sunnuntai 13. helmikuuta 2022

Kahdeksan faktaa minusta ja hörökorvista

Instan puolella kiertää haaste, jossa tulee kertoa kahdeksan faktaa itsestään ja joissakin haasteissa myös koiristaan. En oikein noita haasteita aina ihan jaksa, mutta näitä faktoja on ollut hauska lukea. Päätin kuitenkin toteuttaa faktat tänne blogin puolelle, joskin joitain Wiiman ja Tihkun faktoja taisi jo ehtiä pyörähtää Instan stooreissakin.

Wiiman faktat


  1. Wiima (synt 04/2012) nukkuu kyljellään, mahallaan tai sievästi kiepillä, mutta ei ikinä selällään tai jotenkin niissä kummallisissa asennoissa, joissa koiria välillä näkee.

  2. Wiimalla on todella iso äänivarasto, mutta sitä ei voi silti varsinaisesti sanoa "äänekkääksi" koiraksi, sillä haukkuääntään hän käyttää harvoin. Wiima örisee kun joku tulee kylään tai kun joku tulee kotiin. Örinää joutuu välillä selittämäänkin, että se ei ole kiukkumurinaa, vaan onnenörinää. Wiima myös hymähtelee, puhisee ja pitää muitakin hassuja ääniä. Ja kyllä, toki välillä myös haukkuu. Haukku on aavistuksen lisääntynyt Tihkun tultua, mutta se on edelleen melko vähäistä.

  3. Wiiman kanssa on kokeiltu jos jonkinlaista harrastusta ja aktiviteettia: nosework ja rallytoko, tietenkin, jotka päätyivät "omiksi" lajeiksemme. Lisäksi agilitya, paimennusta, verijälkeä, peltojälkeä, pallopaimennusta, koiratanssia, tokoa. Onkohan muuta? Nyt ei tule mieleen, mutta on voinut ollakin, kun innostuneesti ollaan aina mukaan menty. Jäljestys on jäänyt myös aktiviteetiksi, eli omatoimisesti toisinaan teen jäljen, verijäljestä on kyllä jo aikaa.

  4. Wiima on introvertti. Hän sijoittaa itsensä niin, että näkee, mitä tapahtuu, mutta ei makaile jaloissa. Hän välillä saapuu luo, istahtaa lähelle selkä päin ja haluaa hyväilyjä, mutta sitten hän kyllästyy ja menee asemiinsa. Kotiintulotervehdyksen myötä hän tulee, puskee ja öriseekin, mutta nuo hetket on usein nopeasti ohi ja hän vetäytyy kauemmas. Jos itse lähestyn Wiimaa halimisen merkeissä, hän sietää sen, mutta on silmin nähden kiusaantunut, vaikka miten yritän koirakieltä puhua, lähestyä sivulta ja katsella vaan poispäin. 
    Vieraat hän tervehtii ilolla ja mielellään, mutta häipyy silloinkin sitten pian omiin puuhiinsa.

  5. Wiima on sielultaan työkoira. Wiima kyllä on siis ihan ns. kotikoira, mutta kaikkein innostuneimmillaan hän on, kun tehdään asioita yhdessä, treenataan, harrastetaan ja hassutellaan. Wiima haluaa aina tehdä parhaansa, on keskittynyt, tunnollinen ja sinnikäs. Jos erehdyn taputtelemaan häntä kesken "duunien", niin se on hänestä melkein loukkaus, "ei tänne halimaan tultu, töihin siitä ihminen!". 

  6. Wiiman mielestä pitkät hihnalenkit on joskus vähän tylsiä, jos kuljen ajatuksissani - enkä ihmettele, onhan metsälenkit nyt paljon kivampia. Hihnalenkkien piristykseksi Wiima on itse keksinyt leikin, jossa hän poimii kävyn (tai kepin, mutta useimmiten se on käpy) suuhunsa, rientää tuomaan sen jalkoihini, jolloin minun täytyy tietää potkaista käpyä ja Wiima syöksyy sen perään, tuo sen taas jalkoihini ja minä potkaisen. Niin sitä saa kivan tauon hihnalenkkiin, ja sitten jaksaa taas taapertaa. 
    Koitan kyllä itsekin luoda vähän vaihtelua hihnalenkkeihin välillä vähän hassuttelemalla ja myös teettämällä Wiimalla pikku tehtäviä lenkin varrella, ja niistä hän tykkää.

  7. Wiima on aktiivisuustasoltaan rauhallinen ja harkitseva. Wiima siis kyllä kovasti tykkää ulkoilla ja liikkua, ja on aina valmis lenkille, mutta hän ei ota turhia askeleita eikä juoksentele "edestakaisin" vaan hänen kaikella liikkeellään on tarkoitus. Wiima on silti joskus vähän malttamaton, esimerkiksi vuoronsa odottamisessa jossain harrastuksessa. Itse näen sen ja malttamattomuus voi joskus vuotaa ilmoille ns. piippauksenakin, mutta olen huomannut, että muiden ihmisten on vaikea nähdä Wiiman "ylikierroksia", kun hän on koko ajan ulkoisesti niin rauhallinen. Yleensä kanssaihmiset vain pyörittelevät silmiään kun sanon, että nyt taitaa Wiima olla vähän kierroksilla :D. Temperamentiltaan rauhallisen koiran kierrokset taitaa olla niin harvinainen ilmiö, että niitä ehkä on vaikea nähdä, ellei sellaista koiraa ole kotona. Itsenikin kesti ennen kuin osasin piirteen Wiimassa tunnistaa ja varsinaisia rauhoittumisharjoituksia on Wiiman kanssa tästä syystä tehty hyvin vähän, jos ollenkaan. Pääosin Wiimalla on kuitenkin hyvä maltti. 


    Wiima pikkutyttönä rauhoittumassa futisturnauksen keskellä.


  8. Tulen aina kuvailleeksi Wiiman ihan "terveeksi koiraksi" kun joku kysyy hänen terveydestään, koska sellainen hän on minusta pääosin ollut. Mutta sitten kun pysähdyn ajattelemaan, niin tajuan, että on hänelläkin vaivansa ollut ja on edelleen. Pikkutyttönä vaivana olivat (1) anaalirauhaset, jotka tukkeutuivat ja joita jouduimme välillä itse tyhjentelemään sekä myös eläinlääkärillä. Anaalirauhasvaivat jäivät sterkkapöydälle, sen toimenpiteen jälkeen ei anaalirauhaset enää ole vaivanneet. Ihme juttu!
    Sitten oli pari-kolme vuotta sitten (2) polvivaiva, jonka hoito seurannaisvaivoineeen kesti tosiaan melkein vuoden. Mutta polviongelmat eivät ole toistuneet, mikä on mahtavan ihana juttu!

    Ja (3) lisäksi vuoden takainen allergiaoireilun alkaminen kypsällä iällä, allergeenina varastopunkki. Tähän Wiimalla on päivittänen lääkitys ja oireet eivät sitä lääkityksen myötä vaivaa, eikä ole lääkityksestä toistaiseksi seurannut muitakaan vaivoja. 
    Voiko tämmöstä koiraa kutsua "terveeksi koiraksi"? Sellaiselta hän minusta tuntuu :). 
    (PS: toki nämä tiedot löytyvät myös lapinkoirien tietokannasta, se on selvä)


Tihkun faktat



  1. Tihku (synt 11/2020) nukkuu kaikissa maailman asennoissa, kiepissä, kyljellään, selällään ja välillä niin "vääntyneenä", että ajattelen, ettei sellaiseen asentoon pitäisi edes päästäkään.

  2. Tihku on koira, joka on aina tapahtumien keskipisteessä, ja siten hänen "intiaaninimensäkin" on "Koira, joka on aina vähän tiellä". Kun Tihku sitten on tekemisen tai kulkemisen tiellä, niin hän ei myöskään väistä ilman, että häntä siihen kehottaa (Tööttööt Tihku), siis aivan päinvastoin kuin Wiima, joka aina ennakoi ihmisen liikkeet ja väistää. Näin kun kerron, niin Tihku on myös aina jossain lähellä, saattaa nukahtaa jalkoihin ja kyttäilee vessan oven takana, ellei pääse luikahtamaan sisään :D

  3. Tihkulle on yksinolot olleet helppoja. Korona-aikana töitä on pääosin tehty kotoa käsin, mutta Tihku on työpäivieni ajan keittiössä porttien takana, kun itse istun työpisteessäni talon yläkerroksessa ja Wiima siellä usein seuranani. Tihku rauhoittuu yksin jäädessään nopeasti portin eteen nokosille. Tätä on seurattu myös kamerasta.

  4. Tihku on akrobaatti. Hänelle ei ole väliä, missä asennossa hän on tai jos alusta, jolla hän seisoo, alkaakin keikkua - silloin hän vaan alkaa automaattisesti tasapainoilla, eikä säikähdä ollenkaan. Hänellä on valtava hyppyvoima, ja kun hän hyppää erilaisten kohteiden yli ja päälle, niin välissä on vielä iso ilmavara. 

  5. Tihku on tunteiden ilmapuntari. Hän saapuu heti paikalle lepyttelemään, jos ääneen ärisen itselleni jostain mokasta - viimeksi eilen, kun olin unohtanut siirtää pyykit pesukoneesta kuivaimeen. Hän saapuu myös heti, jos vähän kyllästyneellä äänellä huomautan isännälle, tyyliin pitääkö sitä hammastahnaa aina puristaa keskeltä (joo, ollaan jo "vanha" aviopari😀). Kuullessaan kireyttä meidän jomman kumman äänessä, tai jotenkin erikoisella äänellä käytyä keskustelua, Tihku kipittää kiireesti paikalle, hyppää päin kahdella jalalla ja lepyttelee. Wiima sen sijaan vetää tässä kohtaa nokosia :).

  6. Tihku on muutenkin taitava kommunikoija. Olen ennenkin täällä blogissa kertonut Tihkun olevan luontainen kuulokoira, eli se raportoi tapahtumista, kotona kuuluvista äänistä tai vaikka Wiiman ulospääsytoivomuksista tulemalla luo, tuijottamalla tiiviisti ja kuljettamalla ihmisen sitten äänen lähteelle. Kuulokoirahommien lisäksi Tihku viestii omistakin toiveistaan (ulospääsy, jonkun lelun saaminen tai vastaava tärkeä tarve) hyvin selkeästi,ja samalla tavalla kuin edellä - tulemalla luo, tuijottamalla ja sitten kuljettamalla ihmistä. Tihkun toiveet ja aloitteet eivät jää huomaamatta, vaikka ne ovat äänettömiä. Myös kovasti iloitsen tästä Tihkun taidosta ja aloitteellisuudesta.

  7. Tihku on koira, joka on hyvin kiinnostunut ympäristöstä. Hän malttaa ulkona esimerkiksi pitkään seurata katseellaan vaikkapa omalla pihallaan liikkuvaa vierasta ihmistä. Ympäristön seuraaminen on siis jotenkin Tihkulle palkitsevaa. Tämä pitäisi minun jotenkin osata valjastaa hyötykäyttöön, mutta en ole oikein oivaltanut vielä, että miten - tai no, jotain hyötykäyttöä olen keksinytkin, mutta uskon kyseessä olevan runsauden sarvi, eli varmasti koen tässä asiassa vielä oivalluksia.
    Toisaalta työskentelen koko ajan voittaakseni tuon ympäristön, mutta siinä etenemme pienin askelin (etenemme kuitenkin). Tämä olisi myös helpompaa, mikäli perheessä olisi vain yksi koira. Kun lenkitän molempia koiria, ei ole niin paljon mahdollisuuksia hioa Tihkun näitä käytöksiä, kun taas kahdestaan kun kävellään, niin koko lenkki voi tavallaan samalla olla harjoittelua. Tässä kohtaa huomaan yksikoiraisuuden edut selkeästi.

  8. Tihku kiihtyy nollasta sataan sekunnissa, ja rauhoittuminen on vaikeaa. Rauhoittumista ollaan harjoiteltu ja se sujuu nykyisin huomattavasti paremmin, mutta jos tilassa on muita koiria, niin rauhoittumista ei meinaa löytyä. Harjoitukset jatkuvat ja kun kyseessä on kiihkeä ja aktiivinen teiniuros, niin maltti on valttia näissä taidoissa. Kyllä tästäkin vielä hyvä tulee :).


Terhin faktat


  1. Viiskymmentä plus perheenäiti Turunmaan saaristosta, perheessä mies ja yksi aikuisikäinen, kotoa jo omilleen muuttanut poika

  2. Asuin ja kävin kouluni yläasteelle asti Turussa, kunnes muutimme äitini kanssa Paraisille. Silloin vannoin, että kun täytän 18 vuotta, niin muutan pois takaisin Turkuun, mutta kun aika kului, niin en halunnutkaan lähteä, vaan Parainen on juuri hyvä paikka asua, ja rakas Turkuni on ihan vieressä. 

  3. Lempipuuhaani koirahommien lisäksi on luonnossa liikkuminen ja lukeminen. Lukemisen suhteen olen melko kaikkiruokainen, viime kuukaudet on mennyt aika paljon dekkareita.

    Harrastus, joka minulta hieman on jäänyt unholaan, on valokuvaus. Kävin aiemmin paljon valokuvausreissuilla ja Wiimastakin kasvoi oikein taitava "valokuvaajan" koira. Hän tiesi, milloin piti istua ja odottaa, kun emäntä oli kontallaan sammalikossa kameralla tähtäämässä, mutta kuvaaminen on vähän jäänyt, kun kamera on painava kannettava ja etenkin nyt kun mukana on usein kaksi koiraa, niin kädet ja silmät ei riitä kuvaamiseen.
    Nykyisin räpsin vaan kännykällä, ja minusta on tullut armollisempi kuvien laadunkin suhteen. Palo Nikonin kanssa matkalle on kuitenkin tuolla sisälläni ja varmasti virittelen myös sitä harrastustani uudelleen. Ja nythän markkinoilla on peilittömiä kameroita, jotka ovat hieman noita vanhoja Nikoneitani kevyempiä :).



    Wiiman kanssa pari vuotta sitten Turun Kupittaanpuiston nurkan risteyksessä leikkimässä kameran pitkällä sulkija-ajalla.
    Enemmän kylläkin tuli kuvattua luontoaiheita kuin tuollaisia urbaanimaisemia.
    Wiima istui kuin nakutettu paikallaan kun itse tuhtasin kameran kanssa, hänellä on mielestään tuossa oma tehtävänsä :) <3

  4. Olen allergikko ja sairastan astmaa. Allergiaa aiheuttavat eläinpölyt ja tiettyjen kasvien kukinnat ja astma myös on allergiaperäinen. Vuosien kertyminen on kuitenkin tehnyt hyvää oireilulle, kestän allergeeneja nykyisin paremmin kuin nuorempana. Lisäksi ennen Wiiman perheeseen tuloa kävin lääketieteellisessä allergian siedätyshoidossa ja koirat eivät nykyisin enää aiheuta minussa mitään oireilua. 

  5. Lihon helposti ja kaikki mitä syön jää vyötärölleni. Periaatteessa minun pitäisi koko ajan vahtia mitä ja milloin laitan suuhuni, mutta olen sellaiseen liian suurpiirteinen. Niinpä vyötäröllä ja takamuksessa on enemmän tavaraa kun pitäisi. Meidän perheessä koirien yksi tärkeistä tehtävistä on toimia personal trainereina, eli viedä minua ulos lenkeille. Ilman koiria päätyisin pitkän työpäivän jälkeen lepäilemään sohvalle, tällainen vähän laiskan puoleinen kun olen, ellei minulla ole "pakkoa", mutta nyt se ei ole mahdollista, ulos on päivittäin lähdettävä paseeraamaan, ja se on mahtava juttu se!

  6. Tykkään lumisateesta, vesisateesta, leppeästä auringonpaisteesta, pakkasesta, myrskystä ja oikeastaan kaikesta muusta paitsi helteestä. Samasta syystä lempivuodenaikojani ovat syksy, talvi ja kevät. Kesäkin on kiva ja silloin on loma, mutta viime kesistä tuttuja helteitä inhoan. 

  7. Olen sosiaalinen introvertti. Onko sellaiselle jotain muuta nimitystä? Minulla on ihania ystäviä, joita haluan tavata ja viettää heidän kanssaain aikaa. Avaan myös usein ja helposti keskustelun vieraidenkin kanssa, jopa siellä hississä, missä suomalaisen kuuluu olla hiljaa :). Kaupan kassalla haluan aina vaihtaa vähän enemmänkin sanoja kuin pelkästään "Kiitos, en tarvi kuittia".
    Mutta nautin suuresti myös yksinolosta enkä ikinä tunne oloani yksinäiseksi kun olen yksin. Esimerkiksi korona-ajan vaatima "vetäytyminen" ei ole ollut minulle minkäänlainen ponnistus vaan olen nauttinut sen suomasta rauhasta. Elämässäni täytyy olla ihmisten ja ystävien tapaamista, mutta sitten ehdottomasti myös ihan rauhassa itsekseen ja kahdestaan aviomiehen kanssa olemista ja omien ajatusten kahlaamista.

  8. Tällä hetkellä olen käsi paketissa. Onneksi vasen käsi, mutta olen saanut huomata, ettei yhdellä kädellä pitkälle pötki, vaikka käytettävissä olisi se "oikea" käsi.
    Minulla on ollut useamman vuoden ajan käsien puutumista ja särkyä - erityisesti öisin, mutta tietyissä tilanteissa ja välillä tilanteesta riippumattakin myös päivisin. Se haittaa elämänlaatua ja esimerkiksi herättelee minua öisin, joka on pitkän päälle raskasta. Ennen joulua olin sitten ENMG-kokeissa ja siellä todettiin rannekanavan oireyhtymä, ja vasen käteni operoitiin tammikuussa.
    Niinpä esimerkiksi tämän jutun kirjoittamiseen on mennyt melkoinen aika, pieni pätkä kerrallaan, monena päivänä, lähestulkoon yhdellä kädellä. Mutta niinpä vain sain tämän aikaan :). 

7 kommenttia:

  1. Olipas mielenkiintoinen faktapostaus! Pikaista paranemista sinulle käden kanssa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos toivotuksista! Näin sitä huomaa, ettei kahdessa kädessä ole yhtään ylimääräistä, sen verran haasteellista on yhdellä kädellä touhuta. Vaiva itsessään on paranemaan päin, joten valoa tunnelissa :).

      Poista
  2. Kiitos faktoista! :) Hauskasti Wiima ja Tihku kuulostavat vähän samanlaisilta kuin Ninni ja Moona. :D Ninni on rauhantyyssija, ei siedä silittelyjä "töitä" tehdessään ja nauttii seurasta usein välimatkan päästä. Moona taas on aina pirteänä paikalla ja monesti vähän tielläkin. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosiaan hassua miten erilaiset, monessa asiassa vähän ääripäitäkin saman rodun koirat voi olla, kuten nämä meidän Wiima ja Tihku.
      Ja toisaalta aika hauska yhteensattuma, että sinunkin lappalaiset ovat melkolailla samalla tavalla erilaisia. Muistankin, että olet Ninnin "työkoiramaisuudesta" kirjoitellut joskus.
      LÖydätkö Lucysta ja Ronista samanlaisia eroavaisuuksia? Vai ovatko he enemmän samasta puusta?

      Erilaisten luonteiden ja käytöksien (ihmisten ja koirien) tutkiminen ja ihmettely on kivaa, vaikka se onkin kohdallani ihan pelkkää keittiöpsykologiaa :).

      Poista
    2. Lucy ja Roni ovat myös tosi erilaisia keskenään! Mutta omalla mäyräkoiramaisella tvistillään. :D

      Poista
  3. Minä olen kyllä myös perusluonteeltani niin laiska, ettei kyllä lenkille tulisi lähdettyä, ellei olisi koiria, joiden vuoksi on pakko ulkoilla, ja vaikka on pakko, niin kyllä se silti koirien kanssa on myös oikein mukavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiteytit asian täydellisesti - lenkille ei tulisi lähdettyä, ellei olisi koirien takia pakko. Mutta sitten kun "pakon edessä" lähtee, niin siellä kulkiessaan huomaa, että se onkin kivaa - askel kevenee ja mieli puhdistuu :).

      Poista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku