lauantai 2. marraskuuta 2013

Anatomiaa ja cani-parcouria

Olin kuluneen viikon tiistaina kuuntelemassa kasvattaja ja ulkomuototuomari Lena Dankeria aiheena Koiran Anatomia. Tilaisuuden järjesti täkäläinen koirakerho.

Tilaisuus alkoi paljolla näyttelypulinalla, arvosteluperusteilla, miten koira kannattaa esittää yms seikoilla, jolloin tulin ensin hieman harmitelleeksi, että vain näyttelyn näkökulmastako näitä asioita tullaan pohtimaan. Itse kun taas olin kiinnostunut kuulemaan koiran anatomiasta ns terveys- ja rotutyyppinäkökulmasta katsottuna. Eli halusin mm. kuulla koiran kulmauksista ja eritoten oppia näkemään  koiran etukulmaukset, sillä jostain syystä minun on niitä koirassa kovin vaikea nähdä. Myös muut rakenteelliset kysymykset kiinnostivat; mitä 'jokin' tarkoittaa ja miltä 'jokin' näyttää ja erityisesti mitä 'jokin' vaikuttaa koiran kannalta.

Ja huomasin hetken päästä harmitelleeni turhaan, sillä pääsimme kohta myös itse asiaan. Ja Lena Dankerilla olikin erinomaisen hyvä ja havainnollistava tapa tuoda esille koiran rakennetta ja juuri noita kulmauksia. Itse asiassa tämän luennon pääaiheena olikin siis juuri kulmaukset ja niihin liittyen koiran käynti ja liikearadat, kulmausten vaikutukset liikkeeseen.
Hän selvitti ensiksikin, mistä luista (etukulmaukset; lapaluu, olkavarsi, kyynärluu  - takakulmaukset; lantio, reisi, sääri) kulmaukset muodostuvat ja mitä vaikutuksia koiran käynnille voi olla, jos vaikka etukulmaukset ovat takakulmauksia paljon avoimemmat. Seurauksena saattaa olla mm. käyntivirheitä, sillä runsaat kulmaukset tarkoittavat pitkää, maatavoittavaa askelta; jalka potkaisee liikkeessä pitkälle, kun taas avoimet kulmaukset antavat tilaa lyhemmälle askeleelle. Tällöin koira voi joutua sopeuttamaan askeleensa siihen että etujalat häärivät pitkiä askeleita ottavien takajalkojen edessä ja seurauksena voi olla esim peitsausta tai muita liikevirheitä. Edellä todettu koskee siis tilannetta, jolloin kulmaukset ovat epätasapainossa; joillakin roduilla ja -tyypeillä ei runsaita kulmauksia kuulu ollakaan.
Rakenne-esimerkkinä käytettiin "peruskoiran" eli ravaajan (mm. useimmat paimenkoirat) hyvin kulmautunutta rakennetta, joka tietenkin sopi minulle mainiosti - kotona kun asustaa juuri siihen malliin sopiva karvakorva :)  Ravaaja-tyypin rakenteen ollessa tarkastelun lähtökohtana suoritettiin vertailua ns.  laukka-tyypin (mm. vinttikoirat) sekä ns. voima-tyypin (mm. bulldogit) kesken, sekä moni rotuhan myös uppoaa näiden tyyppien välimaastoon.

Opin paljon uutta tulla luennolla ja sain vastauksia niihin asioihin joita päässäni oli kysymyksen muodossa pyörinyt. Nyt on vain sulateltava kuulemaansa, kuljettava silmät auki ja katsottava ja 'kopeloitava' Wiiman ja muiden koirien liikettä ja olemusta "sillä silmällä", saadakseni teorian käyttöön. Tosin minulla on jonkinlaisia vaikeuksia edelleen tunnistaa luuston asentoa sieltä koiran nahkojen alta, mutta kaipa harjoitus siinäkin auttaa.

Anatomian jatkokurssiakin on kuulemma tulevaisuudessa luvassa, ja sinne olen tietenkin menossa. Lienee muuten myös aiheellista huomauttaa, että kaikki edellä todettu on omaa vuodatustani siitä mitä kuvittelen kuulleeni ja oppineeni; jos yllä on asiakirheitä, eivät ne ole tulleet kouluttajan suusta vaan omasta ymmärryksestäni tai puutteellisesta ulosannistani.


Cani-parcour :)
Olen viime päivinä oppinut myös ihan uuden sanan joka ei liity koiran rakenteeseen vaan harrastuksiin. Nimittäin luin Lounais-Suomen Paimensukuisten nettisivuja (joita myös muuten nyttemmin ylläpidän  ) ja siellä erään kurssin yhteydessä kerrottiin että mm "cani-parcouria" olisi luvassa. Hmm, cani-parcour, what's that?!
Mutta pienen selvittelyn jälkeen kävi ilmi että se on eräänlaista esteiden ylittelyä. Cani -etuliite tulee tietty sanasta canis (lat. koira) ja parcour'han on liikuntaharrastus ihmisillekin, jossa vauhdikkaasti skeittilaudalla (?) ylitellään aitoja ja portaita.
No, olen tietty aiemminkin hyppyyttänyt Wiimaa yli kivien ja kantojen, mutta nyt tuon cani-parcourin keksittyäni huomaan skannaavani ympäristöä vielä aktiivisemmin saadakseni Wiiman erilaisille alustoille, kiipeämään ja hyppäämään :) Alla pari näytettä:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku