maanantai 15. maaliskuuta 2021

Lappiksena labbisten joukossa - koirakohtaamisia treenaamassa

Sunnuntaina kävimme ohitustreeneissä noutajaporukassa. Hyvin sovimme joukkoon, vaikka Tihkun toinenkin taittokorva humpsahti pystyyn pari viikkoa sitten. 4 kk:n ikäinen Tihku oli porukan nuorin, muut osallistujat olivat vuosikkaita tai siitä vanhempia, jo aikuisiakin koiria. 

Ystäväni, joka vetää Vainuvoimalla minun ja Wiiman nose-treeniryhmää, kasvattaa myös käyttölabbiksia. Hän järkkäilee kasvateilleen erilaisia yhteisiä treenihetkiä, saimme kutsun mukaan ja sehän sopi meille paremmin kuin hyvin :)! Labbisten lisäksi mukana harjoituksissa oli joitakin muitakin noutajarotuja.

Treenien kulku oli sellainen, että ensin tehtiin puolen tunnin kävely Raision alppiruusupuiston poluilla ja lähistöllä, ja sitten mentäisiin kentälle tekemään oikeita harjoituksia.

Olin etukäteen ajatellut, että olemme mukana kävelyssä, mutta varsinaisten treeniliikkeiden osalta tyytyisimme katselemaan isompien koirien harjoittelua ja syömään nameja ja puuhailemaan omiamme siinä vieressä.

Kevät on vienyt lumet ja jättänyt kurat jäljelle, mutta se ei meitä haitannut :)


Kävelyosuus meillä sujui ... hmm.. varmaan ihan hyvin 😊, ottaen huomioon, että Tihku on vielä vauva, mutta paikoittain mentiin kyllä nelivetoa ja alkupätkästä koko ajan kulkiessamme harvassa jonossa pitkin kävelytietä, mutta paikoittain sain kyllä kontaktiakin, kun oli jonkin aikaa taivallettu.
Kontakti sujuu kahdestaan tekemillämme lenkeillä melko hyvin nykyisin ja hihnakin on pääsääntöisesti löysä, ellei näköpiirissä ole mitään erityistä. Tällä kertaa kuitenkin joka puolella olevat vieraat koirat olivat varsin kiinnostava juttu ja niinpä nelivetoakin tuli harrastettua. 


HIHNALENKIT YLEISESTI

Hihnalenkkimme ovat tosiaan ihan viime aikoina alkaneet sujua kivammin. Olen pääsääntöisesti toiminut tässä videossa kuvaillulla tavalla (linkki aukeaa youtubeen), ja nyt on vissiin sen verran ikää tai palaset loksahdelleet paikalleen, että homma alkaa tuottaa tulosta :).
- Metodina siis, että hihnan tulee olla löysä, ja jos se tiukkenee, niin annan äänimerkin, peruutan ja tehdään pieni kierros, niin että saadaan liikkeelle "uusi alku". Jos mahdollista, niin pyrin myös vaihtamaan suuntaa.

Kun Tihku - nykyisin vielä vahingossa - osuu vasemman jalkani vierelle, niin joka kerta palkkasana ja nami. Eli vahvistelen the Sivua aina kun mahdollista. 
Hihnakäytöstä ollaan harjoiteltu myös ilman hihnaa aidatulla kentällä niin, että Tihku saa namipalkkaa koko ajan vieressä kulkiessaan. Jos hän lähtee omille teilleen niin kummempaa ei tapahdu kuin että itse etenen ja kun hän taas hakeutuu vierelle, niin palkka alkaa juosta. Tämä sujuu varsin mukavasti ja Tihku pysyy mukana, alla video eka kerrasta (videot eivät luultavasti näy mobiilissa).

Seuraamisharjoitus hihnakäytöksen tueksi.
Filmillä eka kerta harjoituksia tässä muodossa n. ehkä parin viikon takaa.


Tällä filmillä pätkä hihnakävelyä. Tälle pätkälle ei osunut ensimmäistäkään kontaktia, mutta muuten aika kivasti hihna löysällä mennään.

On ollut tosi kivaa huomata, että taidot alkavat kehittyä ja kontakti paranee...
Mutta. Kun yhtälöön lisätään Wiima, eli lähdetään yhteiskävelylle, niin kaikki osaaminen Tihkun päästä valuu ja meno muuttuu nelivedoksi. Näin siis siitä huolimatta, että Wiima kyllä kävelee nätisti. 
En tiedä onko yhteislenkissä vaan automaattisesti jotenkin rauhattomampi tunnelma vai koirien oma laumautuminenko sen aiheuttaa?
👉 tosi mielellään kuulisin tästä kahden koiran omistajien kommentteja, miten teillä on yhteislenkkejä harjoiteltu?
Nyt olen vaan pitänyt kiinni siitä, että teen Tihkun kanssa päivittäin ainakin yhden kävelyn kahdestaan, jotta käyttäytymismallit syvenee, ja toivon ja jotenkin myös uskon, että se alkaa pikkuhiljaa näkyä myös yhteiskävelyissä.


KOIRAKOHTAAMISET

Pikku kävelymme jälkeen kokoonnuimme kentälle harjoittelemaan itse kohtaamisia. Ja vastoin alkuperäisiä suunnitelmiani harjoitella vieressä omiamme, astuimme Tihkun kanssa ihan samaan harjoitteluriviin muiden kanssa. Ajattelin, että ollaan kuitenkin mukana, mutta, että helpotan sitten itse tehtävää sen mukaan kuin mitä Tihku näyttää tarvitsevan - niin, että kuitenkin saadaan niitä tärkeitä onnistumisia.


Mutta hän olikin aivan supertaitava ❤! Aluksi kuljimme ihan vaan ympyrää toistemme perässä - siinä kohtaa valitsin mennä Tihkun kanssa renkaan sisälle, niin ettei meillä ollut ihan edessä tai takana ketään. Palkkaa tietenkin virtasi, ja Tihku sai varsin hyvin suljettua muut koirat kuplan ulkopuolelle.

Yhteisen ringin jälkeen pysähdyimme paikallemme, mekin otimme oman paikkamme itse ringissä ja sitten ryhdyimme pujotelleen koirakko kerrallaan pujottelemaan muiden koirakkojen välistä. Ja Tihku se vaan keskittyi syömiseen ja minuun kun muut koirakot ohittelivat, ja kun oli meidän vuoromme, selvisimme pujottelusta ja koirien ohittamisesta vallan mukavasti. Kerran tai kaksiko kertaa Tihku jätti paikkansa vierelläni, mutta hihna pysäytti ja mikä mahtavinta, hän tuli heti kutsusta takaisin! Taitava poikunen❤!

Rinkihommien jälkeen teimme vielä muutaman muun perusohitusharjoituksen. Asettauduimme vastakkain ja kohtasimme toisemme ensin reilusti väliä pitäen ja koirat toisella puolella. Sitten jo lähestyimme toisiamme ja pysähdyimme hetkeksi samaan kohtaan, kunnes jatkoimme matkaa. Ja sitten vielä uskaliaasti tulimme toisiamme päin ja pysähdyimme hetkeksi nenäkkäin, parin metrin etäisyydelle, jonka jälkeen taas jatkoimme matkaa toisemme ohittaen.
Ja kuulkaa, pikkumies-Tihkunen 4 kk se selvisi tästä kaikesta erinomaisesti! Olin oikeastaan vähän yllättynyt! Toki siis hankalat kohdat imutin herkulla, mutta silti!

Sellainen harjoituskerta oli se! Olin pentusesta oikein ylpeä ❤! Niin ja koronan kannaltahan harjoitukset olivat turvalliset, koska olimme pelkästään ulkona ja liikkeessä, ja etäisyyden (ja käytöstapojen😊) säilyttäminen oli nimenomaan se mitä harjoiteltiin.


4 kommenttia:

 1. Me käytiin aikanaan hovawarttien treeneissä talviaikaan hallilla ja naurettiin sitä, että kyllä heilläkin joku raja on, mitä koiria sekaan huolitaan, että väritys (mustaa ja ruskeaa) on kaikilla koirilla sama. :D Siellä oli pari naista myös mustaruskeiden kingcharlesinspanieleiden kanssa.

  En osaa tuohon saman perheen koirien yhteislenkitykseen sanoa muuta kuin että varmaan sama vetämättäharjoitussysteemi mitä yksin Tihkunkin kanssa teette? Tai ehkä teettekin jo niin. :) Toki Wiimalle se voi olla vähän tylsää, kun hän kävelee nätisti. En muista omista, että ne olisivat pentuna sen kummemmin toisenkaan kanssa vetäneet, mutta pentukurssilla viime syksynä oli yksi koira, joka kuulemma yksin kulkee nätisti, mutta perheen vanhemman koiran kanssa yhdessä kiskoo kuin hinaaja, vaikka vanhempi koira kulkee nätisti.

  Se on mukava aina huomata, että joku juttu onnistuu, vaikka alkuun itse vähän epäileekin. :) Pentukursseilla on tehty ohitusharjoituksia vähän tuolla sinun lenkeillä vetämättäkävelysysteemillä ja moni on epäillyt, ettei he ikinä pääse nätisti ohi, mutta niin vain kaikilla on onnistunut ja lisännyt mukavasti omistajien uskoa koiriensa kehityskelpoisuuteen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, teillä oli sentään värikoodi :D, noissa noutajatreeneissä ei ollut nyt sitäkään :D.
   Itse asiassa olen tehnyt tuota vetämättäharjoitusmetodia vain kun olen Tihkun kanssa kahdestaan, kun Wiima on mukana, niin en ole niitä kiemuroitani tehnyt, kun se tuntuu kahden koiran kanssa vähän hankalalta.
   Olen hieman toiveikas kun muutamat viimeisimmät yhteislenkit on menneet ilman nelivetoa. Josko hän olisikin oppinut tahdittamaan vetoa. Kontaktiharjoitukset jatkuvat :).
   Kuten sanot, nuo onnistumiset tuolla väleissä antaa uskoa, että kyllä tästä selvitään, tulee ihan huippu fiilis :)!

   Poista
 2. Hienosti Tihku kulkee hihnassa ja hakeutuu seuraamaan oikealle kohdalle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ollaan kyllä edistytty hommassa aika kivasti. Ja oikeastaan aika yhtäkkiä - lähes niin, että yhtenä päivänä ja sitä ennen ei sujunut ollenkaan, ja sitten seuraavana päivänä yhtäkkiä tuliin suuri edistysaskel. Se kuuluisa poletti oli varmaan pudonnut oikeaan paikkaan :D. Harjoitukset jatkuvat :).

   Poista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku