofta ute när vi promenerar. Det sparar tid och gör promenaderna mera roliga för Wiima. Så alla vinner :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok. Desku vara intressant o lära nogåt nytt:)

   Poista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku