lauantai 1. kesäkuuta 2024

Tihku NOSE-mölleissä

Nosetreenit päättyvät kesäksi ja kouluttaja olikin saanut hauskan idean järjestää koemuotoiset treenit meille treenaajille (9 koirakkoa) viimeiseksi kerraksi.

Se olikin oikein hyvä ajatus, sillä olen tässä nose-harrastuksessa keskittynyt enemmän varsinaisissa etsintätöissä kehittymiseen ja yhteistyöhömme, ja olen - tunnustan - vähän tullut viisveisanneeksi lajisäännöille. Mutta nytpä jouduin virkistämään muistiani ja tsemppaamaan sääntöjen kanssa, ja se oli hyvä se. 



Mölleissä oli neljä etsintäaluetta (KEK - kaikkien etsintäalueiden koe), sisä- ja ulkoetsintä, ajoneuvo- ja laatikkoetsintä.

Homma alkoi ajoneuvoetsinnällä. Ajoneuvona oli PekkaNiskan nosturi, itse asiassa kaksi sellaista vierekkäin parkkeerattuna. Lähdimme kiertämään toista nosturia - koitin pysyä edellä ja ohjata etsintää matalalle, mutta en siinä oikein onnistunut, vaan Tihku on nopeampi, ja nousi vieläpä ajoneuvoa vasten ennen kuin ehdin ohjata alas. Tästä saimme yhden virhepisteen. Ohjattu etsintä työskentelymallina on meillä vielä opeteltavien listalla.
Olimme kiertäneet melkein toisen ajoneuvon kun Tihku siirtyikin toiselle - en tiedä saiko se vainun vai johtuiko siirtyminen siitä, että hän sai toisen ajoneuvon silmiinsä. Kouluttaja Katja olikin ketkusti laittanut hajun heti kulmankierron taakse, kulmien ollessa usein hieman haastavia ja koira saattaa irtautua etsittävästä kohteesta hetkeksi. Mutta niin ei käynyt Tihkulle vaan hän bongasi hajun, ilmaisi sen selkeästi ja saimme ekan löydön! Hyvä Tihku! Hakuaika alueella oli 2 min, meiltä kului 1 min 18 sek.

Ulkotilaetsintä oli vuorossa seuraavana heti edellisen perään. Tilana oli rakennustyömaan alue, jossa oli vaihtolavoja pinossa, kaivinkoneiden kauhoja ja muuta vastaavaa tarvikkeistoa. 
Tällä alueella oli etsintäaika 2,5 minuuttia, mutta meiltä löytöön kului jopa 11 sekuntia!!
Tihku taisi saada vainun jo lähdössä, sillä heti alueelle tuntuaan se suuntasi jonkin kaivuutyökalun luo alueen reunassa, selkeä ilmaisu ja löytö!
Olin niin iloinen sen työskentelystä, ettei mikään sääntö eikä järki ollut päässäni ja riemuiten heitin liinan maahan ja lähdin kehuen juoksemaan ulos alueelta Tihkua palkkaamaan, mutta se liinasta irrotus maksu meille 2 virhepistettä - koiraa ei saa vapauttaa etsintäalueella. 



Kahden etsintäalueen jälkeen meillä oli vuorossa tauko, kun muut koirakot suorittivat edelliset kaksi etsintäaluetta vuorollaan.

Sitten siirryttiin sisätiloihin ja oli vuorossa sisätilaetsintä, joka suoritettiin keittiötilassa. Tihku tarkasti huoneen ensin itse ja kun ei näkynyt merkkiä vainusta, niin lähdettiin taas systemaattisesti etsimään tiskipöytäseinustaa etenemällä. Sillä seinällä se jemma sitten lopuksi olikin, mutta hieman vaikeasti tarkennettavissa ja Tihku joutuikin hetken työstämään, mistä vahvin haju tulee.
Kätkö oli noin 1,20 m korkeudella, eli Tihkunen joutui hieman kurottelemaan, mutta löydettyään taas tarkensi hienosti ja ilmaisu oli selkeä.
Ajallisesti meillä meni 0:57 min, kun sallittu aika oli 2:30.

Sisätilaetsinnän jälkeen mentiin vielä laatikoille, laatikkoetsintä viimeisenä etsintäalueena. Laatikkoetsintää emme ole juurikaan harrastaneet ja olin varma, että Tihku alkaa esitellä kohdetyöskentelyä laatikot nähdessään, ja kiipeää niiden päälle. Mutta Tihkupa olikin nenähommissa laatikoillakin ja ajassa 0:24 saimme löydön, kun sallittu etsintäaika oli 1:30 min. 


Niin hienoa työtä teki Tihku kaikissa etsinnöissä, että oikein yllätyin! Keskittyi ja antoi hyvät, selkeät ilmaisut. Tuloksena oli täydet 100 pistettä (kaikki jemmat löytyi), ja kolme virhepistettä; yksi ajoneuvoa vasten noususta, ja kaksi kun heitin liinan maahan löytöä juhliessani.

En ole ajatellut, että osallistuisimme kisoihin, kun minusta tuntuu, että juurihan vasta lajin aloitimme, enkä muutenkaan ole "kisaihminen". Mutta kyllä tämä möllihomma hieman avasi sitäkin ajatusta, että ehkäpä voisikin... 

Niin ja se jäkin vielä mainitsematta, että teimme siis yhdeksän koiran ryhmästämme parhaan tuloksen (!!!!), jota en oikein vieläkään voi uskoa :) ! Olin tosi iloinen Tihkun tekemisistä! 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku