maanantai 30. elokuuta 2021

Katsooko koirasi televisiota?

Tihku 9 kk katsoo television luonto-ohjelmia ūüėÄ. Pari p√§iv√§√§ sitten h√§n seurasi suoraa l√§hetyst√§ SM-agilitykisoista. Kotona asuu my√∂s Wiima 9 v, joka taas on aina viis veisannut televisiolle, tai on saattanut reagoida ohimenev√§sti johonkin television √§√§neen, mutta ei ikin√§ kuvaan. 

Tihku kiinnostui viime viikolla myös seuraamaan yleisurheilukisojen kuulantyöntöä - sitä vaihetta, kun kuvassa oli selkeästi vain kuulantyöntäjä suorituksessaan eikä muuta - kun kuvakulma laajeni, hävisi myös kiinnostus televisioon. Olen ollut havaitsevinani, että Tihku kiinnostuu televisiokuvasta, jos kuvassa selkeästi näkyy koira tai koirannäköinen eläin, hevonenkin tai vastaava. Ihmiset televisiossa eivät Tihkua kiinnosta, muuta kuin poikkeukellisesti, kuten esimerkiksi tuo kuulantyöntäjä - en tiedä, liittyikö tilanteeseen siinä kohtaa myös jokin ääni.

Aluksi ajattelinkin, että Tihku kiinnostuu vain telkun äänistä, mutta olen saanut kummastellen todeta, että myös kuva sellaisenaan kiinnostaa.

Olen tästä hämmästynyt, koska olen joskus lukenut, etteivät koirat näe television kuvaa - että ne näkevät vain värejä ja liikettä, mutta eivät varsinaisesti itse kuva-aihetta. Tätä ajatustani on tukenut se, ettei Wiima katso televisiota. Mutta nyt en tiedä mitä ajatella, kun meillä asuu koira, joka toden totta katsoo televisiota.
Tihku katsoo agilitykisoja


Katsooko sinun koirasi televisiota? Mitenkähän tavallista tai tavatonta televisiota katsova koira on?
Oletko tehnyt huomioita, että kuva kiinnostaa ilman ääntäkin?

Olen miettinyt my√∂s koirieni eroa 

- miksi Tihku kiinnostuu televisiokuvasta, mutta Wiima ei?

Sopiikohan tähän selitykseksi havaintoni siitä, että Wiima tarkastelee maailmaa ensisijaisesti nenällään ja Tihku silmillään? Kun näiden koirien kanssa ulkoilee, niin niiden olemus on aivan erilainen: telkkarinkatsoja-Tihku kulkee pää pystyssä ja katselee ympärilleen, kun taas Wiima kulkee pää alhaalla, nenä maassa ja haistelee.

Wiimalla on ihan toimiva n√§k√∂, mutta hajuaisti on sille t√§rkein, se siis ensisijaisesti k√§ytt√§√§ nen√§√§ns√§ ja vasta sitten turvautuu silmiins√§, jos haistelu ei johda sit√§ eteenp√§in. Tihku taas silm√§ilee ja katselee, ja sitten vasta haistelee. Tihkullakin on kyll√§ oikein toimiva nen√§, testattu etsint√§treeneiss√§ ūüėä.

Voikohan tuo, että toinen on ensisijaisesti "nenäkoira" ja toinen "silmäkoira" olla TV:n katselua selittävä tekijä - "hajukoira" ei kiinnostu, kun hajut ei välity? Vai onko tässä kyse kognitiivisista taidoista? Vai mistä tässä on kyse?

Paljon kysymyksi√§, h√§mm√§stelyj√§ ja pohdintaa, mutta v√§h√§n vastauksia ūüėä. 

Olisi kiva kuulla miten sinun koirasi suhtautuu telkkarikuvaan ja millaisia havaintoja olet tehnyt?
Wiima ja Tihku katsomassa sit√§ parasta telkkaria, luonnon omaa l√§hetyst√§ ūüĆ≥


2 kommenttia:

  1. Savu ei ole erityisen kiinnostunut televisiosta, ellei Avara Luonnossa ole jokun oikein ruualta kuulostava tilanne menossa. Sen sijaan edellinen koirani seurasi hyvin tarkasti kaikkea liikettä televisiossa. Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, onko televisiota seuraavilla koirilla vaikka jokin yhdistävä tekijä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, toi muakin on alkanut kiinnostaa, että kertooko toi telkkarinkatselu koirayksilön piirteistä ylipäätään - siis jotain muutakin kuin, että tyyppi tykkää telkkariohjelmista :)

      Poista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku