lauantai 15. tammikuuta 2022

Vuodenvaihtumista ja lapsuusmuistojani

Vuosi vaihtui melko rauhallisissa merkeissä ja päivään sisältyi niin ulkoilua, aktiviteettia kuin nostalgiaakin. 

Tämä oli Tihkun eka uusivuosi ja halusimme sen verran ohjelmaa päivään, että koirat ja eritoten Tihku varmasti olisi illalla väsynyt. Niinpä aloitimme ensin puolilta päivin koirakoulu Pawsiteamillä jonne olin varannut molemmille koirille puuhatunnin. Kyse oli siis nuuskuttelusta ja omatoimisesta naminetsinnästä. Halli oli jaettu puoliksi, niin, että molemmat koirat saivat rauhassa etsiä.

Wiima on järjestelmällinen etsijä :)

Tihku taas on vauhdikkaampi etsijä, mutta saattaa vauhdissa juosta herkkupalan ohikin :)


Aktivointipelin ratkomista.
Kyllä se Tihkukin oivalteli mitä piti tehdä, jotta nameja löytyisi.Wiima tarkisti telttasängyn tilanteen


Olimme alunperin ajatelleet, että tekisimme metsäretken puuhatunnin päätteeksi, mutta tilanne muuttui vähän edellisenä iltana, uudenvuoden aatonaattona, kun ajoimme peurakolarin (LINK) ja jouduimme suunnittelemaan päivän uusiksi. Niinpä olimme nyt liikkeellä kahdella autolla ja puuhatunnin jälkeen isäntä ajoi vahingoittuneen autonsa hissukseen korjaamolle ja jatkoimme siitä sitten yhteisesti minun autollani. 


LAPSUUSMUISTOJA

Korjaamo Keskusautohalli, jonne automme vietiin korjattavaksi, sijaitsee lähellä Turun Runosmäkeä, jossa lähiössä olen lapsuusvuoteni viettänyt. Sain idean, että mentäisiinkin Runosmäen raiteille kävelemään ja saisin näyttää miehelleni lapsuuspihani, koulureittini ja muut tärkeät paikat.

Ulkoilu muuttui siis aika dramaattisesti metsäretkestä lähiökävelyyn, mutta en ollut vieraillut noilla tutuilla paikoilla varmaan kahteenkymmeneen vuoteen - jos edes tuokaan arvio riittää. 


Tuon vasemmalla näkyvän talon kolmannessa kerroksessa asuin 9-vuotiaasta eteenpäin, kunnes muutimme Runosmäestä. Kouluun oli matkaa 200 metriä!
Jonkun muun nimi oli meidän asuntomme kohdalla porraskäytävän luettelossa. Hassua, että teki mieli mennä pimputtamaan ovea ja kertomaan, että asuin tässä :)

En sitten tiedä, että eikö Runosmäessä asu paljon koirallisia, mutta todella moni, yllättävän moni, halusi jutella kanssamme nähtyään kaksi lapinkoiraa. Erityisesti se ilostutti Wiimaa, koska hän tykkää tervehtiä ohikulkijoita, Tihku ei ollut niin kiinnostunut. 

Yleensä kaupungissa ei juuri ohikulkijoiden kanssa jutella, kun taas täällä "landella" missä nyt asun, ohikulkijoita kyllä tervehditään. Siksi yllätti tuo runosmäkeläisten puheliaisuus, ja sehän oli oikein hauskaa.
Olen asunut Runosmäessä kahdessa eri talossa ja tietenkin esittelin molemmat talot ja pihat miehelleni ja sitten käytiin kurkkimassa kaikki niiden pihojen porraskäytävät, jos tuttuja nimiä vielä näkyisi, mutta eipä näkynyt. Myös kouluja oli kaksi, ensin ykkös- ja kakkosluokka vanhassa Runosmäenkoulussa ja kolmannelle luokalle siirryttiin ihan upouuteen Nunnavuoren kouluun, joka muuten on jo purettu - pitkä ei ollut sen elinkaari.

Sattui niin kivasti niinä vuosina, että asuin ihan naapurissa ja huoneeni ikkunasta näin sekä koulun, että koulun urheilukentän, koulumatkaan ei siis aikaa paljon tuhraantunut. Urheilukenttä jäädytettiin aina talvella ja luistelimme paljon. Ikkunastani näin kun kavereita oli jäällä, sitten luistimet kouraan ja äkkiä mukaan. Talvisin jäällä oltiin varmaan joka ilta, tytöt ja pojat. 

Esittelin miehelleni myös kävelytienpätkän, jonka varrella opin tai opettelin pyöräilemään. En ollut kovin rohkea ja muistan vielä miten isä oli mukanani ja piti pyörää tarakasta pystyssä ja juoksi työntäen pyörää. Minä poljin ja poljin, ja sainkin sitten vähän vauhtia, mutta kun katsoin taakseni ja näin, että isä oli irrottanut ja seisoi kauempana, niin kaaduin. Hieman kivinen alku siis, mutta opin kyllä ja olenkin paljon pyöräillyt, vaikka viime vuodet puuha on ollut tauolla.


Kotipihani 7-vuotiaana.

Lähiöitä aina arvostellaan ja Runosmäkikin lienee nykyisin hieman levottoman alueen maineessa. Minulla on sieltä kuitenkin lämpimät muistot ja parasta oli kun pihalla oli aina kavereita ja kulkeminen oli turvallista, koska autoliikenne kulki lähinnä lähiön ulkorenoilla ja keskellä risteilivät kävelytiet. 

Sellainen tarina lapsuudestani :)


UUDENVUODEN ILTA

Itse aattoilta sujui mukavasti ja rauhallisesti. Tällä kertaa vietimme vuodenvaihdetta kahdestaan ja koirat tietenkin. Usein olemme kutsuneet jonkun ystäväperheen kylään tai olleet itse kutsuttuna, mutta tänä vuonna tuntui mukavalta ottaa rauhallisesti. Illalla ennen kuutta tein vielä koiralenkin lähimaastoissa, ja sitten asetuimme kotipuuhiin katsomaan telkkaria ja sen semmoista. 

Wiima ei räiskeille korvaansa lotkauttanut kuten ei aiempinakaan vuosina. Tihku kävi ekojen pamausten kaikuessa ovella katsomassa, että kuka sieltä tuollaisella mekkalalla tulee. Mutta kun kukaan ei tullut ja sisällä oli rauhallista, niin ei hänkään ääniä sitten enää noteerannut. Mahtavaa, että Tihkukaan ei ääniherkältä vaikuta, vaikka ominaisuus toki saattaa kehittyä vielä vuosienkin päästä.

Tihkun kasvattajan lähettämät niskajänteet pitivät molemmat koirat pitkään herkuttelupuuhissa ja sitten uni jo maistuikin touhukkaan päivän päätteeksi, vaikka raketit lentelivätkin. 
Hyvää jo alkaneen vuoden jatkoa!


3 kommenttia:

 1. Mukava kuulla, että raketit eivät koirianne kauhistuttaneet! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Se oli kyllä mukava havainto. Tällä kertaa meillä räiskyi enemmän kuin yleensä, ehkäpä tämä korona tuki noita kotijuhlia, joissa tuli sitten räiskyteltyä.

   Poista
 2. Lapsuusmaisemissa on kyllä mukava toisinaan käydä muistelemassa. :)

  VastaaPoista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku