maanantai 16. tammikuuta 2023

Miksi Wiima on Wiima ja miksi Tihku on Tihku?

Tarinoita koirannimistä

Instagramin puolella nostettiin esiin koirien nimenantoon liittyviä tarinoita. Tilillä @aussierevo kerrottiin heidän omien koiriensa nimien taustoja ja kyseltiin muiden Instagramin käyttäjien koirien nimien tarinoita. 

Minusta aihe oli kiva, ja vaikka vastailinkin omien hörökorvieni nimistä jo Instassa, niin halusin kirjata tarinat muistiin vielä täällä Blogilandiassa, ja tosi mielellään myös lukisin aiheeseen liittyviä blogipostauksia!

Monasti koirien nimen takana onkin monenlaista pohdintaa, ja jos on useampi koira, niin nimiteema jatkuu perheen seuraavassa koirassa - vaikkapa lapsuuden kirjasankarien tai saman alkukirjaimen mukaisilla teemoilla.

On minulla kyllä yksi ystävä, joka pari vuosikymmentä sitten otti koiran ja antoi sille nimeksi Koiruli, kun ei kuulemma muuta keksinyt. Minusta se oli silloin vähän ikävää (vaikka nyt ajattelen, että nimi se Koirulikin olisi ja, ettei kaimoja varmasti olisi vastaan tullut) ja ryhdyttiin yhdessä keksimään nimeä. Silloin päädyttiin suklaapatukkateemaan ja koirasta tuli Susu 😊. Sittemmin on hänelläkin ollut koiria, joilla on mielikuvituksellisemmat nimet kuin tuo Koiruli! 

Miksi Wiima on Wiima?

Olin tehnyt nimilistaa jo pitkään, odotimmehan Wiimaa yli puoli vuotta siitä kun olin ollut kasvattajaan yhteydessä (ensimmäinen yhteydenotto 08/2011 ja Wiima syntyi 04/2012). Koiran tulo perheeseen merkitsi minulle lenkkikaveria metsissä ja toisaalta lapinkoiran kotimaisuus ja alkukantaisuus vei ajatukset luontoon. Niinpä minulle oli alusta asti selvää, että nimi tulisi olla luontoaiheinen.

Keräsin pitkää nimilistaa ruutupaperille. Aina kun mieleeni tuli jokin erityinen suomenkielinen luontosana, kirjasin sen ylös. Listalla oli mm. erilaisia synonyymejä kylmälle, pakkaselle ja tuulelle sekä myös mereen ja saaristoon liittyvät sanat taisivat kotiseutumme vuoksi olla listalla "yliedustettuina".   

Kun pennun tulo alkoi olla lähellä, paneuduin tutkimaan listaa ja keräsin siitä kolme suosikkiani. Sitten pyysin miestäni ja poikaani valitsemaan niistä kolmesta mielestään parhaimman. Valitsivat nimen Viima. Meistä tuntui, että siinä nimessä vihmoivat niin tunturi- kuin merituuletkin juuri niin kuin halusimme. Sitten tarvittiin vielä pieni säätö; kun kerran koiratyyppi on ikiwanha, niin nimen toki piti sitäkin kuvata, ja niin hioimme nimen vielä etukirjaimen vaihdolla, muutimme Viiman Wiimaksi..
Pentua noutaessamme vielä tarkistimme, että näyttääkö pentu Wiimalta, ja kyllähän se näytti. Niin tuli Wiima❤️.

Nimi on sopinut Wiimalle oikein hyvin. Wiima ei ole se tuulennopein koira, mutta viima tarkoittaa vankkaa ja voimakasta, tasaisesti puhaltavaa tuulta. Ja sellainen Wiima on - tasainen, vankka, hötkyilemätön ja ”kun tehdään, niin tehdään”. Lisäksi nimi on helppo lausua ja todistetusti taipuu myös lähes rajattomasti monenkirjaviin rakkaudellisiin lempinimiin.Miksi Tihku on Tihku?

Sitten ryhdyttiin miettimään toista koiraa ja nimiasia tuli taas ajankohtaiseksi. Olen kylläkin sellainen omatoiminen kieliharrastelija, että kuuntelen aina suomenkieltä tarkalla korvalla, ja jään kiinni kuulemiini kauniisiin sanoihin ja sanontoihin - joten olin jo ennen päätöstä toisesta koirasta laitellut taas mahdollisia nimiä muistiin - en enää ruutupaperille, vaan nyt ajan hengessä kännykän muistiinpanoihin. 

Selvää oli, että suomenkielisillä luontoaiheilla ja mahdollisesti vielä sääilmiöilläkin jatketaan, vaikka kyllä löytyi listalta muitakin suomenkielisiä suussa kivasti sointuvia nimiä, kuten Kehrä, josta todella pidin, mutta joka tipahti sitten loppukahinoista pois kun ajattelin sen voivan olla arjessa vaikea. Kerran ajelin kohti töitä aikaisin pimeänä syysaamuna. Alkoi tihkuttaa vettä ja liikennevaloissa katselin miten hauskasti valo taittui pisaroista. Ja taisi tuo tihkutus tulla korviini moneen kertaan säätiedotuksessakin. Siinä tuli mieleeni, että voisikohan koiran nimi olla Tihku?
Aloin makustella sanaa nimenä ja se alkoi tuntua mukavalta suussa. Tihkusadekaan ei ole ollenkaan ikävää sadetta, ikävämpiä on ne sateet, joissa pisarat ovat räiskäleen kokoisia. Pidin H-äänteestä nimen keskellä ja plussaa oli, etten ollut kuullut yhdestäkään Tihku-koirasta. Lisäsin sen listalleni töihin päästyäni.

Sama kuvio, kuin Wiiman nimen kanssa, toistui sitten lähempänä pennun saapumista - keräsin taas listaltani kolme mieluisinta nimeä ja kysyin isännältä ja juniorilta, mikä olisi heidän lempparinsa, ja he valitsivat molemmat Tihkun.
Tunnustan, että nimiä makustelleena oli kolmen suosikin joukossa yksi, joka oli loppukirissä kasvanut mielessäni vielä Tihkuakin paremmaksi nimeksi, mutta en ryhtynyt väittelemään, vaan Tihku pennusta oli tulevan.

Myöhemmin olen ajatellut, että kyllä tuli valittua Tihkullekin täydellisesti sopiva nimi. Tihku on Wikipedian kuvauksen mukaan pienten vesipisaroiden muodostamaa sadetta, joka näyttää leijuvan ilmassa. Juuri sellainen on energinen ja aktiivinen Tihkukin, joka välillä tuntuu olevan aivan painotonkin, lentäjä liito-orava, joten tuli Tihkullekin annettua nimi koiran mukaan 🥰.


Miten sinun koirasi sai kutsumanimensä?
5 kommenttia:

 1. Hauska lukea nimien tarinat. Vähän uteliaisuus kyllä heräsi, että mitä muita vaihtoehtoja kolmen parhaan joukossa oli. :D

  Olen joskus muistaakseni avannut Lucyn ja Ronin nimien taustaa, niin kerron nyt vain Demosta. Miehen enolla oli ollut mäyräkoira nimeltä Devil ja hän olisi halunnut nimetä meidän koiran siten. En suostunut kutsumaan pikku palleroa paholaiseksi, joten nimeksi tuli piilotetumpi Demo(n). :D Halusin nimen jossa on E, koska se erottuisi hyvin O, U ja I -äänteistä joita muilla lähimmillä koirilla on nimessään. Demo on myös Ronin demoversio. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa kuulla Demon taustatarina! Tosiaan, hänhän on Ronin demoversio :D. Mutta demonitausta on hyvin peitossa eikä ajatukseni ole ikinä niihin nimen kuullessani lentäneet. Minulle on nimestä tullut vain mieleen se demolisher, jonka taisin jonnekin kirjoittaakin, ja pentuaikoina sellainen lisänimi sopiikin useimmille pennuille :D . Enkä ole muuten kuullut toisesta Demo-koirasta, joten ihan taitaa olla unikki nimi :) .

   Poista
 2. Minulla on kyllä pitkä nimilista joskus nuoruudessa listaamiani kivoja koirannimiä, mutta niistä ei mikään ole päätynyt käyttöön. Allusta tuli Allu ihan vain virallisen nimen mukaelmana ja Lumeksen ja Mestan nimet ovat vain yhtäkkiä putkahtaneet jostain päähäni ilman suunnittelua eivätkä ne sinänsä tarkoita minulle mitään.

  Mestan täyssisko muuten on kutsumanimeltään Kehrä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ajatellut, että sinun koirilla on nimissä hauska jatkumo :) . Ilmeisesti ei ollut ihan ainakaan alunperin suunniteltua, jos kerran nimet ovat "putkahtaneet", kuten kirjoitit, mutta hauskasti ne jatkuvat siitä mihin toinen loppuu :) .
   Vähän niin kuin se yhdyssanaleikki, jossa yhdyssana vaan jatkuu ja jatkuu seuraavalla sopivalla sanalla :) .
   Sellaiseenkaan jatkumoonkaan en ole muiden koirien nimissä törmännyt, joten yksilöllinen idea sekin!

   Poista
  2. Lumekselle oli vaihtoehtona nimeksi Alaska, ja olisin ehkä muuten valinnut sen, mutta siitä muodostuneet lempinimet olisivat olleet liian samanlaisia kuin Allulla, joten hylkäsin sen. Mestallekin oli joku nimivaihtohto, mutta en muista mikä, mutta nähtyäni Mestan, se selvästi näytti Mestalta, ei siltä toiselta nimeltä. Ja nyt, kun mietin, niin en muista halusinko nimen alkavan Lumeksen lopulla ja mietin sellaisia nimiä, kunnes keksin Mestan, vai oliko se sattumaa. 🤔

   Tuo yhdyssanaleikki on muuten koulusta tuttu! :)

   Poista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku