tiistai 16. helmikuuta 2021

Silmävaivoja ja allergiadiagnoosi

Wiima-ressun silmävaivat jatkuvat, mutta nyt vihdoin oireelle on löytynyt syy! Wiimalla on aina ollut oireettomat silmät eikä mitään muitakaan allergia- tai atopiaoireita koko kahdeksana elinvuotenaan, mutta alkusyksystä -20 hänen silmät alkoivat vuotaa - ensin vasen ja sitten jonkin ajan kuluessa molemmat. Silmän vuoto sinänsä on ikävää, mutta tässä tapauksessa silmät myös kutisivat sekä sisäsilmäkulmien iho alkoi mennä rikki. 

Olen kirjoitellut alkuvaiheesta enemmän tässä postauksessa, LINKKI: https://wiimansivu.blogspot.com/2020/12/harmillisia-silmavaivoja-seka-turun.html


Joulukuussa Wiimasta otettiin verikoe mahdollisten herkistymisten selvittämiseksi. Ja niin siinä kävi, että Wiima on kehittänyt itselleen allergian varastopunkeille! Onpa erikoista, että kahdeksan vuotta ehti Wiima elellä oireetonta elämää ja sitten näin kypsässä iässä piti tällainen yliherkkyys kehittyä.

Joulukuussa, kun verikokeet otettiin, Wiima sai jo ennen allergiatestin tuloksia Cytopoint-pistoksen. Se on atopialääke ja helpottikin heti  kutinaan. Mutta silmien sisäkulmien iho oli edelleen rikki ja välillä ihan vereslihalla erilaisista silmätipoista tms huolimatta. Aloin olla jo varsin epätoivoinen.
Tammikuussa tuli sitten testien positiivinen tulos ja lääkäri (silmälääkäri) suositteli vahvasti siedätyshoidon aloittamista.

Koirien siedätyshoito on loppuelämän hoito, päinvastoin kuin ihmisillä. Minut on itsenikin siedätetty allergeenille - juurikin koirille 😍😊, niin aihe on hyvin tuttu (meillä ihmisillä hoito muuten kestää kolmisen vuotta ja omat oireeni hävisivät kokonaan).
En oikein osannut lähteä heti suorilta käsin noudattamaan lääkärin ehdotusta Wiiman siedätyksestä, koska ensiksikin - joskus voi verikokeessa näkyä herkistymistä, mutta se ei silti aiheuta oireita. En ollut vakuuttunut, että oire johtuu juuri verikokeessa ilmi tulleesta allergeenista ja siksi pidin vaikeana syöksyä oikopäätä loppuelämän siedätyshoitoon - halusin ensin varmistua, että hoidamme oikeaa asiaa.

Ajattelin myös, että allergian hoidossa voisi olla muitakin vaihtoehtoja, johon lääkäri edelleen painokkaasti totesi, että todella vahvasti suosittaa siedätystä, mutta voisimme antaa toisen Cytopoint-pistoksen ja sitten koirallekin voi antaa Heinixiä. Ja niin minä sitten tammikuussa ryhdyin parasta toivoen antamaan Wiimalle antihistamiini Heinixiä  (1 tabl per 10 kg - Wiima painaa 18 kg, joten 2 tabl per vuorokausi). 
Antihistamiinin syöminen ei kuitenkaan sekään muuttanut statusta ollenkaan, joten olin vähän ymmälläni, että mihin nyt ryhtyisin.

Päätin varata toisen lääkärin, tällä kertaa allergialääkärin ja hänen vastaanotollaan kävimme Wiiman kanssa kuluneella viikolla. Ja onneksi menimme, sillä sain uutta tietoa ja vaihtoehdon siedätyshoidolle!
Korostan, etten mitenkään väheksy siedätyshoitoa - päinvastoin, kun itsekin olen siedätyshoitoon hakeutunut ja saanut siitä huomattavan avun.
Minusta vaan siedätyshoidon aloitus oli vähän hätiköityä kun en ollut vielä vakuuttunut allergeenista ja vielä toisaalta, siedätyksen vasteaika on pitkä, usein jopa vuosi ja Wiima täyttää tänä vuonna yhdeksän - toki hänellä on vielä vuosia edessään, ellei mitään ikävää tapahdu. Allergialääkärin mukaan myös vaste koirilla vaihtelee, eli tulokset ovat epävarmoja, joskin hyviäkin tuloksia tulee.

Allergialääkäri vahvisti, että allergiaoireesta on kyllä kyse, Wiiman herkistymisarvot olivat korkeat. Lääkäri kertoi myös uudesta tablettilääkkeestä, josta hänellä oli hyviä kokemuksia, nimeltään Apoquel. Se on kuulemma vähän kuin Cytopoint, mutta tehokkaampi ja kuitenkin esimerkiksi kortisonia lempeämpi. Apoquel hoitaa kutinaa estäen kutinasignaalin pääsemistä aivoihin, ja lisäksi se hoitaa tulehdusta - silmien alla rikkinäisessä ihossa oli ihonäytteen perusteella hieman tulehduspöpöjä.


Koiran iho kuulemma uusiutuu n. kolmessa viikossa. Nyt syötän Wiimalle Apoquel-tabletteja kolmen viikon ajan (1 tabl per päivä, puolikas aamuin illoin) sekä silmänalusten rikkinäinen iho voidellaan kaksi kertaa vuorokaudessa Canofite Vet -korvatipalla (juu, korvatippaa silmien alle).
(Note to myself: hoito alkoi 15.2.21). Kolmen viikon päästä menemme kontrollikäynnille katsomaan miten hoito on purrut. Silloin varmasti myös keskustelemme, miten tässä olisi edettävä, mutta asia kerrallaan - nyt olisi ensin saatava oireet kuriin.

Allergian varmistuttua, teen tästä tietenkin ilmoitukset Lappalaiskoirien terveyskantaan sekä Paimensukuisen Lapinkoiran seuran terveyskantaan - ja ryhdyn pitämään kaikkia omistamiani peukkuja, että saadaan Wiiman tilanne taas kohenemaan ja hyvät ohjeet jatkoon!

Muuten - aika monessa paikassa lukee, että varastopunkkiallergisten kuivanappulat pitäisi pakastaa. En ymmärtänyt mitä hyötyä siitä voisi olla, kun eihän se pakastaminen mitenkään tuhoa niitä allergiaa aiheuttavia proteiineja, vaikka punkit pakkasessa kuolisivatkin....

... MUTTA, lääkärin kanssa tästä keskustelin ja asia hieman valkeni - jos tätä keinoa alkaa harrastaa, niin pakastaminen pitää siis aloittaa heti kun tuo säkin kotiin, ENNEN kuin säkki avataan. 
Nimittäin ennen avaamista ruokasäkissä on lähtökohtaisesti vain vähän varastopunkkeja, mutta ne alkavat lisääntyä kun säkki on avattuna kotonasi huoneenlämmössä. Pakastaminen estää, ettei tätä tapahdu - punkit eivät näin siis lisäänny. Lääkäri ei todennut, että tämä varsinaisesti olisi ratkaisu, mutta, että siitä voi joissain tapauksissa olla apua.


6 kommenttia:

 1. Olipa kurja juttu, että Wiimalle on tullut allergia! Mutta hyvä tietysti, että silmäoireilulle löytyi syy ja nyt ehkä hoitokin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, seon kyllä varsin ikävä juttu. olin aina iloinnut siitä, ettei Wiiman kiusana noita allergioita ole kun vaikuttavat olevan niin monen koiran riesa. Hieman outoa sekin, että näin myöhään puhkeaa, mutta kaipa kaikki on mahdollista.
   Pääasia kuitenkin, että saataisiin Wimppu kuntoon, kun olen jo monta kertaa ehtinyt vaipua epätoivoon.

   Poista
 2. Moikka! Vieläkö käytätte Apoquellia. Onko auttanut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kyllä vaan käytetään Apoquelia edelleen. Mutta oireiden taituttua ryhdyin jossain kohtaa hakemaan alinta mahdollista annostusta ja kun aluksi Wiimalla oli Apoquel 16 mg, niin nyt matalampi 5,4 mg -pitoisuudella. Sellaisen tabletin hän saa päivittäin, puolikkaan aamulla ja puolikkaan illalla.
   Nappulat pakastan heti käyttöönotossa, ettei punkkikantaa ilmaantuisi. Näillä keinoin on kutina ja silmien vuoto pysynyt pois, Wiima on oireeton, ihanaa!
   Joskus olen tehnyt jotain kokeiluja jättää tabletin kokonaan pois, niin jossain kohtaa vuoto on palannut, mutta kutinaoireeseen asti ei olla enää silloinkaan jouduttu, tai siis vuodon alettua olen palannut lääkitykseen. Mitään sivuoiretta, jonka tietäisin, ei hoidosta ole tullut. Oliko tästä apua :) ?

   Poista
 3. Meillä käytettiin samaa lääkettä vuosia. Oli ainoa mikä auttoi atopiaan ja hillittömään ihokutinaan, Tosin pieni Yorkkimme siirtyi 25.10.22 taivasmatkalle 14½vuoden ikäisenä.
  Meiltä jäi 80kpl 5,4mg. Haluaisitko? Laita viestiä rraty72@gmail,com

  VastaaPoista
 4. HEI! Meidän koira on syönyt Apoquel 16mg joka päivä lähes koo ikänsä 1 tabletti per pvä. Se ei vaan meidän tapauksessa riitä.Lisäksi 4-5 viikon välein tulee myös Cytopoint 30mg ja joka toinen pvä puolikas tabletti kortisoonia Prednison 5mg.Silti kutina jatkuu.Koira syö märkäruokaa.On kokelitu hypoallergeeniset nappulat ilman mitään näkyvää vaikutusta ja toisaalta koira ei pidä niiden mausta.Kaikkea mahdollista lihaa on kokeiltu ja kala,sika sekä nauta tuottaa eniten ongelmia.Ruokavalio onkin koostunut pitkään pelkästään kalkkuna muonalla.Sitä sietää paremmin kuin kanaa..ja ylipäätänsä mitään muutakaan..Ruokavalioon kuuluu myös joskus peruna,koirille tarkoitettu vihannes sekoitepakaste sose.Koiran herkkupaloina toimii kurkku sekä pensasmustikka.Oiret eivät rajoitu pelkästään kutinaan vaan myös tassut ja korvat on kovilla.Korvat saa toistuvasti mustaa mähnää vaikka niitä puhdistetaan useamman kerran viikossa.On ollut korvatähystystä ja sen myötä huuhtelua ja lääkekuureja.Tassut puolestaan eivät kestä yhtään märkää keliä..joten ulkolenkit on pannassa kun sataa,koira kyllä ei edes halua mennä ulos ilman jarruja edes omalle pihalle sateella.Talvella pakkaskelillä ulkoilu sujuu mutta ei lman punoitusta sekään.toki tassut putsataan ja kuivataan aina ulkoilun jälkee hyvin mutt ajoutuu kyllä rasvaamaan niitä sitten pihkaa sisältävällä tassuvoiteella.Suuri apuri on kyllä ollut.
  Eikä siinä vielä kaikki.Lisäksi koiralla on kuivasilmäisyyttä niin joka päivä pitää laittaa Bepanten kosteus tippoja silmiin.Koira on 5 vuotias.Olisihan se mukavaa omistaa terve koira.Mutta minkäs teet.Rahaa kyllä palaa kun vielä nykyhinnat nousee kattoon.Tuollainen Apoquel 16mg paketti jossa 100 tablettia niin kustantaa 210e.
  Lisäkis koira saa kotimaista pellavasiemenäljyä joka tarkoitettu eläimille..sisältää samat rasvahapot kuin lohiöljy jota tässä tapauksessa ei voi käyttää.Se kyllä on hiukan avustanut turkin ja ihon voinnissa.Toki sitten saa lisäksi kureittain joitain vitamiineja ja hivenaineita.
  Aiemmin iho oli jatkuvasti jostain kohtaa haavoilla kun rapsuttelee mutta viime syksynä keksin käyttää sisällä koiralla paitaa jota käytettiin ulkolenkillä ilmojen viiletessä.Ja kas kummaa se suoja ihoa tosi hyvin,kun paita peittää myös mahan ihan kaulasta asti.Koira tykkää paidasta koska se lämmittää mukavasti.Hänellä kun ei ole sellaista perinteistä turkkia jossa aluskarva vaan koiralla on pelkästään lyhyt karvoitus peitteenä.Ja hänellä on aina korvat jäässä sisälläkin..joten paita hoitaa 2 asiaa hyvin.Suojaa ihoa raaputuksilta sekä lämmittää.Yöksi paita otetaan pois kun nukkuuu sängyssä peiton alla :) Ja saa iho tuulettua tietenkin. Kesällä tulee sitten ongelmia kun on lämmintä niin ei voi paitaa pitää...ja koiralla muutenkin raaputtelu hullunee keväällä ja kesällä.Ilmeisesti on siitepöly allergiata.Kun koira on ollut kesällä ulkona niin pyyhin kauttaaltaan koko koiran ostealla rätillä hyvin jotta siitepölyt lähtisi mahd.hyvin pois.Kun ei voi koiraa suihkuunkaan joka päivä laittaa.Enpä osannut kuvitellakaan että koira voi olla allerginen.Kun lapsuudessa meillä oli koiria ja ei niillä mitään ongelmia ollut..söivät yksinomaan ihmisten ruokaa.Samaa kuin koko muu perhe.Eikä silloisilla koirilla tunnettu sanaa laktoosi ongelma..söi josksus jäätelöä, piimää jne. Jopa valkosipuli meni raakana..se yksi koira söi kaikkea mahollista.Ilman mitään ongelmia.Mutta kun sai joskus koiran makkaraa niin vatta oli ihan kuralla ja kaasutteli sellasia pommeja ettei lähellä viittinyt olla :)Mutta nykysin koirat on sairaita kuten ihmiset...onko jalostus mennyt liika pitkälle vai mistä on kysymys. Kiva kun teidän koiralle nuo lääkitykset auttaa.Toivon että mekin saatais nähdä se ilo joskus mutta se on toiveunta..

  VastaaPoista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku