lauantai 7. joulukuuta 2013

Leiki & Pelaa -kurssilla

Oltiin Wiiman kanssa vähän erilaisella kurssilla 6.12.2013. Kurssi, jonka aiheena oli leikkimisen opettelu :) Eikös kuulostakin hauskalta? Kurssi oli Lounais-Suomen paimensukuisten lapinkoirien aluekerhon järjestämä ja kouluttajana oli Jirka Vierimaa, jonka vakio-ohjelmistoon kurssi kuuluu.

Leikkiminen vahvistaa koiran ja ihmisen välistä yhteyttä, leikin avulla koira oppii nopeasti ja leikki on koiralle hyvä palkinto hyvin tehdystä työstä. Leikki on hauskanpitoa ja sosiaaliselle eläimelle kuten koiralle (ja ihmiselle) hyvin tärkeä taito.

Kurssipäivän pääteemana oli hallittu leikki, sillä ihan kaikenlainen leikki ei välttämättä palvele koulutustarkoituksia (esimerkiksi koiran omiessa lelun) ja leikkiminen on kivampaa kun se on yhteistä (koira pyrkii leikkimään ohjaajan kanssa eikä yksinään).

Ilmoittauduin Wiiman kanssa kurssille, koska leikkimisaiheinen kurssi kuulosti tosi kivalta, sekä myös koska mulla on pieni propleemi Wiiman kanssa leikkimiseen liittyen. Wiima nimittäin tykkää kovasti leikkimisestä ja se onkin treenatessa oikein hyvä palkka. Käytän yleensä retuutuslelua, joka toimiikin ihan hyvin. Mutta Wiima pitäisi myös palloista ja niiden perän syöksymisestä, mutta niissä on se ongelma, että saatuaan pallon haltuunsa alkaa Wiima rallatella sen kanssa itsekseen eikä hakeudu luokseni. Joten treenatessa ei kuulosta oikein kivalta, treenaaminenhan loppuu sitten siihen.

Kurssi pidettiin Ruissalon kansanpuistossa pelto-/parkkipaikka-alueella. Keskustelimme paljon leikin merkityksestä koirankoulutuksessa ja tajusin miten itsestäänselvänä olin erehtynyt leikkiä pitämään. Jotenkin olin taipunut ajattelemaan, ettei sitä tarvitse harjoitella, vaan että "kyllähän jokainen nyt leikkiä osaa".
Mutta vain harjoittelemalla leikkimistä koiran kanssa voin kuljettaa leikkimistä sellaiseen suuntaan, että se palvelisi koulutusajatustani. Päivänselvää kun sitä ajattelee näin jälkikäteen.

Aloitimme harjoituksella, jossa koiran ottaessa kontaktia, lähdimme juoksemaan 'karkuun' ja koiran saavuttaessa ja ottaessa taas kontaktia, koiralle palkka suuhun - tässä vaiheessa vielä nami. Sitten kehitimme tehtävää vielä niin, että kontaktista lähdimme juoksemaan poispäin, koiran saadessa kiinni ja ottaessa kontaktia työnsimmekin koiraa leikkisästi poispäin ja juoksimme vielä pois. Tämän jälkeen koiran saavuttaessa koira palkittiin namilla joko suoraan suuhun tai heittämällä palkan suoraan eteenpäin maahan. Koiran otettua namin jälkeen uudelleen kontaktia, lähti harjoitus taas käyntiin. Ja Wiima oli innolla mukana! :)

Harjoitusten välissä oli tarkoitus opetella rauhoittumista. Eli harjoitus keskeytettiin välillä ja tällöin koiralle viestittiin hitain ja rauhallisin liikkein ja äänenpainoin, että nyt on tarkoitus rauhoittua ja pitää paussia. Ekat rauhoituskerrat aiheuttivat vähän piippailua ja vinkumista, mutta ei paljon ja rauhoittuminen helpottui kerta kerralta. Wiimalla on ollut tuollaiset odottelutilanteet vähän vaikeita; aiheuttaneet vinkumista ja liikkeellelähdön yrityksiä, mutta asia on helpottanut, kun olen ottanut mukaan käskysanan "Tässä ollaan". Käsky on ilmeisesti auttanut Wiimaa ymmärtämään, että on tarkoitus olla paikallaan, eikä vinkuminenkaan auta.

Edellisten nameilla tehtyjen harjoitusten jälkeen toistimme taas harjoituksen mutta nyt lelulla. Kurssin puuhanainen Tytti Salonen oli virkanut meille hienot patukkalelut! Kontaktista ohjaajan piti taas lähteä juoksemaan koirasta poispäin, koiran seuratessa ja tullessa kontaktiin palkaksi heitettiin lelu. Jolloin oli taas itse juostava poispäin ja koiran oli tarkoitus poimia lelu suuhunsa ja juosta ohjaajan perään.
Meillä onnistui tämä leikkivaihe ehkä pari kertaa, joista eka kerralla Wiima jäi toviksi haistelemaan lelua ennen kuin ryntäsi perääni. Mutta kolmannella kerralla Wiima kyllä syöksyi lelun perään, mutta ei poiminut sitä enää suuhunsa vaan palasi ilman lelua luokseni.
Tällä treenikerralla (siis ylipäätään koko päivänä) namipalkka toimi lelua paremmin, vaikka yleensä Wiima innostuu leluista ja leikistä kovasti. Luulen että se oli vähän hämmennyksissään kaikesta, paljon koiria samalla kentällä ja emäntä vaan heittelee lelua heittämästä päästyäänkin. Lisäksi leikkiminen on kuulemma koiralle hyvin väsyttävää, lyhempikin leikki vastaa ajaltaan pitempää lenkkiä.

Mutta treenin ansiosta tajuan että ei tarvitse 'alistua' ajattelemaan, ettei Wiiman kanssa voi leikkiä palloleikkejä koska se omii lelun, minun on vain harjoiteltava asiaa lisää. Ja onnistuuhan se toisinaan kuitenkin, nimittäin omalla pihalla kun potkaisen sille pallon, kiikuttaa pimu sen minulle uudelleen heitettäväksi.
Treenikentällä näin ei silti jostain syystä tapahdu vaan jos tyllerö tuolloin saa lelun haltuunsa, niin lähes poikkeuksetta se vetää pienet hepulit ympäri kenttää lelu suussaan eikä palaa hallintaan silloin kun toivoisin - leikin suunta ei ole siis minuun päin kuten pitäisi vaan poispäin.
Mutta Wiimapa ei tiedä vielä että tähän tulee muutos, sillä yhteisleikkiharjoitukset ovat alkamassa!! =)
  • Miten lukijoilla toimii palkaksi heitetty lelupalkkaus? Ja jos se toimii, miten siihen on päästy - onko se tullut luontevasti vai edellyttänyt harjoittelua?

Keli oli kovin märkä ja sateinen ja uhkasi tulla vilu, mutta meillä oli mukava ja iloinen tunnelma ja säänkestävät koirat, niin siitäkin selvittiin. Niin ja kuuman glögin voimalla myös :)

Paljon ei tullut kuvattua, kun piti ehtiä leikkimään, mutta vähän kuitenkin:

 ^ treenin suunnittelua, koirat autoissa

^ glögipöytä muinekin herkkuineen ... mmmm.. =)

^ leikkijöinä Minja-lapinkoira ja taustalla Nesla-porokoira

 ^ Pikkuinen vauveli Lili (Puurattaren Taika-Taru) piipahti paikalla turistina

^ Taukoa pitävästä Patesta on tullut komea poika (Puurattaren Elmon Onni). 

^ ja Wiima-rassukan osana on aina kököttää kytkettynä kun minä kuvaan. 
Mutta sitten mekin jo kiirehdittiin leikkimään muiden kanssa =)


****

Ja tässäpä vielä pari kuvaa tämän illan lenkiltä;

Ensiksi ilouutinen, meille on tullut lunta! :) Tosin nimeksi vasta, mutta maa on ainakin valkoinen:


..ja toinen kuva joulua kovasti odottelevasta Wiima -tontusta
näyteikkunaostoksilla :)

5 kommenttia:

  1. Mielenkiinnolla odotan lisää raportointia tästä teidän leikkimisopettelusta. Saivalla käytän tuota palloa nimenomaan loppuun palkkana, koska se ei palloa tuo takaisin vaan rallattelee se suussa pitkin kenttää. Tulee kyllä kutsusta, mutta tiputtaa pallon suustaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heipparallaa! Juu, perästä kuuluu :) En ole loppuvuoden kiireiden takia kovasti ehtinyt panostaa tähän erityisemmin vielä, mutta tuota eka harjoitusta (^ tekstissä) eli minuun päin suuntautuvaa liikettä namipalkalla kylläkin usein ihan lenkin varrella.
      Raportoin jos ja kun edistymistä pallonkin kera tapahtuu =) Hyvää joulua!

      Poista
  2. Oletko kokeillut useamman, samanlaisen pallon kanssa siten, että kun heität pallon ja Wiima menee sitä hakemaan, sen tullessa vähänkin sinuun päin heität ohitsesi toiseen suuntaan toisen pallon ja Wiima lähtisi sen perään ja samalla juoksisi ihan ohitsesi. Ja taas, kun sillä toisella pallolla ja tulee sinuun päin, heität vastakkaiseen suuntaan taas pallon jne.? Näin palloilustakin muodostuisi yhteinen leikki, sinulta saa kohti tullessa aina uuden. Ja jos ruoka menee leluista yli, niin kun haluaa lopettaa palloleikin, vaihtaa namiin ja pystyy jatkamaan treenaamista?

    Ei meilläkään koirat nauti siitä, että ne joutuisivat tuoda palloa minulle takaisin heittämistä varten, niin kuin jotkut koirat tekevät, se ei vain ole kaikkien juttu. Kyllä ne tulevat pallon kanssa takaisin, jos pyydän tulemaan, mutta pallohan on vähän sellainen yksinleikkilelu. Narupallo meillä on sitten sitä varten, jos haluan palkata pallolla, mutta silti osallistua itse aktiivisesti leikkiin. Lumes ja Mesta tykkäävät molemmat vetoleikeistäkin, Mesta varsinkin oikein nauttii haastamisesta, mutta molemmista on kaikkein hauskin leluleikki se, että koira juoksee lelu suussa edellä pakoon ja minä juoksen perässä yrittäen ottaa kiinni (ja Mestalle pitää vielä karjua samalla rumasti, se on siitä vielä hauskempaa). Tuota takaa-ajoa meillä käytetään viimeisenä leikkinä ja pysähtyessäni ja kyykistyessäni koirat tulevat lelun kanssa luokseni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervehdys! Ja kiitos vinkistä! En ole kokeillut useammalla pallolla. En itse asiassa ole paljon tuota pallopalkkaa sitten käyttänyt, kun se kerran meille ei ole sopinut ja sitten olen ikään kuin jättänyt asian siihen. Mutta tuo kaksi palloa-juttu voisikin olla hyvä ajatus, siinä toinen pallo toimisi houkuttimena. Kylläpä kannattaa aina avata suunsa :)

      Luulen kylläkin että Wiima kuuluu tuohon samaan sakkiin ettei pallon tuominen uudelleen heittoa varten ole mikään palkkio. Tai toisinaan pihaleikeissä se kyllä tuntuu olevan, tiettyyn pisteeseen asti. Mutta treenikentällä luulen, että siinä virtaa niin paljon pidäteltyä energiaa, että sitten kun typykkä saa pallon, niin sillä kilahtaa :) Saattaa liittyä nuoreen ikäänkin.

      Vetoleikkejä ollaan mekin sitten pääasiassa käytetty ja se kyllä toimiikin erinomaisesti palkkana. Mutta katsotaan mihin päästään palloleikkien harjoittelussa :)

      Niin ja ps: meillä on aika samat leikit, sillä myös mulla on tapana välillä juosta pelottavasti karjuen Wiiman perässä kädet liihottaen ja se on Wiimasta ihan kauhean hauskaa. Ja asentoni & ääneni muutoksesta se tajuaa leikin loppuneen.

      Hyvää joulua sinulle ja perheellesi, karvakorvia unohtamatta! :)

      Poista
    2. Kiitos, sitä samaa teille. :)

      Poista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku