lauantai 7. joulukuuta 2019

Kysymyksiä ja vastauksia - vuodelta 2012 :)

Jossain vaiheessa täällä Blogistaniassa kiersi erilaisia "Kysymyksiä ja vastauksia"- aiheisia haastekirjoituksia. Minullekin sellainen tai sellaisia tuli, mutta jostain syystä yksi niistä on jäänyt tuonne blogin luonnoksiin roikkumaan, enkä ole tullut kirjoitusta julkaisseeksi. Nyt kävin luonnoksiani läpi, joista muut poistin keskeneräisenä, mutta tämä oli siellä ihan valmiina, niin päätin sen julkaista, tämän uudemman alustuksen kanssa.

Alla olevat vastaukset olen siis kirjoitellut marraskuussa vuonna 2012, kun Wiima oli puolivuotias ja itse olin tuore ensimmäisen koiran omistaja.
Vaikka olen silloin haikaillut jopa agilitya harrastukseksemme, niin siitä ei sellaista tullut joitakin alkeiskurssia ja hömpöttelyjä lukuunottamatta. Rallykurssille sen sijaan hakeuduin heti tuon vuodenvaihteen jälkeen, eli Wiima oli n 8-9 kk kun olimme ekalla rallytunnillamme.
Lisäksi harrastuspakettiimme on tullut Nose Work, josta en osannut tuolloin vielä edes haaveilla.

Bordererrieri Rölli, joka eka kohdassa mainitaan, on lähtenyt jo sateenkaarisillalle. On oikeastaan Röllin ansiota (ja poikani ansiota, koska hän alkoi koiraa kinuta), että uskalsin koiranottoa edes lähteä suunnittelemaan, koska olin lapsena ollut niin allerginen. Mutta lääketieteellisen siedätyksen ja Röllin kanssa tehtyjen kokeilujen myötä oman koiran ottaminen perheeseen alkoi tuntua mahdolliselta.

***1. Miten päädyit juuri siihen rotuun, joka sinulla on? Allergiasiedätyksen aikana oli kolme pitkää vuotta aikaa miettiä. Ja montaa rotua mietimmekin. Pitkän aikaa oli ykkösenä yksi toisenlainen suosikkirotuni, eli borderterrieri. Tämänrotuinen hoitokoira meillä aina silloin tällöin vieraili ja se oli (ja on) meille tosi rakas. Mutta silti kaiversi että olisiko vielä jokin muu rotu, jota en edes osannut ajatella.

Törmäsin tutkimuksissani suomenlapinkoiraan ja sen luonne ihastutti heti - siinä olisi meidän koiramme! Aprikoin kuitenkin, sillä googlaillessani ja näyttelyissä näkemäni lapinkoirat olivat hyvin paksuturkkisia ja itse hain hieman kevyempiturkkista rotua. Eräänä iltana taas asian parissa googlaillessani törmäsin kuvaan jossa oli ihan erityinen lapinkoira - ja ihastuin heti! Se oli muuten Nutukas Ursula! Ihmettelin, mikäs se tuollainen kevyemmän oloinen lapinkoira oli, ihana turkkikin ja kaunis rakenne. Silloin vasta löysin paimensukuisen lapinkoiran luokse - luin siitä,  otin yhteyksiä kasvattajiin, kävimme katsomassa niitä ja sitten päätimme että sellainen meille tulisi. Olin ihastuksissani siitä että siinä on koira, joka näyttää koiralta, ei jalostettu mitään liikaa eikä mitään liian vähän vaan juuri kaikki tarpeellinen ja ihana lapinkoiran luonne. Emmekä ole katuneet päivääkään!
(edit 7.12.2019: olen myöhemmin ymmärtänyt, että myös valtalinjassa on variaatiota: löytyy maltillisempaa turkkia ja paimenkoiramaisempaa rakennetta kuin näyttelyissä menestyvissä suomenlapinkoirissa)

2. Onko koiraasi luultu jonkin muun rodun edustajaksi, minkä? Kyllä, varsin usein "susikoiran" (nimenomaan yleensä tällä termillä) pennuksi! Mutta valkoiset tassunkärjet ja taipuva häntä paljastaa aika äkkiä lapinkoiraksi! Wiiman naamassa on ehkä hieman saksanpaimenkoiran kaltainen väritys, katso kuvassa..


3. Millaisia asioita puuhaat koirasi/koiriesi kanssa? Harrastuksia ja muita yhdessä tekemisiä? Mukavaa yhdessäoloa - ulkoilua yleensäkin, kaupunki- ja metsämaisemissa, mökkeilyä ja veneilyä loma-aikaan. Arkitottelevaisuustunneille osallistutaan kerran viikossa. Mielessä väikkyy agility tai jokin muu uusi hauska touhu, kenties Rally-toko, kevätkaudella aloitettavaksi.

4. Mitä kuuluu koirasi ruokavalioon? Ruokakuppi täyttyy vaihtelevasti eri sorteista, mutta usein kuitenkin joillakin näistä aineksista: nappulaa, raakakanansiipiä, raakalihatuotteita, raejuusto, piimä, luonnonjugurtti, porkkana, kananmuna, joskus kalaakin, lohta, sopivan kotiruuan jämiä myös toisinaan. Sille kelpaa kyllä ihan kaikki ja kuppi on hetkessä tyhjä ja puhtaaksi nuoltu! :)

5. Mieluisin valokuvasi koirastasi/koiristasi?  Niitä on kyllä tosi monta. Mutta laitan tähän pari:

Tässä kännykällä napatussa kuvassa Wiima on 8 vkoa.
Hymyilyttää huomata ettei mimmi ollut tuolloin paljon porkkanaa suurempi!


Tässä kuvassa on jotain mistä kovasti pidän, tuossa sen katseessa on jotain erityistä. Ollaan mökillämme, aurinko jo laskee ja Wiima tähyää terassilta merelle

7. Mitä koirasi tykkää hoitotoimenpiteistä kuten kynsienleikkuu? Suihkutus? Hampaiden harjaus? Wiima on oppinut sietämään kynsien leikkuuta juuri ja juuri, istuu paikallaan, mutta välillä tsekkaa josko "hoidosta" voisi liueta. Suihkutus menee mennen tullen, tuntuu olevan jopa lähes kivaa. Hampaiden harjaus, mm, se on kyllä vähän sirkusta vielä - osin siksi, ettemme ole saaneet siihen kunnon rutiinia, kun se homma pakkaa unohtumaan välillä ja korvautuu dentastickseillä.

8. Miksi koirasi/koiriesi nimi on se mikä se on? Oliko muita vaihtoehtoja nimeksi? Kotimaisen rodun ollessa kyseessä halusimme nimeksi suomalaisen luontoaiheisen sanan. Meillä oli listalla monta kaunista nimeä, Usva ja Utu, Kukka ja Noita ainakin, Juniori sai kunnian tehdä valinnan. Hän valitsi Viiman ja se sopiikin vauhdikkaalle typykälle mainiosti. Päätimme vielä kiepauttaa V:n W:ksi, koska kyseessä on iki-Wanha rotu.

9. Mikä oli ensimmäinen asia tai taito jonka koirallesi/koirillesi opetit? Luoksetuloa alettiin opetella heti ekasta päivästä lähtien. Istumisen se tosin oppi nopeammin, sen se oppi päivässä pian kotiutumisen jälkeen, kun taas - melko hyvin toimivaa - luoksetuloa hiotaan vieläkin :)


4 kommenttia:

 1. Voi, mikä söpö pentu-Wiima. :) Minäkin muistan, kun näitä kyselyjä kiersi, itselläkään ei ihan kaikkiin tullut vastailtua, ja johonkin aikaan oli myös niitä "blogipalkintoja" joita jaeltiin.

  VastaaPoista
 2. Tosiaan! Ihana Wiima-pentunen <3 . Tuntuu, että pentuajat olivat toisaalta ihan äskettäin, ja toisaalta tuntuu, että siitä on jo ihmeellisesti aikaa.
  Juu, blogipalkintojakin oli - se oli vähän hassua :) , mutta toisaalta oli kiva, kun aktiivisia blogejakin oli enemmän (itsellänikin on hiljaisia aikoja ollut) - tai ainakin itsestä tuntuu, että (koira- )blogien pitäminen on kovasti vähentynyt. Se on harmi.

  VastaaPoista
 3. Näistä Wiiman pentukuvista muistuu mieleen meidän perheemme ensimmäinen suomenlapinkoira, joka oli juurikin paimentavaa sukua. :) Oonalla oli juuri tuollaiset "silmälasit" kuten Wiimallakin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sinullakin on lapinkoirahistoria :), sitä en tiennyt. Mutta blogissasi kyllä yksi seikkailee toisinaan :).
   Minulla taas on mäyräkoirahistoria, kun sellainen oli ensimmäinen tuntemani koira <3

   Poista

Kivaa, kun kävit lukemassa kirjoituksiamme :)
Superkivaa, jos myös jätät kommenttikenttään meille terkut.
Terv Wiima ja Tihku