lauantai 2. helmikuuta 2013

Lenkin varrelta

Jokaisella ihmisellä pitäisi olla oma karvakorva-personal trainer. Tänäänkin vedettiin melkein parin tunnin lenkki, mukavassa talvisäässä. Aurinko ei paistellut, mutta keli oli toisella tapaa mukava; puissa valkoinen kuura, pieni usvantuntu leijui ilmassa ja muutama pakkasaste.
Vaikka toki ulkoilin ja lenkkeilin myös ennen Wiiman tuloa, niin ulkoilun määrä on kyllä - uskaltaisinko heittää arvion - triplaantunut. Koiran kanssa lenkkeily on myös kauhean kivaa; lenkin ohessa voi kuin ohimennen kerrata taitoja sekä opetella uusia taitoja, ja jutella asioista maan ja taivaan väliltä, ja välillä vain kulkea rinta rinnan reippailusta nauttien.

Toisten koirien ohitus on aika hyvällä mallilla - yleensä - nykyisin. Wiima pysyy sivullani kun ohitamme, mutta neiti kyllä ottaa ohittaessaan viehkoja tanssi- ja hyppelyaskeleita - eli kaukana välinpitämättömästä ollaan vielä :) Tämän päivän lenkillä taisimme ohittaa ehkä neljä koiraa, mahdollisesti viisi. Kaikilla kerroilla ohitus sujui varsin mallikkaasti paitsi yhdellä kertaa, en tiedä oliko vastaantulevassa hauvassa jotain erityisen kiinnostavaa neitimme mielestä, tai sitten tein itse jotain pöllöä. Mutta sillä kerralla Wimpsahdus syöksähtikin äkkiyllättäin sivultani etukautta kohti toista koiraa. Hihna pysäytti kulun, joten mitään happeninkiä ei kuitenkaan syntynyt, mutta tämmöisistä tilanteista sen huomaa ettei koira ole mikään kone, vaan elävä olento, joka tekee joskus niin ja joskus näin, yleensä onneksi kuitenkin oikein päin :)
Ja kyllä se ohittamisen taitokin siitä vakiintuu, kun sitä joka kerralla hiotaan.

Muuten typykkä pitää hihnalenkillä aika mukavasti kontaktia taluttajaansa, siis luo minuun silmäyksiä aika ajoin ja on mukana heti suuntaa vaihtaessani. En ole vaatinut sitä kulkemaan koko ajan sivullani, vaan Wiima saapi haistella ja ihmetellä mitä mieleen juolahtaa, mutta hihna ei saisi kovasti kiristyä eikä ihan joka tolpan juureen pysähdellä haistelemaan (vaikka Wiimaa kyllä haluttaisi).
Wiima osaa myös pyytää lupaa; jos se vaikka huomaa kivan oksan maassa joka olisi kiva ottaa suuhun jos vaan yltäisi, niin sen sijaan että ryhtyisi kiskomaan kohti oksaa, se kääntyykin kohti taluttajaansa ja killittää silmiin odottaen maagisia sanoja Ole Hyvä! :)
Yksi paikka, missä Wiima kuitenkin kiskoo hihnaa ja sillä on kova kiire edetä, on koirakoulu, jossa käymme. Kun saavumme pihaan, on Wiimalla ihan kauhea kiire hallin sisälle. En ole siihen oikeastaan vielä puuttunut, kun sehän vain kertoo siitä että innokas oppilas on saapunut paikalle :D

Seuraavat kuvat tuli napattua tänään lenkin varrella. Vähän Wiima Wimpulaa ja kotikylääkin:
Tässä kuvassa yllä Wiima näyttää hieman takakorkealta? Vai? Arvelen tosin että se saattaa osittain johtua siitä kun se on kääntyneenä minuun päin, koska alemmassa kuvassa eroa ei ole niin paljon:
Takakorkeudella tai muilla ulkoisilla seikoilla ei tosin ole mitään merkitystä, kun Wiimasta ei kaavaillakaan mitään näyttelykoiraa. Kunhan tässä vaan pohdiskelen. Ja huhtikuussahan viimeistään kuulemme asiantuntijalausunnon osallistuessamme paimensukuisen lapinkoiran katselmukseen.

Paraisten läpi kulkeva Kirkkosalmi on jäässäKaksi komeaa saksanpaimenkoiraa lenkillä fillarin kyljessä. 
Ja eikö ole ihania nuo puut valkoisiksi kuuraantuneine oksineen?

Paraisten selkä jään peittämänä ja saari nimeltä Tjuven (eli varas, rosvo, muistan joskus kuulleeni jonkin salakuljetustarinan, johon nimi perustuisi).
Jäillä näkyy kävelijöitä, pieninä mustina pisteinä saaren molemmin puolin. Itse seison tukevasti maan kamaralla.

Merenrannalla venelaiturit tyhjillään. Jää kantaa nyt, mutta itse en oikein tykkää kulkea jäällä, jonkin sortin kammo. Joskus tosin silti kuljen, mutten tänään.Ja yllä olevia rantakuvia kuvatessani oli Wiima-rassulla karu kohtalo, se kytkettiin tolppaan:


5 kommenttia:

 1. Voi että mie tykkään Wiiman pään mallista/ilmeestä ja rakenteesta! Takakorkeudesta en uskalla varmaksi sanoa, kun en mikään asiantuntija ole rakenteiden arvioinnissa, mutta väittäisin, ettei kovin pahasti ainakaan ole, ja voi ihan hyvin liittyä tuohon ikään ja tasoittua ajan myötä. Liekö myös takamuksen päällä olevat karvat hämäävät. Miun Niu on takakorkea (alle vuosikkaana oli tosi selvästikin), mutta ei menoa haittannut. :)

  VastaaPoista
 2. Miekin vasta opettelen katsomaan rakennetta, mutta hieman takakorkealta Wiima vaikuttaisi. Tosin se seisoo noissa kuvissa takajalat hieman alla (kinner pitäisi olla kohtisuorassa maata kohti), mikä voi johtua lantiosta tai sitten Wiima on vain jäänyt seisomaan noin. :) Koitapa joskus ottaa kuva, jossa kinner on kohtisuorassa maata kohti, vaikuttaisiko se selkälinjaan.
  Jos koiran rakenne ja liikunta kiinnostaa, niin suosittelen lämpimästi lukemaan ell Riitta Ahon kirjoittaman kirjan "Tavoitteena terverakenteinen koira". :) Vaikkei näyttelyistä olisi kiinnostunut, niin on hyvä tiedostaa millainen on terve rakenne ja milloin voi syntyä ongelmia. Wiima näyttäisi aika tasapainoiselta tyypiltä ja se vielä kehittyykin, kun taas miun Saivalla on polviongelma, minkä näkee kun osaa katsoa. Polvet aiheuttavat välillä jumeja selkään, mutta kun asian tiedostan, niin tiedänpä hieroa sen kerran kuussa. Ihan esimerkkinä siitä, että yksi asia voi johtaa toiseen. :)

  Tulipa tekstiä! Mutta miuta kiinnostaa rakenneasiat.. ;) Tässä vielä yksi linkki nettisivulle, jolta tosin valitettavasvti puuttuu havainnollistavat kuvat: http://poltsi.fi/Liisa/artikkelit/rakenne.html

  VastaaPoista
 3. Niin ja teille on tunnustus Saivan blogissa. :)

  VastaaPoista
 4. Hei! Kiitos mukavista ja hyvistä kommenteista molemmille! Toivoinkin kokeneempien kommentteja rakennekuvasta, ja niitä sain :)
  Kitos myös linkki- ja kirjavinkeistä. Pistän korvan taa, tuoreena koiranomistajana nämä asiat ovat alkaneet kiinnostaa.
  Vielä ei meikäläisellä oikein ole taitoa nähdä koiran rakennetta turkin alta, eikä aina edes tietoa siitä miten asioiden pitäisi olla. Lähtökohtani koiran rakenteessa on juuri tuo minkä Windy mainitsit, eli virheasennot voivat tuottaa ongelmia muualle kehoon.

  Niin, Wimppulihan on vielä pentu, eli 9 kk nyt ja kroppa varmasti muuttuu ja kehittyy vielä. Mukava kuulla Elina, että teilläkin oli näin asiat mennyt ja etenkin se, ettei takakorkeus ollut muita ongelmia eskaloinut.

  En osannut kiinnittää huomiota tuohon jalkojen sijaintiin ja asentoon. Nyt kun tässä aamupäivän olen Wiimaa tarkkaillut, niin minusta näyttää, että tuo kuvissa näkyvä asento on sille tyypillinen, eli jalat jäävät alle. Saapi nähdä tuleeko tuohonkin koiran vielä kehittyessä muutosta.

  Wiiman emäntäkään ei ole mikään missi, niin ei tarvitse koirankaan olla :) Pääasia että se voi elää elämänsä terveenä ja liikkumisesta nauttien sekä hoitaa täydellä sydämellä perheen rakkauspakkaus-tehtäviään :)

  VastaaPoista
 5. Nimenomaan, pääasia että koira elää terveenä hyvän ja pitkän elämän. :) Eihän kukaan meistä ole täydellinen, eikä pidäkään olla!

  VastaaPoista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku