torstai 4. maaliskuuta 2021

Luoksetulo - hauska koulutuspeli 1-2-3

Tihkun kanssa opimme pentukurssilla hauskan koulutuspelin luoksetuloa tukemaan, jota en olekaan muistanut tallentaa tänne blogiin. Luoksetulo on tärkeä taito - tärkein, sillä se voi joskus pelastaa koiran vahingoittumasta. Koiralla tulisi olla hallussa jokin sellainen luoksetulokutsu, jota se aina ja poikkeuksetta noudattaa.

Tässä postauksessa esitelty koulutuspeli ei korvaa varsinaista luoksetulotaitoa (lue luoksetulon harjoittelemisesta tätä linkistä) - koulutuspeli on enemmänkin tukitaito niihin tilanteisiin, kun haluat herättää koiran huomion ja saada sen lähellesi vaikka haistelupuuhista, muttet varsinaisesti halua käyttää sitä oikeaa taikasananomaista luoksetulokutsua. Kyykky ja YksiKaksiKolme

Ota käteesi kourallinen nameja ja herätä koirasi huomio vaikka nimellä kutsumalla. Kun koira on tulossa luoksesi, käännä sille selkäsi, mene kyykkyyn ja laske kovalla äänellä Yksi,Kaksi,Kolme ja laske kyykkypaikkaasi pari kolme namia. 

Samalla kun koira syö löytämiään nameja, niin nouse sinä ylös ja astele nopeasti muutaman askelen päähän, ja taas käännä selkäsi koiralle, laskeudu kyykkyyn, laske ääneen YksiKaksiKolme ja pudota kyykkypaikkaan parikolme namia. 

Tätä kuviota toistaessasi huomaat nopeasti, että kyykkimisesi herättää koiran kiinnostuksen ja koirallesi alkaa muodostua johtopäätös, että löydät jatkuvasti hyviä namipaikkoja ja sen kannattaa kiireen vilkkaa juosta luoksesi. Pikkuhiljaa sanoista YksiKaksiKolme muodostuu siis luoksetulon vihje 😊.Tämä oli minusta hauska koulutuspeli ja olen harjoitellut Tihkun kanssa tätä taitoa kurssin jälkeenkin. Peli sopii minusta erityisen hyvin juuri pennuille ja nuorille koirille. Sanojen YksiKaksiKolme tilalla voisi tietenkin olla mitkä tahansa sanat, joita mieluummin haluat käyttää - tärkeää on, että ne toistuvat samanlaisina joka kerta. 


YksiKaksikolme-vihjeestä on minulle ollut hyötyä tilanteissa kun haluan Tihkun luokseni tai lähemmäs, mutten halua käyttää varsinaista luoksetulokäskyä. Tilanne voi olla vaikkapa, että Tihku on jumiutunut haistelemaan jotain tai se on irtoamassa luotani kauemmas kuin haluaisin, niin näin saan käännettyä sen suunnan kohti itseäni. Koulutuspeli on toiminut joka kerta 😊 - ja aina kun sitä käytän, en huijaa vaan jatkan peliä muutaman toiston, jotta Tihkulle ihan oikeasti tulee palkinnoksi hauska leikki.

Sitä oikeaa luoksetulokutsua "Täällä" haluan säästää sellaisiin harjoituksiin, joissa tällä hetkellä voin olla satavarma, että Tihku saapuu luokseni, jolloin tukityökalut kuten tämä YksiKaksiKolme-leikki sopii mainiosti työkalupakkiini :).


5 kommenttia:

 1. Hei! Haastan sinut hymy huulille - haasteeseen mukaan! ☀️ Hymy huulille - haasteen idea on kommentoida muiden bloggaajien postauksia tai kehua blogia.

  Toivottavasti otat haasteen vastaan!

  http://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jasmin, kiitos viestistä ja haasteesta! Otan ehdottomasti haasteen vastaan, sillä olen itsekin ajatellut, että blogialustan vuorovaikutteisuus on vähentynyt tänä aikanakun itse olen tänne kirjoitellut ja se on aika ikävää. Itse pyrin jättämään pikku viestejä lukemiini blogeihin, koska tiedän, että miitä on kiva saada :)!

   Poista
 2. Hauska leikkivinkki pennulle! Toimii myös meidän Nallelle, joka on aina motivoitavissa herkuilla. :D

  VastaaPoista
 3. Meillä on vähän samantyylinen "leikkiluoksetulo", että esim. koirien juostessa vapaana metsälenkillä pysähdyn, heitän muutamia nameja maahan koirien näkemättä, kyykistyn ja alan kovaan, innostuneeseen ääneen ihmetellä "mitä täällä oikein on, voi että, mitä täältä oikein löytyy" ja koirat rynnivät aina täyttä vauhtia katsomaan, että mitä siellä nyt oikein on, ja niiden tullessa osoitan namien suuntaan jatkaen "täällä on herkkuja, ja täällä, ja tässäkin kohtaa" ja vaivihkaa pudottelen lisää nameja maahan, jotta etsimistä ja syömistä saa jatkaa hetkisen aikaa. Samalla koirille vahvistuu ajatus siitä, ettei se ihminen ole metsässä mikään hyödytön turhake, vaan saattaa löytää herkullisia ruokapaikkoja, joten kannattaa pysyä kuulolla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä sovellus tuosta samasta leikistä! Kopioin sen reppuuni. Wiiman kanssa en ole ehtinyt tätä leikkiä, mutta Tihkun kanssa kylläkin. Hänestä se on hurjan hauskaa ja hänkin ryntää liitäen paikalle!
   Kiva kun on tällaisia pieniä työkaluja erilaisiin tilanteisiin. Ja tosiaan, kuvailemallasi tavalla tämä ei toimi vain luoksetulossa vaan myös lähelläpysymiseen!

   Poista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku